Su zehirlenmesi, aşırı su tüketimi sonucunda beynin işlevinin bozulmasıyla görülebilen bir rahatsızlıktır. Bir kişinin ihtiyaç duyduğundan fazla su içmesi, kandaki su oranını etkiler. Çok yoğun miktarda su alımı ise sodyum ve diğer minerallerin azalmasına neden olur. Kandaki sodyum miktarı 135 mm/L altına düşerse, hücrenin içine geçen sıvı artar ve hücreler şişer. Hücre şişmesinin beyni etkilemesi halinde ise su zehirlenmesi durumu ortaya çıkar.
Yetişkin insanlardaki günlük su tüketimi yaş ve boya bağlı olarak değişir. Sağlıklı ve yetişkin bir kişinin böbrekleri gün içinde en fazla 20 litre suyu atabilir. Bir günde çok fazla su tüketen kişinin beyin içi hücreleri şişmeye başlayabilir. Bu durumda kafa içindeki basınç artar, bedeni ve ruhu etkileyen belirtiler görülmeye başlar.
Böbrekler gün içinde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilir. Yani 1 saatte ortalama 0,8-1 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Kısa sürede 3-4 litre su içilmesi halinde su zehirlenmesi görülme riski yüksektir. Su zehirlenmesi için net bir litre miktarı vermek doğru değildir. Ancak daha öncede söylediğimiz gibi kısa sürede çok fazla su tüketmek, zehirlenmeye yol açabilir. Su zehirlenmesinin diğer nedenleri şu şekildedir; Su zehirlenmesine tuzlu gıdalar, tuzlu ayran, tuzlu zeytin, lavaboya çıkmak, ilaç kontrolü gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Ancak en uygun tedavi, doktor tarafından belirlenir. Bu yüzden su zehirlenmesi yaşandığı halde, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Tehlikeli bir rahatsızlık olan su zehirlenmesi, ciddi hastalıklara ve ölüme yol açabilir. Bilinçsizce farklı yöntemler denemek yerine, doktora başvurarak en doğru tedavilerden faydalanabilirsiniz. Şunlara da göz atın;Su Zehirlenmesi Neden Olur?
Su Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?