Süt Neden Uykumuzu Getirir?
Süt içmek neden uykumuzu getirir? Ilık süt içmek neden uykumuzu getirir? Süt neden uykumuzu getirir, sebeplerini sizler için anlattık. İşte, süt neden uykumuzu getirir:
Uykusuzluk, birçok olumsuz fiziksel ve zihinsel sorunlar ile bağlantılıdır. Dünya’da en çok yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda her üç kişiden birinin yeteri kadar uyumadığı sonucuna varılmıştır. İnsanlar uykularını iyi alabilmek için farklı yöntemlere başvurabilirler. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı ılık süt içmektir. Yatmadan önce bir bardak ılık süt içmek, gevşemeyi geliştirmenin, kaygıyı gidermenin ve daha dinlendirici bir gece uykusunu kolaylaştırmanın bir yolu olarak nesiller boyunca aktarılan bir gelenektir. Yatmadan önce süt içmenin geleneksel bir yol odluğu ile bilimsel sebeplerinin olup olmadığı tartışma konusu. İşte, süt içmek neden uykumuzu getirir:


Uyku Döngüsünü İyileştirir

Sütteki belirli bileşikler - özellikle triptofan ve melatonin - uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Triptofan, çeşitli protein içeren gıdalarda bulunan bir amino asittir. Serotonin olarak bilinen nörotransmitterin üretiminde önemli bir rol oynar. Serotonin ruh halini iyileştirir, gevşemeyi destekler ve melatonin hormonunun üretiminde öncü olarak işlev görür.
Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin beyniniz tarafından salgılanır. Sirkadiyen ritminizi düzenlemeye ve vücudunuzu bir uyku döngüsüne girmeye hazırlamaya yardımcı olur. Triptofan ve melatoninin uyku bozukluklarındaki rolü iyi bilinmektedir ve araştırmalar, bu bileşiklerin takviyelerinin alınmasının uykuyu iyileştirebileceğini ve yatmadan önce ortaya çıkabilecek anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltabileceğini bulmuştur. Bununla birlikte, şu anda tek bir bardak sütün vücudunuzun doğal melatonin üretimini önemli ölçüde etkilemek veya düzensiz bir uyku düzenini bağımsız olarak tedavi etmek için yeterli triptofan veya melatonin içerdiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.


Psikolojik Etkiler

Bazı uzmanlar, sütün uykuya yardımcı olma potansiyelinin beslenme profiliyle çok az ilgisi olduğundan ve bunun yerine sakinleştirici bir yatma ritüelinin psikolojik etkisiyle daha yakından ilişkili olduğundan şüpheleniyor.
Başka bir teori de, ılık süt içmenin, erken çocukluk yıllarınızda size uykudan önce süt içmeyi bilinçaltında hatırlatabileceğidir. Bu yatıştırıcı hisler beyninize uyku zamanının geldiğini bildirerek huzur içinde uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Yine de, yatmadan önce rutininize süt eklemenin belirli bir sonucunu garanti edecek yeterli kanıt yok. Daha iyi tasarlanmış insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.


Uyku için Ilık Süt Mü? Soğuk Süt Mü?

Her iki yöntemin de büyük bir avantajı olduğunu gösteren net bir kanıt olmamasına rağmen, uykuyu teşvik etmek için süt tüketmeyi savunanlar genellikle sütü soğuk yerine ılık içmeyi savunurlar. Süt içmenin uyku kalitesi üzerindeki etkilerini değerlendiren araştırmaların çoğu ılık süt kullanır ve bugüne kadar farklı süt sıcaklıklarının etkilerini birbiriyle karşılaştıran hiçbir çalışma yoktur.

Bununla birlikte, akşamları veya stresli zamanlarda süt, çay veya başka bir şey gibi sıcak bir içecek içmek, kaygıyı hafifletmek ve gevşemeyi teşvik etmek için yaygın bir kültürel uygulamadır. Sıcak sıvılar sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir ve sizi uykuya daldırmak için soğuk içeceklerden daha etkili olabilir. Ancak sonuçlar kişiye bağlı olabilir. Tutarlı herhangi bir yatma vakti ritüeli - ister sıcak içecekler, ister soğuk içecekler olsun ister hiç içecek içermesin - uyku kalitenize fayda sağlayabilir.

Şunlara da göz atın;
  1. 6 farklı bitkisel süt
  2. Süt içmek kilo aldırır mı?
  3. Laktoz oranı düşük süt ürünleri
  4. Sütün hiç bilinmeyen kullanım alanları

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi