Sürekli Uyku Hali Neden Olur?
Sürekli uyku halinin nedenleri nelerdir? Sürekli uyku hali nasıl geçer, ne iyi gelir? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan sürekli uyku halinin nedenleri ve tedavisi:

Gündüz aşırı uyku halinin birçok olası nedeni vardır. En yaygın nedenlerden biri, uzun çalışma saatleri, düzensiz bir program, uykusuzluk veya başka nedenlerden kaynaklanan kronik uyku eksikliğidir. Aşırı uyku hali, bölünmüş veya başka türlü kalitesiz uykudan da kaynaklanabilir. Örneğin, tuvaleti kullanmak için gece birkaç kez kalkmak, uyku evrelerinin doğal ilerlemesini bozar ve onarıcı yavaş dalga uykusunun oranını azaltabilir. Sigara içmek, yeterince egzersiz yapmamak ve diğer yaşam tarzı alışkanlıkları da uyku kalitesini etkileyebilir ve gündüz uykululuğuna neden olabilir. 

Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

  1. Obstrüktif uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ve periyodik uzuv hareket bozukluğu gibi uyku bozukluklarının bölünmüş uykuya neden olduğu bilinmektedir. Bu koşullar, uyku akışını bozan mikro uyanmalara neden olabilir, ancak hastalar bir uyku doktoruna gidene kadar bu rahatsızlıklara sahip olduklarının farkında olmayabilirler.
  2. Diğer uyku-uyanıklık bozuklukları, uyku döngüsünü düzenleyen nörolojik mekanizmalara daha doğrudan etki eder. Uyku bozukluğu ve çok uyuma hastalığı gibi durumların, uyanıklığı teşvik etmekten sorumlu hormonları etkilediği ve gün içinde uykululuğa neden olduğu düşünülmektedir. Benzer şekilde, sirkadiyen ritim bozukluğu olan kişiler, iç vücut saatleri ile uyanık olmaları gereken zamanlar arasında bir kopukluk yaşarlar. Bu kopukluk hem uyumaya çalışırken uykusuzluğa hem de uyanıkken aşırı uykululuğa neden olabilir.
  3. Kronik tıbbi durumlar ve zihinsel sağlık bozukluklarına genellikle gündüz uykululuğu eşlik eder. Yaygın suçlular arasında depresyon, anksiyete, şizofreni, lupus, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, kanser, kronik ağrı, obezite ve hipotiroidizm sayılabilir.
  4. Sağlık koşulları ve uyku sorunları genellikle çift yönlü bir etkiye sahiptir. İyi uyuyamama, iyileşmeyi engelleyebilir ve ayrıca Parkinson hastalığı gibi sağlık sorunlarının daha ileride teşhis edilmesini de öngörebilir. Gelişmekte olan araştırmalar, gündüz uykululuk eğiliminin genetik bir bileşene sahip olabileceğini düşündürmektedir.
  5. Sağlık durumlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, alkol veya bağımlılık yapan maddeler de yan etki olarak gündüz uykululuğuna neden olabilir. 



Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer?

Uyku halini gidermek için, öncelikle altında yatan neden bulunmalıdır. Örneğin, uyku hali kansızlık nedeniyle yaşanıyorsa, vitamin ve mineral takviyeleriyle bu durum giderilebilir. Eğer obezite nedeniyle oluyorsa, kahve içmek uykunuzun gitmesine yardımcı olmayacaktır. Sürekli uyku hali uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka bir uzmana danışılmalı ve altında yatan neden bulunmalıdır. Neden bulunduktan sonra ise, doktorun gözetimi altında gerekli tedaviler uygulanır. Bununla birlikte egzersiz yapmak, ideal kiloyu korumak ve sağlıklı beslenmek, gün içinde daha enerjik olmanızı sağlar.


Sürekli yorgun hissediyorsanız, gündüz aşırı uyku hali günlük yaşamınızı etkiliyorsa veya bunun altta yatan bir bozukluğun işareti olabileceğini düşünüyorsanız, bir doktora görünmelisiniz. 


Yazar:

Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım

instagram.com/diyetten_fazlasi


Şunlara da göz atın;

  1. Yemekten sonra neden uykumuz gelir?
  2. Uyku kaçıran besinler nelerdir?
  3. Kahve içmek neden uykuyu kaçırır?
  4. Uykusuzluğa ne iyi gelir?
  5. Sürekli yorgunluk neden olur?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi