Susam Yağının Faydaları Nelerdir?
Susam yağı nedir, neye iyi gelir? Susam yağı ne işe yarar? Susam yağının zararı var mı? İşte, susam yağının sağlık açısından 10 önemli faydası:

Susam yağı, çiğ susam tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Mutfak, tıbbi ve kozmetik alanlarında kullanımı mevcuttur. Susam tanelerinden elde edilen bu yağ, bitkiseldir. Güney Hindistan, Kore, Çin ve Japon mutfağında yemeklere aroma katmak amacıyla kullanılır. 

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Yüksek oranda antioksidan içerir.

Susam yağı, güçlü etkileri olan 2 antioksidan içerir: Sesamol ve sesaminol. Bu antioksidanlar hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur. Sıçanlarda yapılan 1 aylık çalışmada, susam yağı takviyesinin kalp hücresi hasarına karşı koruma sağladığı bulundu.

  1. Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Geleneksel Tayvan tıbbında susam yağı uzun süredir, eklem iltihabı, diş ağrısı ve sıyrıkların tedavisinde kullanılır. Yapılan çalışmalarda susam yağının inflamatuar belirteçleri azalttığı bulunmuştur. Ancak insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

  1. Kalp sağlığı için iyidir.

Susam yağı, %82 oranında doymamış yağ asitleri içerir. Özellikle omega 6 bakımından zengindir. Sıçanlarda yapılan araştırmaya göre susam yağının kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceği, hatta atardamarlardaki plak gelişimini yavaşlatabileceği düşünülmektedir. 48 yetişkinde yapılan bir çalışmaya göre, günde 4 yemek kaşığı susam yağı tüketen kişilerin, zeytinyağı tüketenlere kıyasla kolesterol seviyelerinde daha fazla azalma olduğu bulundu. 

  1. Kan şekeri seviyelerini düzenler.

Susam yağı, özellikle diyabet hastaları için önemli olan kan şekeri regülasyonunu destekleyebilir. Tip 2 diyabetli 42 kişide yapılan bir çalışmada, 90 gün boyunca susam yağı tüketmenin kan şekerini önemli ölçüde azalttığı bulundu. 

  1. Artrit tedavisine yardımcı olabilir.

Osteoartrit, nüfusun %15'in etkileyen ve eklem ağrılarını tetikleyen bir rahatsızlıktır. Yapılan hayvan çalışmalarında, susam yağının eklem ağrısı, stres gibi artrit belirteçleri azalttığı gözlemlenmiştir. Ancak insanlar için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

  1. Yara ve yanık tedavisinde kullanılabilir.

Susam yağı, yara ve yanık tedavisinde topikal olarak da kullanılabilir. Susam yağı, yara dokusunda daha yüksek kolajen seviyelerine bağlanmıştır. Farelerde yapılan bir çalışmada, susam yağının yara ve yanıkların iyileşme süresini hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Yağın yara ve yanıklar üzerindeki etkisi, antioksidan özelliklerine bağlanabilir.

  1. UV ışınlarına karşı koruma sağlayabilir.

Susam yağı, cilde zarar verebilen UV ışınlarına karşı koruma sağlayabilir. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi yağlar UV ışınlarına karşı %20 direnç sağlarken, susam yağı %30'una karşı direnebilir.

  1. Susam yağı, uyku kalitesini iyileştirebilir.

30 dakikalık seanslar sırasında 20 katılımcının alnına susam yağı damlatmanın, plasebo tedavisine kıyasla uyku kalitesini ve yaşam kalitesini iyileştirdiğini gösterdi.

  1. Saç sağlığını iyileştirebilir.

Susam yağındaki bileşikler, saçın gücünü ve parlaklığını arttırabilir. E vitamini içeren susam yağı, saçların daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

  1. Ağrıyı hafifletebilir.

Bazı araştırmaları, susam yağı ile yapılan kol ve bacak masajlarının ağrıları hafifletici bir etkisi olduğunu gözlemlemiştir.

Susam Yağı Nasıl Kullanılır?

Daha önce dediğimiz gibi susam yağı, Asya ve Orta Doğu mutfağında kullanılan bir malzemedir.

  1. Rafine edilmemiş susam yağları genellikle açık renklidir ve cevizli bir tada sahiptir. Özellikle düşük veya orta ateşte pişirilen yemeklerde kullanılır.
  2. İşlenmiş rafine susam yağı, derin kızartma ve tavada kızartma yöntemleri için kullanılır.
  3. Kızarmış susam yağı ise, kahverengidir. Ve genellikle sosların içerisinde kullanılır. Susam yağını patates kızartması, soslar, salata sosları ve et marineleri içinde kullanabilirsiniz.

Susam Yağı Cilt İçin Nasıl Kullanılır?

  1. Susam yağı, antioksidan içeriğiyle toksinlerin atılmasını sağlar.
  2. Antimikrobiyal özelliği ile zararlı mikroorganizmaların büyümesini önler ve onları öldürebilir.
  3. Antiinflamatuar özelliği ile, iltihapları ve şişlikleri azaltır.

Ancak alerjik bir bünyeye sahipseniz, susam yağını cildinize uygulamadan önce mutlaka yama testi yapmanız gerekir.

Yama Testi Nasıl Yapılır?

Yama testi, bitkisel yağ ve ürünlerin, cilde zarar verip vermediğini anlamak için uygulanan bir testtir. 

  1. Öncelikle kolunuzun iç kısmını yıkayın ve güzelce kurulayın.
  2. Bu bölgeye bir miktar susam yağı sürün ve gazlı bezle örtün.
  3. 24 saat boyunca bekletin. Eğer bu süre içinde kolunuzda yanma, kaşınma ve karıncalanma hissederseniz, hemen gazlı bezi yıkayın ve bölgeyi bol suyla durulayın.
  4. 24 saatin ardından gazlı bezi çıkartın ve bu bölgede herhangi bir kızarıklık, kabarma ve dökülme olup olmadığını kontrol edin.
  5. Cildiniz temiz görünüyorsa, muhtemelen susam yağına alerjiniz yok demektir.

Önemli Not: Susam yağını tüketmeden ve cildinize uygulamadan önce, mutlaka doktorunuza danışın. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Jojoba yağının faydaları nelerdir?
  2. Ardıç yağı nasıl kullanılır?
  3. Yılan yağı ne işe yarar?
  4. Çörek otu yağı neye iyi gelir?
  5. Nane yağının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı