Süt Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Dostluk kaktüsü olarak da bilinen süt ağacı bakımı nasıl yapılır? İşte, dekoratif amaçlarla kullanılan süt ağacının bakımı ve çoğaltılması hakkında tüm merak edilenler:

Süt ağacı, halk arasında dostluk kaktüsü, şamdan kaktüsü ve iyi şans bitkisi olarak anılır. Görünümü ile kaktüsü benzeyen bu bitki, son yıllarda özellikle iç ve dış mekanlarda tercih edilir. Dik bir gövdeye sahip olan süt ağacının dallarında üç kenar vardır. V şeklinde büyüyen bu bitkinin dışında dikenler bulunur. Uzun ömürlü bir bitkidir ve toplamda 2 buçuk metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Bakımı doğru yapıldığı takdirde evlerde uzun süre boyunca bakılabilir.

Süt Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. İlkbaharda yeşil yapraklar oluşturan bu bitki, kışın yapraklarını döker. Dallarını atarak gelişimini gösterir. Köşeli bir gövde yapısına sahiptir. 
  2. Toprak: Süt ağacı yüksek drenajlı toprakları sever. Kumla karıştırılmış sukulent toprağı, gelişimi için yeterlidir. Perlit ve torf karışımlı organik topraklarda verimli bir şekilde gelişim gösterir.
  3. Sulama: Yoğun sıcaklıklara dayanan süt ağacı, ilkbahar ve yaz aylarında toprak hafif nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Kış aylarında ise sulama sıklığı azaltılabilir. Tamamen susuz bırakılmamalı, ancak aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Aşırı sulama bitki köklerinin çürümesine yol açabilir.
  4. Saksı seçimi: Süt ağacı için uygun büyüklükte saksılar tercih edilmelidir. Süt ağacı büyüdükçe saksının da büyütülmesi gerekir. Saksı tabanında mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Drenaj olmazsa bitkinin kökleri çürür. Yılda bir kez bir boy büyük saksıya geçirebilirsiniz. Saksının içerisine destek çubuğu yerleştirebilirsiniz. 
  5. Ortam: Süt ağacı güneşi ve sıcağı sever. Bu yüzden mutlaka güneş göre alanlara taşınmalıdır. Yaz aylarında bahçe ve balkon gibi bol güneş alan yerlere yerleştirilebilir. Ancak soğuk havalar bitki gelişimini durdurur. Bu yüzden kış aylarında iç mekana taşınabilir.

Süt Ağacı Budanır Mı?

Süt ağacı, belirli aralıklarla budanırsa hızlı bir şekilde gelişim gösterir. Süt ağacını budarken kesilen yerden süt akar. Bu yüzden içindeki sütün sıçramamasına dikkat etmek gerekir. Sütü durdurmak için bu alanı soğuk su ile yıkayabilirsiniz. Budama sayesinde yeni kökler elde etmek mümkündür. 

Süt Ağacı Nasıl Çoğaltılır?

Süt ağacını çoğaltmak için, ilkbaharın sonu beklenmelidir. Gövdeden çıkan yeni sürgünler çelik olarak kullanılır ve çoğaltma yapılır. Süt ağacından kestiğiniz yeni sürgünün yarasını kapatmanız gerekir. Bunun için bitkiyi gölgede bir gün bekletmek ve ardından toprağa dikmek gerekir. Toprak olarak perlit ve cocopeat karışımı kullanılır. Ardından doğru bakım yapılarak yeni bitkilerin gelişmesi sağlanabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiçek açan kaktüs türleri
  2. Tavşan kulağı kaktüsü bakımı nasıl yapılır?
  3. Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır?
  4. Kurdele çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Manolya çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan