Ton balığı ve somon.. İki balık türü de insan vücudu için önemli yararlar sağlıyor. Her ikisi de sağlıklı ve her iki balık türü de dünyada oldukça popüler. Peki, ton balığı ve somon kıyaslanınca hangisi ağır basıyor? Somon ve ton balığı her ikisi de açık beyaz renge sahip, yağsız balık türlerinin aksine renkli ve sert dokuya sahiptir.
Oldukça hızlı yüzebilen ton balığı, 'orkinos' olarak bilinen balık türüdür. Türüne bağlı olarak pembeden daha koyu kırmızıya kadar farklı et renklerine sahiptir. Orkinoslar türlerine göre konserve veya ızgara yapılır, kızartılarak tüketilir. Çiğ ton balığı bifteği veya filetosu, sushi de çiğ olarak kullanılabilir. Ton balığının yağ oranı düşüktür. Bu nedenle pişirirken genellikle orta-az pişmiş kıvamda olacak şekilde pişirilir. Eğer çok pişirilirse lezzetsiz olacaktır. Konserve ton balığı ise salatalarla ve sandviçlerle tercih edilir.
Somon balığı da genel olarak pembe, turuncu ve kırmızıya yakın renklere sahiptir. Ton balığı pişirilince rengi açılır ama somon daha renkli kalacaktır.
Somonun da çeşitli türleri vardır daha aromalı ve yağlıdır. Somon da ton balığı gibi sushi gibi yemeklerde çiğ olarak tüketilir ya da farklı pişirme teknikleri ile tüketilebilir. Pişirilince ton balığına göre kıvamı daha yumuşak olacaktır. Somonun da ton balığı kadar yaygın olmasa da, konservesi vardır.
Bugün tüm dünyada kabul edilen bilgilere göre hem somon, hem de ton balığı oldukça besleyici, proteinler, vitaminler ve minerallerle doludur. Ton balığı yüksek protein ve düşük yağ içeriğine sahiptir. Somon daha nemli bir dokuya sahiptir ve daha yağlıdır.
Sağlık sitesi healthline 85 gramlık somon, çiftlik somon ve ton balığının besin değerlerini şu şekilde kıyaslıyor:
Ortaya çıkan tabloya göre her iki balık türü de oldukça besleyici. Eğer Omega 3 yağları ve D vitamini almak istiyorsanız somon öne geçiyor. Eğer daha fazla protein ama daha az kalori istiyorsanız, bu kez kazanan ton balığı oluyor.
Şunlara da göz atın;Somon ve Ton Balığının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?