Strese İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Stresli insanlar ne yemeli, ne yememeli? Stresi azaltan besinler nelerdir? İşte, Dyt. Gülçin Işık'tan stresli olduğunuz zamanlarda tüketmeniz gereken besinler:

Günümüz yaşam şartlarında stres yaşamayan yok denecek kadar azdır. Ancak zaman zaman bu stres halimiz artabilir veya azalabilir. Stresin vücuttaki hormonal sisteme etkisine bağlı olarak, sindirim, boşaltım, endokrin sistemine etki ettiğini düşünürsek, bunu kontrol altına alacak şekilde hareket etmekte fayda var çünkü bu durum özellikle diyet yapıp kilo vermek isteyen bireylerde, kortizol artışına bağlı olarak dirençli kilolara sebep olabilir.


Stresli dönemlerde yemek istediğinizde sağlıklı alternatiflere yönelmeniz gerekir. Abur cubur gibi kalorisi yoğun, besin değeri düşük besinler vücut için zaten hem hazmı zor, hem de zararlı olduğundan, stresin de vücutta yarattığı kortizolün etkisiyle daha da zorlanmış olur.

Stresliyken Hangi Besinleri Tercih Etmeliyiz?

Bunun yerine daha sebze ağırlıklı, protein içeriği yüksek, doymamış yağ içeriği yüksek, bol sıvı içerikli beslenip, renkli meyvelerle ve süt ürünleriyle birleştirmek gerekir. Ancak özellikle de triptofan içeriği yüksek besinlere mutlaka yer vermelisiniz. Muz, kakao, peynir, fındık, badem, mercimek, fasulye, tavuk, hindi, et, çemen, keten tohumu, hardal, kuşkonmaz, ıspanak ve mantarın triptofan içeriği yüksektir.

Kafein Tüketimine Dikkat!

Strese karşı kafein içeriği yüksek kahve ve çay tüketimini sınırlandırmak gerekir. Özellikle akşam 7’den sonra bunlar yerine bitki çaylarına yönelmek daha iyi bir uyku uyumanızı sağlayarak stres yönetimini kolaylaştıracaktır. Bitki çayı olarak; passiflora, rooibos, melisa, lavanta, rezene ve aloe vera tercih edilebilir.

Omega 3 İçeren Besinler

Omega 3 içeriği yüksek besinler beyin sağlığına olumlu etki ederek strese karşı koruyucu etki gösterir. Bunun için; özellikle mevsiminde olta balığı, yağlı balıklar (somon/ton balığı gibi), kuru yemişler (kabak çekirdeği, Antep fıstığı, ceviz, fındık, yer fıstığı vb.), keten tohumu ve chia tohumu tüketebilirsiniz.

Strese Karşı: Su

Stresin vücutta yarattığı toksin artışını engellemenin en kolay yollarından biri de su tüketimini artırmaktır. Mutlaka günlük su tüketiminizi 8-10 bardak şeklinde yapmaya çalışın. Özellikle kış aylarında bunun daha zor olacağını bildiğim için size önerim suyunuzun içerisine limon, nane, nar, tarçın, soda gibi şeyler ekleyebilirsiniz.

Meditasyon, yoga, pilates gibi sakinleştirici egzersizler veya düzenli yapılan aktiviteler/egzersizler de stresle baş etme konusunda çok önemli bir öneme sahiptir. Hiçbir şey yapamasanız bile, gün içinde yapacağınız kısa yürüyüşler size daha iyi gelecek, daha iyi hissettirecektir. Bu yüzden mutlaka günlük egzersiz yapmaya çalışın.

Ne Yediğiniz Kadar, Nasıl Yediğiniz De Önemli!

Kendinizi çok acıktırmamalısınız ve yediğiniz yemeklerin daha düzenli ve planlı olmasına özen göstermelisiniz. Çok geç saatlerde tükettiğiniz besinlerin sindirimi daha zor olacaktır. Bu durum uyku kalitenizi bozacaktır. Yemek saatlerinizi planlayın. Yediğiniz yemeklerin görüntüsüne, kokusuna, sunumuna özen gösterin. Birlikte yemekten keyif aldığınız kişilerle beraber yemek yiyin veya için. Tek başınıza yediğinizde de özensiz davranmayın. Kendinize değer verin ki pozitif ruh halinizi artırabilesiniz. Bu gibi ufak tefek dokunuşlar sizin strese bağlı vücut etkilerinden az da olsa uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Sakinleştirici etkili besinler nelerdir?
  2. Uyku getiren besinler nelerdir?
  3. Bağımlılık yapan besinler nelerdir?
  4. Dişleri güçlendiren besinler
  5. Cinsel gücü arttıran besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı