Soğan ve Sarımsak Kabuğu Nasıl Değerlendirilir?
Sarımsak ve soğan kabuğunu değerlendirmenin püf noktaları nelerdir? İşte, soğan ve sarımsak kabuğunu değerlendirmek için en uygun yöntemler:

Bağışıklığı destekleyen soğan ve sarımsak Akdeniz mutfağında en çok kullanılan kök sebzelerin arasında yer almaktadır. Çöpe atılan soğan ve sarımsak kabuklarını değerlendirebileceğinizi biliyor muydunuz? Sarımsak kabuğu cips tarifinden tutunda, kabuklu sarımsak püresine kadar birçok tarifin içerisinde yer almaktadır. Bakalım sarımsak ve soğan kabukları ile neler yapabiliriz? Birçok zenginliği içinde barındıran soğan ve sarımsak kabuklarını nerede ve nasıl değerlendireceğimizi öğrenelim.


Sağlığı ve bağışıklık sistemini güçlendiren soğan ve sarımsak A, C vitamini ve anti-enflamatuar etkili fenilpropanoid antioksidanlar bakımından oldukça zengin. Mevsim fark etmeksizin ve her yemeğin içerisinde yer alan soğan ve sarımsak, kabuklarını değerlendirildiğinde daha farklı ve daha zengin lezzetler keşfetmek artık elinizde.

Sarımsak ve Soğan Kabuğu Nasıl Tüketilir?

Çöpe atılmasını alışık halde bulduğumuz soğan ve sarımsak kabukları sindirim ile parçalanamayan selülozla dolu oldukları için çiğnemede ve yutmada zorluklar yaşanabilir. O yüzden farklı yollar ile tüketilmesi gereklidir.



Sarımsak Kabuğu Nasıl Değerlendirilir?

Sarımsak ve soğanın içerisinde yer alan A, C vitaminleri ve fenilpropanoid antioksidanlar kabuklarında da yer almaktadır. Bu yüzden hem kabuğunu hem de kendisini kolayca tüketmenin tariflerini değerlendirdik.

  1. Sarımsak Kabuğu Cips Tarifi

İlk olarak sarımsak kabuklarına hafifçe zeytinyağı sürün üzerine sevdiğiniz baharatları kullanabilirsiniz. Ama sarımsak özünün tadı kabuğunda da yer aldığı için sadece bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Gevrek cipslere dönüşene kadar 180 derecede ve 10 dakika içerisinde pişirin. Bu kabukları öğüterek salata malzemesi olarak da kullanabilirsiniz. Bunu sadece sarımsak kabuğu ile değil arpacık soğan kabukları ile de yapabilirsiniz.

  1. Kabuklu Sarımsak Püresi

Dışındaki kabuğu soymadan sadece baş kısmındaki püsküllerini alarak yapacağınız bu tarif oldukça lezzetli ve pratik. Sarımsağı bolca zeytinyağına bulayarak ve aralarındaki boşluklara da zeytinyağı ile doldurarak fırında yalnızca 2 saat pişirmeniz yeterli olacaktır. Püre haline getirilen kabuklu sarımsak ister kızarmış ekmeğin üzerine sürülerek, isterseniz de sos olarak salataların içerisine de kullanabilirsiniz.



Soğan Kabuğunu Değerlendirmenin Yolları

Soğan kabuğunun içerisinde yer alan kuersetin isimli bileşen ciltte yer alan hasarlı bölgeleri iyileştirmede ve yaşlılık belirtisi olan kırışıklıklarda ve ince çizgilerin onarılmasına yardımcı oluyor. Özellikle mor soğan kabuklarının diğer beyaz soğanlara nazaran içerisinde daha çok vitamin ve mineral bulundurduğunu biliyor muydunuz? Bol vitamin içeren soğan kabuklarını nelerde değerlendirebiliriz bir bakalım.

  1. Soğan Çayı

Soğan kabuklarını çay gibi demleyerek içmek biraz tuhaf gözükse de içerisinde yer alan E ve C vitaminleri ve triptofan amino asiti için sizce bir kere de olsa denemeye değmez mi? Eğer soğan kabuklarını tek başına içemem diyorsanız yeşil çayın içerisine bir tutam ekleyerek deneyebilirsiniz. Soğan çayı vitamin yönünden oldukça zengin olduğu halde detoks etkisini de göstermektedir. Zayıflama hapları yerine soğan çayını tercih edebilirsiniz.

  1. Soğan Kabuklarından Kumaş Boyası

Özellikle mor soğanın kabuklarını kullanabileceğiniz bu tarif ile mükemmel bir kumaş boyası elde edebilirsiniz. Kullanacağınız kıyafetin boyutuna göre derin bir tencere içerisinde yaklaşık 1 saat kaynatın. Su soğan kabuğunun rengini aldığında içerisine kumaşınızı koyun ve iyice bastırın. Kumaşı koyduktan sonra da 1 saat daha kaynatmaya devam edin.

Sarımsak ve Soğan Kabuğunu Bir Arada Değerlendirmenin Yolları Var Mı?

Yakın çevrenizde soğan veya sarımsak sebzelerini sevmeyenler vardır. Sebzeleri direkt kullanmak yerine kabuklarını kullanmak hem kokusunu azaltır hem de vitamin değerini düşürmez. Sarımsak ve soğan kabuklarını bir arada kullanabilmek de mümkün. Bir arada kullanılabilecek tarifleri sizler için derledik. Önerdiğimiz besinlerin vitaminlerini eksiltmeden kullanabilmek çok işinize yarayacağından eminiz.

  1. Çorba Lezzetleri

Çorbalara lezzet veren sarımsak ve soğanların bu sefer kabuklarını kullanarak nefis bir çorba hazırlamaya ne dersiniz? Sarımsak ve soğanları bütün şekilde tencereye koyarak kaynattıktan sonra kabuklarından ayırıp blenderdan geçirerek çorbanın içerisine bol vitaminli bir tat bırakmış olursunuz.

  1. Baharat Karışımları

Soğan ve sarımsak kabuklarını kurutarak hazırlayabileceğiniz baharat çeşitleri ve karışımlarını baharat öğütücüsü ile toz haline getirip yeni bir baharat keşfetmiş olursunuz. İçerisine tuz ile ya da sevdiğiniz başka bir baharat türü kullanarak da kullanabilirsiniz.

  1. Sebze, Et, Kemik ve Tavuk Suyu

Soğan ve sarımsak lezzetini diğer yemek tariflerinin içerisinde kullanmanız mümkün. Soğan ve sarımsak kabuklarını sebze suyunda, et ve kemik suyunda hatta tavuk suyunun içerisinde de kullanabilirsiniz. En az 1 saat boyunca et, sebze, kemik ve tavuk sularının içerisinde kaynatıp ardından süzerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz. Pilavlardan çorbalara kadar bu ürünü kullanmanız mümkün.

  1. Soğan ve Sarımsak Kabuğu ile Tonik

Cildinizdeki kaşıntılar içinde kullanabilmek mümkün. Demlenen soğan ve sarımsak kabuklarının suyunu bir pamuk yardımı ile kaşıntı bulunan bölgeye uygulayabilirsiniz. Kaşıntıları önemli derecede azaltan bu toniği mantar veya egzama bölgeleri için de kullanabilirsiniz. Yemeklerden tutun kumaş boyasına kadar birçok değerlendirebileceğimiz kısımlar bulunmakta. Soğan ve sarımsak kabuklarını ister bir arada ister ayrı ayrı şekilde değerlendirmek mümkün. Çöpe atılan soğan ve sarımsak kabukları vitamin ve antioksidan bakımından oldukça zengin ve bunu çöpe atmak yerine birçok yerde kullanmak mümkün.


Kaynak: Uplifers

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler