Yaz kış demeden her mevsim mutfaklardan eksik olmayan çorbalar, birbirinden farklı çeşitlere sahiptir. Özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için tüketilen çorbalar, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de bilinir. Ancak yaz aylarının bunaltıcı havalarında sıcak çorba içmek, işkence haline dönüşebilir. İşte, tam da bu yüzden en lezzetli soğuk çorba tariflerini sizler için yazımızda derledik.
Pancar, yoğurt, ayran ve labne peyniri ile hazırlana pancar çorbası, en besleyici çorbalardan biridir. Soğuk bir şekilde servis edilen bu çorba, buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir. Erzincan mutfağıyla özdeşleşen soğuk ayran aşı, özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da sık sık tüketilir. Bazı yörelerde 'gırar' olarak da bilinen bu çorba, nohut, buğday ve mısır ile hazırlanır. Ayran aşının bir diğer versiyonu ise, keten tohumuyla hazırlanandır. Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu çorba, taze nane yapraklarıyla servis edilir. Ferahlatıcı etkisiyle yaz aylarının en sevilen çorbalarındandır. Ayran, kefir, yoğurt, barbunya, nohut, buğday ve mısır ile hazırlanan bu çorba, hem doyurucu, hem de lezzetlidir. Bakliyat bakımından zengin olduğu için uzun süre tokluk hissi verir. Karabuğday, semizotu ve yoğurt ile hazırlanan bu çorba, hafif beslenmek isteyenler için idealdir. Kötü kolesterolü düşüren semizotlu soğuk çorba, diyet listeleri için de uygundur. Mercimek, fasulye, buğday ve barbunya ile hazırlanan soğuk çorba, yaz aylarında sofralardaki yerini alır. İsteğe göre buz ve sarımsak ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. İç bakla sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Maş fasulyesi ile zenginleştirilen soğuk çorbayı, pul biber, dereotu ve zeytinyağı ile lezzetlendirebilirsiniz. Bulgur, kabak ve yoğurt ile hazırlanan soğuk çorba, badem ve sarımsak eşliğinde sunulur. Kalp sağlığı için faydalı olan bu çorba, vejetaryen ve diyet listeleri için de uygundur. Haşlanmış mercimek, yoğurt ve su ile hazırlanan bu çorba, demir bakımından zengindir. Özellikle kansızlık sorunu olan kişilere önerilir. Kuru nane ve pul biber eşliğinde sunulabilir. İspanyol mutfağına özgü bir yemek olan gazpacho, karışık sebze ve meyvelerden hazırlanan soğuk bir çorbadır. Gazpachonun yapımında karpuz, avokado, üzüm, deniz mahsullü ve piyazlı çeşitleri de mevcuttur. Damak tadınıza göre eklemeler ve çıkarmalar yapabilirsiniz. Şunlara da göz atın;