Uzmanlar Uyardı: Sivrisinek Isırığına Karşı Bunları Sürmeyin
Yaz aylarında çoğalan ve kişiye rahatsızlık veren sivrisinekler, ısırıkları nedeniyle birçok hastalığın yayılmasına sebep olabilir. Ancak Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Doruk, sivrisinek ısırıklarına karşı her ürünü kullanmamanız gerektiğini vurguladı.

Sivrisinekler, yaz aylarında daha fazla görülen ve ısırıklarıyla tehlikeli hastalıklara yol açabilen canlılardır. Sivrisineklere karşı ilaç kullanırken, dikkatli olunması gerekir. Özellikle çocuklar ellerini ağızlarına ve gözlerine sık sık götürdüğü için, farklı riskler ortaya çıkabilir. Dr. Tuğba Doruk, ''Sinek kovucunun etiketinde çocuklara uygulanabilir olduğu yazmalı ve mutlaka EPA (Çevre Koruma Ajansı) onaylı olmalı. 3 yaşın altındaki çocuklara Limon okaliptüs yağı çeşitleri kullanılmamalı” dedi. Sinek alerjisi olan kişiler, çocuklar, bağışıklık sistemi hastalıkları olan kişiler, risk altındadır. Bu kişilerde kurdeşen ve yüksek ateş görülebilir.

Sivrisinekler Neden Tehlikeli?

Sivrisinekler, bir insanı ısırırken ağızlarında bulunan hortumları kullanarak cildi deler ve kan emerken salyalarını cildin içerisine bırakır. İnsan vücudu için yabancı olan bu salyaya karşı, ciltte şişlik ve kaşıntı oluşur. Bu reaksiyon bazı kişilerde çok hafifken, bazı kişilerde yanma, ağrı, ödemli kızarıklıklar görülebilir. Çok sayıda ısırık olması halinde, koyu kırmızı renkli şişlikler görülebilir. Hatta bazı şişliklerin üzerinde su kabarcıkları da oluşabilir. 

Sivrisinekler kan taşıdıkları için, çeşitli hastalıkları bulaştırma riskleri vardır. Sık sık seyahat eden kişiler, seyahat öncesinde mutlaka o bölgeye ait endemik hastalıkların bilgilerini kontrol etmesi gerekir. Sineklerden insanlara bulaşabilecek virüsler, başlıca Dang humması, zika, sarı humma, chikungunya ateşi ve Batı Nil virüsüdür. Bu hastalıklar kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ek olarak sivrisineklerin Covid-19 virüsü üretemediği ve insanlara bulaştıramadığı gözlemlenmiştir. HIV/AIDS, kan yoluyla bulaşan bir hastalık olsa da, sivrisinek ısırığıyla bulaşmaz. 

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyız?

Eğer vücuttaki kaşıntılı şişlikler çok yaygınsa, evde uygulanan yöntemler işe yaramıyorsa ve belirtiler kötüleşiyorsa, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kızarıklık bölgesi giderek genişliyorsa ve ısı artışı oluşuyor, kişi mikrop kapmış olabilir. 

Sivrisinek Isırığı İçin Ne Yapmalıyız?

Öncelikle sivrisinek ısırıklarından korunmak için, sinek kovucu ürünler kullanılabilir. Ancak alacağınız sinek kovucunun üzerinde mutlaka Çevre Koruma Ajansı (EPA) tescili olmalıdır. Eğer güneş koruyucu kullanmanız gerekiyorsa, ilk olarak güneş kremi uygulanmalı, ondan sonra bir süre bekledikten sonra sinek kovucu kullanılmalıdır. 

  1. Sinek kovucu doğrudan cilde uygulanmalı, kıyafet altından uygulanmamalıdır.
  2. Göz ve ağız çevresine sinek kovucu sıkılmamalı, özellikle göz bölgesine gelmemesine çok dikkat edilmelidir.
  3. Yüze asla direkt uygulanmamalı, önce ellere sürülüp ardından yüze yedirilmelidir.
  4. Kulak çevresine az miktarda uygulanmalıdır.
  5. Bütünlüğü bozulmuş yara, kesik ve sıyrık olan bölgelere uygulanmamalıdır. 
  6. Sinek kovucu açık alanda uygulanmalı, püskürtme esnasında solunmamalı, gıdaların yakınında uygulama yapılmamalıdır. 

Tüm bunlara rağmen sivrisinek ısırığıyla karşı karşıya kaldıysanız, ısırık olan bölgeyi sabunlu suyla yıkayın ve bol suyla durulayın. Kaşıntı ve kızarıklığı azaltmak için, soğuk suya batırılmış havluyu bastırarak kompres yapabilirsiniz. Karbonatlı su da, kaşıntıları hafifletmenize yardımcı olur. Ek olarak antihistaminik içeren kremler, etiketine bakılarak uygulanabilir.

Sivrisinek Isırığına Karşı Bunları Yapmayın!

Uzm. Dr. Doruk, “Çocuklar ellerini ağızlarına ve gözlerine sık götürdüklerinden ürünün etiketinde çocuklara uygulanabilir olduğu yazmalı ve EPA onaylı olmalı. 3 yaşın altındaki çocuklara bazı Limon okaliptüs yağı çeşitleri kullanılmamalıdır. DEET’nin (N,N-dietil-m-toluamid) maddesi) toksik olduğu belirtilmekle beraber bazı ürünlerde onayı vardır ve dikkat edilmelidir. Dış mekândan döndükten sonra mutlaka kıyafetler ve cilt arındırılmalıdır. Etiketinde belirtilmediği sürece insan için üretilmiş ürünler hayvanlara uygulanmamalıdır. Fiziksel aktivite/terleme, suya maruz kalma, hava sıcaklığı ile kovucuların etkinlikleri azalabilir.” açıklamasında bulundu.

Ek olarak sivrisinek ısırığına karşı önerilen sarımsak, vanilya özü gibi kokulu parfümler de kesinlikle kullanılmamalıdır. Her insanın ısırıklara karşı duyarlılığı farklıdır ve bu ürünler kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?
  2. Meyve sineklerinden nasıl kurtuluruz?
  3. Sinek tuzağı nasıl yapılır?
  4. Pire ısırığı nasıl anlaşılır?
  5. Karınca ısırığına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!