Susamın gücü, Mısırlılar tarafından ilaç olarak kullanıldığı binlerce yıl öncesine dayanırken, antik Babil kadınları gençliği ve güzelliği sürdürmek için susamı balla karıştırıp uygularlarmış. Susamın daha genç görünmenizi sağlayacağı garanti olmasa da cildiniz için gerekli vitaminleri içerdiği ve çoğu cilt bakımı ürününde bulunduğu bir gerçektir.
En yaygın kullanım alanı sevilen yemeklerin üzerine serpiştirmektir. Ekmek ve kek yapımında veya salatalarda değerlendirilebilir. Herhangi bir alerjiniz yoksa günde 1 silme yemek kaşığı susam kullanımı uygundur. Çiğ tohumları çiğnemek en fazla fayda sağlar fakat sindirim bozukluğu yaşayanlar kolay sindirim için susamı geceden ıslatarak veya suda 4-5 saat bekleterek tercih edebilir. Hafifçe kavurmak veya dövmek de iyidir.
Ağız yoluyla belirtilen miktarlarda (1 tatlı kaşığı – 1 yemek kaşığı gibi) alındığında genel olarak güvenlidir. Fazla miktarda kullanımı tansiyon veya kan şekeri düşüklüğüne sebebiyet verebilir. Susam yüksek oranda lif içerir, iyi huylu anastomoz darlığı olan kişilerde bağırsak tıkanması riskini artırabilir. Hamileyken veya emzirirken susam kullanımın güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Bu bağlamda güvenli tarafta kalın ve sadece yenebilen, yemekte olan miktarlar kadar tüketin.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, bağırsak sorunu olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler susam ve susam yağı kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;