Şişkinlik, karında dolgunluk ve gerginlik hissi ile kendini belli eden bir sindirim problemidir. Şişkinlik, aynı zamanda gazla birlikte görülür. Bazı kişilerde mide ağrılarına da yol açabilir. Şişkinliğin birçok nedeni olsa da, beslenme planı bu problemin tetiklenmesine neden olabilir. Özellikle fasulye ve lahana gibi besinler, şişkinlikten sorumlu tutulur. Ancak şişkinlik bazen meyveler sebebiyle de görülebilir.
Yüksek oranda lif ve C vitamini içeren elma, sağlık açısından çok faydalıdır. Ancak aşırı miktarda tüketildiğinde şişkinliğe yol açabilir. 2020 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre elmalar, kalın bağırsakta fermente edilebilen, şişkinlik ve gaza neden olabilen yüksek düzeyde fruktoz ve lif içeriyor.
Yaz aylarının favori meyvesi olan karpuz, sulu bir besindir. A ve C vitamini bakımından zengindir. Ancak fermantasyona ve gaz üretimine katkıda bulunan yüksek düzeyde fruktoz ve poliol içerir.
A vitamini ve lif bakımından zengin olan şeftalinin fruktoz oranı yüksektir. Bu da çok fazla tüketilmesi halinde şişkinlikle sonuçlanabilir.
Erik, birçok insanın biraz tuzla yemeyi sevdiği yaygın bir meyvedir. Uzmanlar, her ikisinin de şişkinliğe neden olabilecek bir şeker alkolü olan sorbitol ve lif içerdiğini söylüyor.
A ve C vitaminleri ile lif açısından zengin olan mango, popüler bir yaz meyvesidir. Sarı meyveyi yemenin yanı sıra mango shake veya yaz salataları da yapabilirsiniz. Mangonun yüksek fruktoz içeriği, zayıf emilim ve gaz üretimine yol açar.
Hem taze üzüm, hem de kuru üzüm C vitamini ve K vitamini bakımından zengindir. Ancak içeriğindeki fruktoz sayesinde şişkinlik problemini tetikleyebilir.
Potasyum ve lif bakımından zengin olan muzlar genellikle atıştırmalık olarak veya kahvaltıda yenir. 100 gr muz, 4,62 gr lif içerir. Bu lifler bağırsakta fermente olarak gaz üretebilir ve şişkinliğe yol açabilir.
A ve C vitaminleri ile lif açısından zengin olan kayısı, aynı zamanda sorbitol de içerir. Bu da şişkinliği tetikleyen bir durumdur.
İrritabl Bağırsak Sendromu olan kişiler genellikle gaz üretimine ve bağırsak şişkinliğine karşı yüksek bir duyarlılığa sahiptir. Ancak bu meyveler, sağlık açısından çok faydalıdır ve vitamin bakımından zengindir. Bu yüzden beslenmeden kesinlikle çıkarılmamalıdır. Bunun yerine meyvelerin şişkinlik etkisi azaltmak için proteinlerle birleştirebilir ve ölçülü bir şekilde tüketmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca meyveleri pişirmek de şişkinlik riskini azaltır.
Şunlara da göz atın;