Sorgum Nedir, Yenir Mi?
Sorgum, dünyada en çok tüketilen tahıl grubundan biridir. Ülkemizde çok bilinmeyen sorgum, hem ekonomik, hem de sağlık bakımından önemli bir yere sahiptir. Gelin, sorgum bitkisinin yenilip yenilmeyeceği hakkında bir inceleme yapalım.

Sorgum, Poaceae familyasından bir bitki cinsidir. Boyu 3 metreyi bulabilen bu yem bitkisi, sıcaklıklara ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Toprak ayırt etmediği için dünyada en kolay yetiştirilen bitkilerden biridir. Sorgum yüksek fotosentez verimi sayesinde hemen her iklim koşulunda kolaylıkla yetiştirilebilir. Fazla sulama veya gübrelemeye ihtiyaç duymaz. Akdeniz ikliminde yetişiyorsa, Nisan-Eylül ayları arasında gelişimi yükselir. Sorgum, ülkemizde en çok büyükbaş hayvanların yem ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılır. Ancak bu bitki yalnızca yem olmakla kalmaz, insanlar içinde harika bir besin kaynağıdır. 

Sorgum Nasıl Ortaya Çıktı?

Sorgum, Antik Çağlarda bile en eski tahıl olarak kabul ediliyordu. Tarih bakımından uzun bir geçmişe sahip olan bu besin, Hindistan'da 4000 yıl öncesinde kullanılıyordu. Daha sonra Çin ve Afrika'da yetiştirilen bu tahıl, 17. yüzyılın başlarında Amerika yolculuğuna başladı. Sorgumun birçok türü olsa da, en bilindik olanı sorghum bicolordur ve en yaygın ekilen türdür. Afrika'nın en önemli tahılı olarak kabul edilen sorgum, Orta Amerika, Güney Asya ve Güney Avrupa'da çok popülerdir. 

Sorgum Yenir Mi?

Sorgum, lif bakımından zengin bir tahıl ürünüdür. Doğal olarak glüten içermez. Açık renge, yumuşak ve nötr bir tada sahiptir. Besleyici bileşenleri ve lif içeriği sayesinde yemeklerde kullanılabilir. Sorgumdan yapılan un, yaygın olarak kullanılır. Sorgum özellikle, ekmek, yulaf lapası, kepeksiz makarna ve kepeksiz pizza gibi tariflerde kullanılır. Hem ucuz olması, hem de dünyanın birçok yerinde kolay yetiştirilmesi, bu besini dünya genelinde tüketilmeye uygun hale getirmiştir. 

Sorgumdan elde edilen sorgum unu, hem yemeklerde, hem de içeceklerde kullanılabilir. Özellikle ekmek, muffin, kek ve kurabiye gibi hamur işlerinde kendine yer bulur. Lezzetini artırmak için, diğer glütensiz unlar ile birleştirilebilir. Glütensiz makarna ve erişte yapımında kendine yer bulur. Çorba ve sos yapımında ise bağlayıcı bir bileşen olarak kullanılır. Sorgum unu, müsli, pankek, waffle, enerji bar gibi tariflerde kullanılarak diyete dahil edilebilir. Glütensiz bir besin olduğu için, glüten hassasiyeti olan kişiler için iyi bir alternatiftir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Dünyadaki en önemli temel gıdalar
  2. Karabuğday nedir?
  3. Kinoa nasıl yenir?
  4. Çiğ pirinç yenir mi?
  5. Ateş dikeni meyvesi yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları