Stevia Nedir?
Stevia nedir? Stevianın faydaları ve olası yan etkileri nelerdir? Sizler için stevia hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık. İşte, stevia hakkında her şey:

Stevia son zamanlarda isminden söz edilen bir tür tatlandırmada kullanılan bitkidir. Rafine şeker yerine kullanılan stevia nedir? Faydaları ve yan etkileri nelerdir? Sizler için stevia hakkında merak edilenleri anlattık. İşte, stevia hakkında her şey:


Stevia Nedir?

Stevia rebaudiana olarak da adlandırılan Stevia, Asteraceae ailesinin (yaban otu ailesi) bir alt grubu olan krizantem ailesinin bir üyesi olan bir bitkidir. Marketten satın aldığınız stevia ile evde yetiştirebileceğiniz stevia arasında büyük bir fark var.

Stevia ürünleri, stevia yaprağının tamamını içermez. Rebaudiosit A (Reb-A) adı verilen oldukça rafine bir stevia yaprağı özünden yapılırlar. Aslında, birçok stevia ürününde çok az stevia bulunur. Reb-A, sofra şekerinden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır. Reb-A ile yapılan tatlandırıcılar, eritritol (bir şeker alkolü) ve dekstroz (glikoz) gibi farklı tatlandırıcılarla karıştırıldıkları için "yeni tatlandırıcılar" olarak kabul edilir.

Bazı stevia markaları da doğal aromalar içerir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilgili bileşenlerde ilave renkler, yapay tatlar veya sentetikler yoksa "doğal tatlar" terimine itiraz etmez. Evde stevia bitkisi yetiştirebilir ve yapraklarını yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Reb-A tatlandırıcılar sıvı, toz ve granül formlarda mevcuttur.

Stevia Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Stevia, besleyici olmayan bir tatlandırıcıdır. Bu, neredeyse hiç kalorisi olmadığı anlamına gelir. Kilo vermeye çalışıyorsanız, bu yön çekici olabilir. Ancak, bugüne kadar, araştırma sonuçsuz. Besleyici olmayan tatlandırıcının bireyin sağlığı üzerindeki etkisi, tüketilen miktara ve tüketildiği günün saatine bağlı olabilir.

Şeker hastalığınız varsa, stevia kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. 19 sağlıklı, zayıf katılımcı ve 12 obez katılımcıdan oluşan bir 2010 araştırması, stevia'nın insülin ve glikoz seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğünü buldu. Ayrıca, daha düşük kalori alımına rağmen, çalışma katılımcılarını yedikten sonra memnun ve tok bıraktı. Bununla birlikte, bu çalışmada belirtilen bir sınırlama, bir kişinin doğal ortamındaki gerçek yaşam durumundan ziyade laboratuvar ortamında gerçekleşmiş olmasıdır.

2009'da yapılan bir araştırmaya göre, stevia yaprağı tozu kolesterolü yönetmeye yardımcı olabilir. Çalışma katılımcıları, bir ay boyunca günde 20 mililitre stevia özü tüketti. Çalışma, stevia'nın toplam kolesterolü, LDL ("kötü") kolesterolü ve trigliseritleri olumsuz yan etkileri olmadan düşürdüğünü buldu. Aynı zamanda HDL (“iyi”) kolesterolü de arttırdı. Ara sıra daha düşük miktarlarda stevia kullanımının aynı etkiye sahip olup olmayacağı belli değil.


Stevia Herhangi Bir Yan Etkiye Neden Olur Mu?

Genel olarak sağlıklı ve güvenli olarak kabul edilir. Herhangi bir kronik hastalığınız veya hassasiyetiniz varsa doktorunuza danışarak tüketmeniz daha doğru olacaktır.

Stevia Hamilelik Sırasında Kullanmak Güvenli Midir?

Reb-A ile yapılan Stevia, hamilelik sırasında ölçülü olarak kullanmak güvenlidir. Şeker alkollerine karşı hassasiyetiniz varsa eritritol içermeyen bir marka seçin. Evde yetiştirdiğiniz stevia da dahil olmak üzere bütün yapraklı stevia ve ham stevia özü, hamileyseniz kullanmak güvenli değildir. Tüketmeden önce doktorunuza danışın.


Stevia Şeker Yerine Nasıl Kullanılır?

Stevia, en sevdiğiniz yiyecek ve içeceklerde sofra şekeri yerine kullanılabilir. Bir tutam stevia tozu, yaklaşık bir çay kaşığı sofra şekerine eşittir.

Stevia kullanmanın lezzetli yolları şunları içerir:

  1. Kahve veya çayda
  2. Ev yapımı limonatada
  3. Sıcak veya soğuk mısır gevreği üzerine serpilir
  4. Şekersiz yoğurt üzerine serpilir

Stevia ile pişirebilirsiniz, ancak kek ve kurabiyelere meyan kökü tadı verebilir. Markalara göre pişirme durumu ve tadı değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple satın alırken paketleri dikkatlice inceleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Şeker yerine ne kullanılır?
  2. Şekersiz tatlı tarifleri
  3. Glutensiz tatlı tarifleri
  4. Pudra şekerli tarifler


Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki