Hayatımızda ilerledikçe, kendimizi formda tutmanın sıklığı ve yoğunluğu büyük ölçüde azalır. Yaşam tarzımızın hareketsiz doğası, diz ve vücudumuzun sırt bölgelerindeki ağrılar da dahil olmak üzere sağlıkla ilgili birçok soruna neden olur. Yaralanma, yanlış duruş, egzersiz eksikliği ve hatta ani bir sarsıntı nedeniyle diz veya sırt ağrısı ortaya çıkabilir. Kemikleri ve eklemleri iyi durumda tutmak için uygun bir fitness rejiminin sağlanması açık olsa da, vücudun gücünü ve ömrünü arttırmanın başka bir yolu da var. Yediğimiz yiyecekler, diz eklemleri ve sırt da dahil olmak üzere vücudun her bir bölümünün refahının sağlanmasında olağanüstü bir rol oynar. Gıda alımı aynı zamanda vücudumuzun yaralanmalara nasıl dayanabileceğini ve her türlü kronik diz ve sırt ağrısını nasıl önleyebileceğini de belirler.
Sızma zeytinyağı iltihabı azaltabilecek, eklem ve sırt ağrısına yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Zeytinyağını soslara ve salatalara ekleyebilir, ayrıca yemek yaparken soteleme işlemi için kullanabilirsiniz.
Somon, alabalık, ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, zengin omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Anti-inflamatuar özellikleri vücut ölçülerini kontrol altında tutarken, doymamış yağlar aynı zamanda eklem ağrılarını ve vücuttaki sertliği de azaltır. Balık aynı zamanda eksikliği diz ve sırt ağrısını şiddetlendiren ve hatta artrite neden olabilen önemli bir besin olan D Vitamini için de mükemmel bir kaynaktır.
Omega-3 yağ asitlerinin bir diğer hayati kaynağı da çiğ fındık ve badem, ceviz, chia tohumu ve keten tohumu gibi tohumlardır. Bu kuruyemişlerin düzenli olarak alınması (yani her gün bir avuç) iltihabı azaltır ve ağırlaşmış dokuları onarır.
Brokoli, karnabahar, lahana ve ıspanak gibi yapraklı yeşillikler ve turpgillerden oluşan sebzeler herkesin beslenme planının bir parçası olmalıdır. Bunlar, iltihabı hafiflettiği bilinen antioksidanlar olan A, C ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca eklem ağrısına ve iltihaplanmaya neden olan bir enzimi bloke eden sülforafan adı verilen doğal bir bileşik başka bir fayda da sunarlar. Yeşil yapraklı sebzeler liflidir ve vücudunuzun genel sağlığını korumada önemli bir rol oynar.
Mercimek, fasulye ve nohut gibi baklagiller zengin bir protein, mineral, flavonoid ve lif kaynağıdır. Vücuda güç kazandırmanın yanı sıra, anti-inflamatuar ve yenileyici özellikleri de diz ve sırt ağrılarını büyük ölçüde azaltır ve dokuları daha hızlı iyileştirir.
Meyveler, özellikle de sulu çeşitleri, diz ve sırt ağrısını azaltmak için diyet planınızın önemli bir bileşeni olmalıdır. Elma, ananas, kiraz, üzüm ve turunçgiller (limon, portakal) flavonoidler ve antioksidanlardan oluşur. Bu bitki bileşikleri diz ve sırt ağrısının neden olduğu iltihapları hafifletmek için birlikte çalışır.
Yeşil çay veya bitki çayı genellikle kronik sırt veya diz ağrısı çeken kişilere, invazif olmayan bir tedavi olarak tavsiye edilir. Yeşil çay, etkilenen bölgelerdeki iltihabı büyük ölçüde azaltan flavonoidler açısından zengindir. Yeşil çay ayrıca bağışıklık tepkimizi iyileştirmeye yardımcı olur, böylece doku veya kıkırdak yırtılması olasılığını azaltır. İnflamatuar olmayan özelliğinden dolayı günde bir veya iki fincan yeşil çay tüketebilirsiniz.
Beyaz un ve beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahıllardan kaçının çünkü bunlar gerekli besin ve liflerden yoksundur. Bunun yerine buğday, esmer pirinç, darı, kinoa, arpa, yulaf vb. tam tahılları tercih edin. Bu tam tahıllar temel mineraller ve lifler açısından son derece zengindir. Lifler sindirim üzerine kısa zincirli yağ asitleri üretir ve bu da iltihabın büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olur.
Zencefil, sarımsak ve zerdeçal, tıbbi özellikleri nedeniyle popüler olan baharatlardır. Ancak çok az insan diz ve sırt ağrısını tedavi etmedeki temel özelliklerinin farkındadır. Zerdeçal, eklemle ilgili her türlü ağrı için etkili bir tedavi olan kurkumin bileşiğini içerir. Zencefil ve sarımsak ayrıca şiddetli artrit veya eklem ağrılarını bile tedavi edebilen anti-inflamatuar özellikler sergilemiştir.
Bitter çikolata, antioksidan özelliği ile sırt ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Faydalarından yararlanmak için kakao yüzdesi yüksek bitter çikolatayı seçin. Yüksek şeker ve yağ içeren çikolatalar hem etkileri ortadan kaldıracak hem de başka sağlık riskleri oluşturacaktır.
Şunlara da göz atın;