Sriracha Nedir?
Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz Sriracha nedir? Besin değerleri nedir? Faydaları nelerdir? İşte, sriracha hakkında merak edilenler:

Sriracha, Tayland'ın Si Racha kentinden çıkan bir acı biber sosudur. Bazıları hala sriracha'nın orijinal tarifine ve kesin kökenlerine itiraz ediyor, ancak sriracha artık dünyanın birçok yerinde sevilen bir mutfak ürünü. Bu yazıda sizlere sriracha'nın ne için kullanıldığını, lezzetini, içeriklerini, beslenme profilini ve daha fazlasından bahsettik. İşte, sriracha hakkında merak edilenler:


Sriracha Nedir?

Sriracha - genellikle "see-rah-jah" veya "see-ra-cha" olarak telaffuz edilir - biber salçası, sarımsak, sirke, şeker ve tuzdan yapılan baharatlı bir sostur. Acı biber ve sirke genellikle sriracha gibi acı sosların temeli olarak kullanılır. Sriracha'yı diğer sıcak soslardan ayıran şey, bilinen lezzet, doku ve rengi yaratan bileşenlerin özel kombinasyonudur. Tayland dışında, bazı insanlar sriracha'yı Huy Fong şirketi tarafından satılan sos ile ilişkilendirir. Bu sriracha yeşil kapaklı bir sıkma şişesinde gelir, parlak kırmızıdır ve iyi bilinen etiketinden sonra "horoz sosu" olarak adlandırılır. Farklı birçok markanın sriracha sosu bulunmaktadır.


Sriracha Sosun Besin Değerleri

Birkaç kalori veya gram karbonhidrat içerebilirler, ancak genellikle fazla protein, yağ veya lif içermezler. 5 gram, 1 çay kaşığı sriracha sos aşağıdaki besin değerlerini içerir;

  1. Kalori: 1'den az
  2. Karbonhidrat: 1 gram
  3. Protein: 0 gram
  4. Yağ: 0 gram
  5. Lif: 0 gram
  6. Şeker: 1 gramdan az
  7. Sodyum: 75 mg Günlük Değerin %3'ü
  8. Kalsiyum: 1 mg Günlük Değerin %1'inden az
  9. Potasyum: 17 mg Günlük Değerin %1'inden az

Sriracha ve diğer acı soslar genellikle küçük miktarlarda, bir seferde 1 ila 3 çay kaşığı tüketildiğinden, genel olarak diyetinize pek çok besin katkısı sağlama eğiliminde değildirler.


Sriracha'nın Tadı Nasıl?

Her marka veya sriracha sosunun varyasyonu, kullanılan chilis türü, tarif varyasyonları ve sosun eskidiği süre ile belirlenen biraz benzersiz bir tada, dokuya ve renge sahiptir. Genel olarak, çoğu sriracha biber sosu, aşağıdakilerin eriyen tatları ile tanımlanır:

  1. Şili biberi
  2. Sarımsak
  3. Şeker
  4. Sirke (veya başka bir asit)

Sriracha'nın tatlı ama baharatlı ve hafif ekşi tadı, sosu diğerlerinden ayıran şeydir. Acı sosun varyasyonları az çok keskin, tatlı veya garnitür olabilir.


Sriracha Ne İçin Kullanılır?

Sriracha ile ilgili harika bir şey, klasik bir dizi lezzetle yapılmış olmasıdır: acı biber, sarımsak ve sirke. Şeker ve tuzla birleştirildiğinde, bu orijinal üçlü, diğer pek çok yiyecekle iyi uyum sağlayan bir çeşni oluşturur. Sriracha, biraz ısıdan yararlanarak hayal edebileceğiniz hemen hemen tüm yiyecekleri daldırma, doldurma ve marine etme için harikadır. Bu günlerde sriracha sadece sos veya çeşni olarak kullanılmaz, aynı zamanda cips, patlamış mısır, çikolata, lahana, turşu, yer fıstığı, humus ve daha fazlası gibi diğer her türlü gıdayı tatlandırmak için de kullanılır.


Sriracha'nın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sriracha sosu belirli sağlık yararları ile ilişkilendirilmemiştir, ancak içerdiği bazı besinler vardır.

  1. Çalışmalar, kapsaisin takviyelerinin diyabetik nöropati ve osteoartritten kaynaklanan ağrıyı hafifletmede orta derecede etkili olduğunu bulmuştur.
  2. Antihistaminik olabileceği bulunmuştur. Hapşırma ve burun tıkanıklığı dahil alerjik olmayan rinit semptomlarını hafifletebilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  3. Hem test tüpü hem de hayvan çalışmalarında kapsaisin, cilt, prostat ve meme kanserlerinin yanı sıra diğerlerine karşı antitümör ve antikanser etkiler gösterir.
  4. Sağlığı teşvik edicidir. Kapsaisinin iltihabı azaltma ve metabolizmayı iyileştirme potansiyeli, obezite, diyabet, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve iltihapla ilgili diğer kronik durumların önlenmesine yardımcı olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Hardal nedir?
  2. Zencefil yağının faydaları nelerdir?
  3. Anzer balının faydaları nelerdir?
  4. Fındığın faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı