Siyah Pirinç Nasıl Pişirilir?
Siyah pirinç nedir? Siyah pirinç nasıl pişirilir? Siyah pirince ne kadar su konur? Siyah pirinç kaç dakikada pişer? İşte, siyah pirinç pişirme yöntemleri:

Mor pirinç olarak da bilinen siyah pirinç, farklı türlere sahiptir. Koyu bir renge sahip olan bu pirinç, piştikçe rengi mora döner. Bunun sebebi, içeriğindeki antosiyanindir. Beyaz pirince göre daha fazla magnezyum içeren siyah pirinç, kas ve kemiklerin gelişimi açısından önemli bir besindir. Hücrelerin enerji üretmesinde önemli rol üstlenir. Dünya çapında en pahalı pirinçler arasındadır. Bunun sebebi, lezzeti ve sınırlı oranda üretilmesidir. Özellikle Asya mutfağında yaygın olarak kullanılır. 

'Pirinç pilavı nasıl yapılır?' diye merak edenler için klasik tarifimizi de buraya bırakıyoruz.

Siyah Pirinç Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Siyah pirinç, pilav, yulaf lapası, tatlı, kek, ekmek ve erişte yapımında kullanılır. Ayrıca beyaz pirincin kullanıldığı yemeklerde kullanmak da mümkündür. Ancak en popüler kullanımı, pilav yapmaktır. 

  1. Siyah pirinç, beyaz pirince göre daha sert bir yapıda olduğu için geç pişer. 
  2. Siyah pirinci pişirirken daha fazla su kullanmak gerekir. 1 bardak siyah pirinç için, 3 bardak su kullanılması önerilir. 
  3. Siyah pirinci nişastasından arındırmak için, ayıkladıktan sonra bol bol su ile durulamak gerekir. 
  4. Siyah pirinç, zeytinyağında pişirilebilir. Pişirme aşamasında tencere kapağı sık sık açılmamalıdır. 
  5. Siyah pirinç, tahta kaşık yardımıyla ara sıra karıştırılabilir.
  6. Siyah pirinç, yaklaşık 25-30 dakika içinde pişer. Pirincin kolay pişmesi için, yarım saat öncesinde suda bekletmek ve pişirme aşamasında bol su kullanmak önemlidir.

Siyah Pirinç Nasıl Pişirilir?

Siyah pirinç ile pilav yapmak için;

  1. Pirinçleri ılık suda yarım saat dinlendirin. Ardından bol suyla yıkayın ve suyunu süzün.
  2. Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alarak eritin. 
  3. Pirinçleri tencereye ekleyip hafifçe kavurun. Üzerine tuz ve su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. 
  4. Pişme işleminin sonunda pilavı ocaktan alın ve üzerini kağıt havlu ile kapatarak demlenmeye bırakın.
  5. Hazırladığınız pilava, limon kabuğu rendesi, mısır, marul ve nane gibi farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.

Detaylı tarif için; Siyah pirinç pilavı


Siyah pirinci başka bir tarifte kullanmak için;

  1. 1 bardak pirinci tencereye alın ve yağda kavurun. Üzerine su ekleyerek pişmeye bırakın. Yumuşayınca dilediğiniz tarifte kullanabilirsiniz.
  2. Dolma gibi tariflerde kullanmak için; sıvıyağı tavaya alın. Üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin ve kavurun. Yakışacağını düşündüğünüz baharatları ekleyin. Az miktarda su ilave edin ve devamlı karıştırın. Uygun kıvama gelince ocaktan alın ve ılımasını bekleyin. 
  3. Siyah pirinci, pilav gibi pişirdikten sonra, karides ve ahtapot benzeri deniz ürünleri eşliğinde sunabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kişi sayısına göre pilav ölçüleri
  2. Pirinç pilavının yanına ne gider?
  3. Kepekli pirinç nasıl pişirilir?
  4. Yasemin pirinci nasıl pişirilir?
  5. Basmati pirinç nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı