Sriracha, Tayland'ın Si Racha kentinden çıkan bir acı biber sosudur. Bazıları hala sriracha'nın orijinal tarifine ve kesin kökenlerine itiraz ediyor, ancak sriracha artık dünyanın birçok yerinde sevilen bir mutfak ürünü. Bu yazıda sizlere sriracha'nın ne için kullanıldığını, lezzetini, içeriklerini, beslenme profilini ve daha fazlasından bahsettik. İşte, sriracha hakkında merak edilenler:
Sriracha - genellikle "see-rah-jah" veya "see-ra-cha" olarak telaffuz edilir - biber salçası, sarımsak, sirke, şeker ve tuzdan yapılan baharatlı bir sostur. Acı biber ve sirke genellikle sriracha gibi acı sosların temeli olarak kullanılır. Sriracha'yı diğer sıcak soslardan ayıran şey, bilinen lezzet, doku ve rengi yaratan bileşenlerin özel kombinasyonudur. Tayland dışında, bazı insanlar sriracha'yı Huy Fong şirketi tarafından satılan sos ile ilişkilendirir. Bu sriracha yeşil kapaklı bir sıkma şişesinde gelir, parlak kırmızıdır ve iyi bilinen etiketinden sonra "horoz sosu" olarak adlandırılır. Farklı birçok markanın sriracha sosu bulunmaktadır.
Birkaç kalori veya gram karbonhidrat içerebilirler, ancak genellikle fazla protein, yağ veya lif içermezler. 5 gram, 1 çay kaşığı sriracha sos aşağıdaki besin değerlerini içerir;
Sriracha ve diğer acı soslar genellikle küçük miktarlarda, bir seferde 1 ila 3 çay kaşığı tüketildiğinden, genel olarak diyetinize pek çok besin katkısı sağlama eğiliminde değildirler.
Her marka veya sriracha sosunun varyasyonu, kullanılan chilis türü, tarif varyasyonları ve sosun eskidiği süre ile belirlenen biraz benzersiz bir tada, dokuya ve renge sahiptir. Genel olarak, çoğu sriracha biber sosu, aşağıdakilerin eriyen tatları ile tanımlanır:
Sriracha'nın tatlı ama baharatlı ve hafif ekşi tadı, sosu diğerlerinden ayıran şeydir. Acı sosun varyasyonları az çok keskin, tatlı veya garnitür olabilir.
Sriracha ile ilgili harika bir şey, klasik bir dizi lezzetle yapılmış olmasıdır: acı biber, sarımsak ve sirke. Şeker ve tuzla birleştirildiğinde, bu orijinal üçlü, diğer pek çok yiyecekle iyi uyum sağlayan bir çeşni oluşturur. Sriracha, biraz ısıdan yararlanarak hayal edebileceğiniz hemen hemen tüm yiyecekleri daldırma, doldurma ve marine etme için harikadır. Bu günlerde sriracha sadece sos veya çeşni olarak kullanılmaz, aynı zamanda cips, patlamış mısır, çikolata, lahana, turşu, yer fıstığı, humus ve daha fazlası gibi diğer her türlü gıdayı tatlandırmak için de kullanılır.
Sriracha sosu belirli sağlık yararları ile ilişkilendirilmemiştir, ancak içerdiği bazı besinler vardır.
Şunlara da göz atın;