Soğan Hangi Mevsimde Yetişir?
Soğan hangi bölgede yetişir? Soğan hangi ayda toplanır? Soğan çeşitleri nelerdir? İşte, yemeklerde kullanılan soğan çeşitleri ve hasat dönemleri:

Soğan, allium cinsinin en yaygın yetiştirilen sebzesidir. Yakın akrabaları arasında yeşil soğan, frenk soğanı, Çin soğanı ve sarımsak bulunur. Soğan genellikle iki yıllık veya çok yıllık bir bitkidir. Ancak yıllık olarak işlenir ve ilk büyüme mevsiminde hasat edilir. Dünya çapında yetiştirilen ve kullanılan bu besin, genelde pişirilerek yemeklerin içerisine eklenir. Çiğ olarak salata veya turşu yapımında kullanılabilir. Kıyıldığında keskin oldukları için gözleri tahriş edebilecek bazı kimyasal maddeler içerirler.



Soğan Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada soğan üretiminin en çok yapıldığı yer, Çin'dir. Hindistan, Amerika, Mısır ve İran sırasıyla Çin'i takip eder. Türkiye ise soğan üretiminde 7. sırada yer almaktadır. Ülkemizde soğan yetiştiriciliği en çok Ankara ve Amasya'da yapılmaktadır. Eskişehir, Hatay, Adana ve Çorum, sırasıyla bu şehirleri takip eder.

Soğan Hangi İklimde Yetişir?

Hemen hemen her iklime uyum sağlamış olsa da, çok sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu dışında kalan her bölgede yetiştirilebilir. Soğan, erken gelişme evresinde serin havaya ihtiyaç duyar. Bu dönemde sıcaklık yaklaşık 13 derece olmalıdır. Baş bağlamaya başladığında hava sıcaklığı 21 derece, başın olgunlaşmaya başladığı dönemde ise 24-27 derece arasında olmalıdır. Erkenci soğan çeşitleri, soğuk bölgelerde iyi ürün vermez.



Soğan Hangi Toprakta Yetişir?

Soğan, kumlu, killi ve humuslu topraklarda iyi yetişir. Ekim yapılacak tarla, sonbaharda 1-2 defa orta derinlikte sürülmeli ve ekime uygun bir hale getirilmelidir. Soğan, toprak pH'sına karşı çok hassastır ve pH değeri 6-6.5 arasında olmalıdır.

Soğan Hangi Mevsimde Yetişir?

Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.



Soğan Çeşitleri Nelerdir?

  1. Beyaz soğan: En popüler soğan çeşididir. Hoş gevrek bir yapıya sahiptir. Hem çiğ olarak, hem de pişirilerek tüketmek mümkündür.
  2. Kırmızı soğan: Beyaz soğana göre daha fazla kükürt içerir. Dış kabukları kırmızı rengindedir. 
  3. Sarı soğan: Beyaz soğan ile karıştırılan bir türdür. Özellikle soğan çorbası gibi Avrupa yemeklerinde kullanılır. Hafif tatlı bir tadı vardır. Genelde pişirilerek tüketilir.
  4. İspanyol soğanı: Pirinç yemekleri ile olan uyumu sayesinde dünya çapında yetiştirilmeye başlamıştır. Karamelize edildiğinde güzel bir koku yayar.
  5. Cipollini soğanı: İtalyan soğanı olarak da bilinir, beyaz soğandan daha küçüktür. Kokulu ve tatlıdır. Çiğ olarak pek tercih edilmez.
  6. Arpacık soğan: Aslen Asya'dan gelen ve Avrupa'da çok popüler olan bir soğan türüdür. Küçük boyutlara sahiptir. Yumuşak ve tatlıdır. Neredeyse hiç kükürt içermez. 
  7. Taze soğan: Yeşil soğan olarak da bilinir. Küçük soğanlı ve uzun saplıdır. Yeşil renklidir ve hafif bir tatları vardır.
  8. Frenk soğanı: Soğan ailesinin en hafif aromalı soğanlarıdır. Taze soğan ile benzerlik gösterir. Genellikle yemekleri süslemek için kullanılır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Patates hangi mevsimde yetişir?
  2. Biber hangi mevsimde yetişir?
  3. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  4. Kereviz hangi mevsimde yetişir?
  5. Turp hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!