Somon Mu, Ton Balığı Mı? Hangisi Daha İyi?
Her ikisinin de insan vücudu için önemli faydaları olan ton balığı mı, somon mu? Her ikisi de çok sevilen, çok tercih edilen somon ve ton balığı kıyaslanınca ortaya nasıl bir tablo çıkıyor? Gelin, yakından bakalım..

Ton balığı ve somon.. İki balık türü de insan vücudu için önemli yararlar sağlıyor. Her ikisi de sağlıklı ve her iki balık türü de dünyada oldukça popüler. Peki, ton balığı ve somon kıyaslanınca hangisi ağır basıyor? Somon ve ton balığı her ikisi de açık beyaz renge sahip, yağsız balık türlerinin aksine renkli ve sert dokuya sahiptir.


Oldukça hızlı yüzebilen ton balığı, 'orkinos' olarak bilinen balık türüdür. Türüne bağlı olarak pembeden daha koyu kırmızıya kadar farklı et renklerine sahiptir. Orkinoslar türlerine göre konserve veya ızgara yapılır, kızartılarak tüketilir. Çiğ ton balığı bifteği veya filetosu, sushi de çiğ olarak kullanılabilir. Ton balığının yağ oranı düşüktür. Bu nedenle pişirirken genellikle orta-az pişmiş kıvamda olacak şekilde pişirilir. Eğer çok pişirilirse lezzetsiz olacaktır. Konserve ton balığı ise salatalarla ve sandviçlerle tercih edilir. 


Somon balığı da genel olarak pembe, turuncu ve kırmızıya yakın renklere sahiptir. Ton balığı pişirilince rengi açılır ama somon daha renkli kalacaktır. 

Somonun da çeşitli türleri vardır daha aromalı ve yağlıdır. Somon da ton balığı gibi sushi gibi yemeklerde çiğ olarak tüketilir ya da farklı pişirme teknikleri ile tüketilebilir. Pişirilince ton balığına göre kıvamı daha yumuşak olacaktır. Somonun da ton balığı kadar yaygın olmasa da, konservesi vardır. 

Somon ve Ton Balığı Kaç Kalori?

Bugün tüm dünyada kabul edilen bilgilere göre hem somon, hem de ton balığı oldukça besleyici, proteinler, vitaminler ve minerallerle doludur.  Ton balığı yüksek protein ve düşük yağ içeriğine sahiptir. Somon daha nemli bir dokuya sahiptir ve daha yağlıdır. 


Sağlık sitesi healthline 85 gramlık somon, çiftlik somon ve ton balığının besin değerlerini şu şekilde kıyaslıyor: 

  1. Somon daha yağlı bir balıktır ve bu yüzden ton balığına göre kalorisi daha yüksektir. Ancak yağın çoğu da sağlıklı ve insan vücudu için çok faydalı olan Omega-3'den gelir.
  2. Bir porsiyon somon, ton balığına göre daha fazla D vitamini içerir. Bu kulvarda somon, ton balığının önüne geçmektedir.
  3. Ton balığı ise daha yüksek protein sunar. Kalorisi ve yağ oranı, somona göre daha düşüktür. Bu kulvarda ise ton balığı somonun önüne geçmektedir. 


Ortaya çıkan tabloya göre her iki balık türü de oldukça besleyici. Eğer Omega 3 yağları ve D vitamini almak istiyorsanız somon öne geçiyor. Eğer daha fazla protein ama daha az kalori istiyorsanız, bu kez kazanan ton balığı oluyor. 



Somon ve Ton Balığının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  1. Somon, yüksek omega-3 yağları ve D vitamini içeriği sayesinde sağlığınıza fayda sağlayabilir.
  2. Ton balığı protein açısından sağlığınıza daha fazla sağlayabilir.
  3. Healthline'a göre ton balığı kalorisi daha düşüktür ama boyutu itibarıyla daha fazla cıva içerme potansiyeli var. Hamile kadınlar ve çocuklar tüketim miktarını doktorlarına danışarak ayarlamalıdır.
  4. Hem somon, hem de ton balığı sağlıklı seçimlerdir. Diyetinize her ikisini de ekleyebilirsiniz.
  5. Eğer kolesterolü iyileştirmek, kalp sağlığına destek olmak istiyorsanız somonu daha sık tüketebilirsiniz.
  6. Eğer çok fazla kalori eklemeden protein almak istiyorsanız, bu kez ton balığı harika bir seçenek olacaktır.
  7. Her iki balık türü de çok besleyici ve sağlık için oldukça yararlıdır.
  8. Her iki türün de konservesi olduğu için oldukça pratik olacaktır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Somonun bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
  2. Ton balığı nasıl yenir?
  3. Palamut nasıl pişirilir?
  4. Levrek nasıl temizlenir?
  5. Kolay hamsi tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!