Sivas Yemekleri: Sivas Mutfağından 16 Yöresel Tarif
Sivas yemekleri nelerdir? Sivas hangi yemekleriyle meşhur? İşte, birbirinden lezzetli ve farklı Sivas mutfağından 16 yöresel yemek tarifi:

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Sivas, yöresel lezzetleri ve sanatıyla adını duyurmayı başarmış bir şehirdir. Hem bulunduğu coğrafya, hem de tarihi ile oldukça farklı ve karışım bir mutfağa sahiptir. Sivas mutfağında kış aylarında yöresel çorbalar ve hamur işlerine yer verilirken, yaz aylarında yoğurtlu yemekler yerini alır. Hasat sonrasında ise kış için hazırlıklar başlar. Et ve sebzenin bir arada kullanıldığı Sivas yemekleri, baharatlar ve soslarla zenginleştirilir. Yolunuz Sivas'a düşerse, pezik turşusu, küp peyniri, tereyağı, sucuk çeşitleri, hingel ve sübra gibi çeşitli ürünleri alabilirsiniz. Farklı tatlar keşfetmek isteyenler için yöresel tarifler sayfamızı buraya bırakıyor, Sivas mutfağının detaylarına iniyoruz. İşte, Sivas mutfağından mutlaka denemeniz gereken 16 yöresel tarif:


  1. Peskütan Çorbası


Sivas mutfağında en çok tüketilen çorbalardan biri olan peskütan çorbası, yoğurt ve yarma ile hazırlanır. Yapımında özel peskütan yoğurdu kullanılır. Üzeri ise naneli sos ile zenginleştirilir.


  1. Düğürcük Çorbası


Bulgur ve soğan ile hazırlanan düğürcük çorbası, baharatlarla zenginleştirilir. Sivas yöresine özgü düğürcük çorbası, özellikle kış aylarında sık sık tüketilir.


  1. Sivas Kebabı


Kuzu eti, patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan Sivas kebabı, kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Bu kebabı, diğer kebaplardan ayıran en önemli özellik ise yapımında bolca sebze kullanılmasıdır.


  1. Sivas Köftesi


Tuz ve kıyma ile hazırlanan Sivas köftesi, tırnak pide, domates sosu ve yoğurt ile birlikte servis edilir. Diğer köftelere göre daha ince olan Sivas köfte, döküm tavada pişirilir.


  1. Mirik Köfte


Sivas'ın geleneksel yemeklerinden biri de mirik köftesidir. İnce bulgur ve baharatlarla hazırlanan bu köfte, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.


  1. Divriği Pilavı


Pirinç, nohut, kuzu eti, kuru üzüm ve badem ile hazırlanan divriği pilavı, bayram, düğün gibi kalabalık sofralarda sunulur. Divriği pilavının porsiyonu, ortalama 145 kaloridir.


  1. Çılbır


Çiğ yumurtanın suda pişirilmesiyle hazırlanan çılbır, yoğurt ve sarımsak ile zenginleştirilir. Sivas mutfağında kahvaltılık olarak sunulan çılbır, yaklaşık 20 dakikada sofralardaki yerini alır.


  1. Sivas Katmeri


Sivas'ın en lezzetli kahvaltılıklarından biri olan katmer, çayın yanında servis edilir. Genellikle sade olarak sunulsa da, reçel veya marmelat ile tatlandırılabilir.


  1. Kesme Aşı


Erzurum ve Sivas mutfağı ile özdeşleşen kesme aşı, yöresel çorbalardan biridir. Ana malzemeleri erişte ve yeşil mercimektir. Başlangıç menülerinde yerini alır.


  1. Madımak


Sivas yöresinde yetişen madımak, görünümü ile ıspanağa benzeyen bir ottur. Bu yemeğin en önemli özelliği, madımak otunun tek tek toplandıktan sonra yemeğin içine katılmasıdır. Yoğurtla birlikte sunulur.


  1. Bat


Yeşil mercimek, ince bulgur ve ceviz içiyle hazırlanan bat, yemeklerin yanında servis edilir. Hazırlanan iç harç, asma yaprağının üzerine eklenir.


  1. Hingel Mantı


'Hıngal, çerkez ve metez' isimleriyle de bilinen hingel mantı, isteğe göre kıymalı veya patatesli harç ile hazırlanır. Haşlanan mantılar yoğurt ve domates sosu ile birlikte sunulur.


  1. Pastırmalı Sivas Böreği


İnce dilimler halinde sunulan Sivas böreği, ıspanak ve pastırmalı iç harç ile hazırlanır. Genellikle çay saatlerinde ve misafir ziyaretlerinde sunulur. Hazırlaması 20, pişirmesi yaklaşık 25 dakikadır.


  1. Pehli


Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan pehli, Sivas'ın yöresel yemeklerinden biridir. Yapımında kuzu but ve tuz kullanılan pehli, pilav ile birlikte sunulur.


  1. Kalburabastı


Şerbetli tatlılar arasında çok sevilen kalburabastı, Sivas mutfağıyla özdeşleşmiştir. Özellikle bayramlarda ikram edilen kalburabastı, ortalama 1 saat içerisinde sofralardaki yerini alır.


  1. Kelle Tatlısı


Fındık, badem, ceviz, tarçın, kuru üzüm ve erişte ile hazırlanan kelle tatlısı, Sivas mutfağında önemli bir yere sahiptir. Kelle tatlısının ismi, tatlının bütün halde sunulmasından gelir.


Şunlara da göz atın;

  1. Hatay'ın meşhur yemekleri
  2. Trakya mutfağı yemekleri
  3. Konya'nın yöresel yemekleri
  4. Yöresel Balıkesir yemekleri
  5. Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler