Sırt Ağrılarını Azaltan 10 Süper Besin
Sırt ve diz ağrıları, en çok görülen eklem ağrıları arasındadır. Peki, sırt ağrılarını azaltmak için nasıl beslenmeliyiz? İşte, sırt ve diz ağrılarını hafifletmesiyle bilinen 10 gıda:

Hayatımızda ilerledikçe, kendimizi formda tutmanın sıklığı ve yoğunluğu büyük ölçüde azalır. Yaşam tarzımızın hareketsiz doğası, diz ve vücudumuzun sırt bölgelerindeki ağrılar da dahil olmak üzere sağlıkla ilgili birçok soruna neden olur. Yaralanma, yanlış duruş, egzersiz eksikliği ve hatta ani bir sarsıntı nedeniyle diz veya sırt ağrısı ortaya çıkabilir. Kemikleri ve eklemleri iyi durumda tutmak için uygun bir fitness rejiminin sağlanması açık olsa da, vücudun gücünü ve ömrünü arttırmanın başka bir yolu da var. Yediğimiz yiyecekler, diz eklemleri ve sırt da dahil olmak üzere vücudun her bir bölümünün refahının sağlanmasında olağanüstü bir rol oynar. Gıda alımı aynı zamanda vücudumuzun yaralanmalara nasıl dayanabileceğini ve her türlü kronik diz ve sırt ağrısını nasıl önleyebileceğini de belirler. 

Sırt Ağrılarını Hafifletebilecek Besinler

  1. Sızma Zeytinyağı

Sızma zeytinyağı iltihabı azaltabilecek, eklem ve sırt ağrısına yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Zeytinyağını soslara ve salatalara ekleyebilir, ayrıca yemek yaparken soteleme işlemi için kullanabilirsiniz.

  1. Yağlı Balık

Somon, alabalık, ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, zengin omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Anti-inflamatuar özellikleri vücut ölçülerini kontrol altında tutarken, doymamış yağlar aynı zamanda eklem ağrılarını ve vücuttaki sertliği de azaltır. Balık aynı zamanda eksikliği diz ve sırt ağrısını şiddetlendiren ve hatta artrite neden olabilen önemli bir besin olan D Vitamini için de mükemmel bir kaynaktır.

  1. Kuruyemiş ve Tohumlar

Omega-3 yağ asitlerinin bir diğer hayati kaynağı da çiğ fındık ve badem, ceviz, chia tohumu ve keten tohumu gibi tohumlardır. Bu kuruyemişlerin düzenli olarak alınması (yani her gün bir avuç) iltihabı azaltır ve ağırlaşmış dokuları onarır.

  1. Sebzeler

Brokoli, karnabahar, lahana ve ıspanak gibi yapraklı yeşillikler ve turpgillerden oluşan sebzeler herkesin beslenme planının bir parçası olmalıdır. Bunlar, iltihabı hafiflettiği bilinen antioksidanlar olan A, C ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca eklem ağrısına ve iltihaplanmaya neden olan bir enzimi bloke eden sülforafan adı verilen doğal bir bileşik başka bir fayda da sunarlar. Yeşil yapraklı sebzeler liflidir ve vücudunuzun genel sağlığını korumada önemli bir rol oynar.

  1. Bakliyatlar

Mercimek, fasulye ve nohut gibi baklagiller zengin bir protein, mineral, flavonoid ve lif kaynağıdır. Vücuda güç kazandırmanın yanı sıra, anti-inflamatuar ve yenileyici özellikleri de diz ve sırt ağrılarını büyük ölçüde azaltır ve dokuları daha hızlı iyileştirir.

  1. Sulu Meyveler

Meyveler, özellikle de sulu çeşitleri, diz ve sırt ağrısını azaltmak için diyet planınızın önemli bir bileşeni olmalıdır. Elma, ananas, kiraz, üzüm ve turunçgiller (limon, portakal) flavonoidler ve antioksidanlardan oluşur. Bu bitki bileşikleri diz ve sırt ağrısının neden olduğu iltihapları hafifletmek için birlikte çalışır.

  1. Yeşil Çay

Yeşil çay veya bitki çayı genellikle kronik sırt veya diz ağrısı çeken kişilere, invazif olmayan bir tedavi olarak tavsiye edilir. Yeşil çay, etkilenen bölgelerdeki iltihabı büyük ölçüde azaltan flavonoidler açısından zengindir. Yeşil çay ayrıca bağışıklık tepkimizi iyileştirmeye yardımcı olur, böylece doku veya kıkırdak yırtılması olasılığını azaltır. İnflamatuar olmayan özelliğinden dolayı günde bir veya iki fincan yeşil çay tüketebilirsiniz.

  1. Tam Tahıllar

Beyaz un ve beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahıllardan kaçının çünkü bunlar gerekli besin ve liflerden yoksundur. Bunun yerine buğday, esmer pirinç, darı, kinoa, arpa, yulaf vb. tam tahılları tercih edin. Bu tam tahıllar temel mineraller ve lifler açısından son derece zengindir. Lifler sindirim üzerine kısa zincirli yağ asitleri üretir ve bu da iltihabın büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olur.

  1. Zerdeçal

Zencefil, sarımsak ve zerdeçal, tıbbi özellikleri nedeniyle popüler olan baharatlardır. Ancak çok az insan diz ve sırt ağrısını tedavi etmedeki temel özelliklerinin farkındadır. Zerdeçal, eklemle ilgili her türlü ağrı için etkili bir tedavi olan kurkumin bileşiğini içerir. Zencefil ve sarımsak ayrıca şiddetli artrit veya eklem ağrılarını bile tedavi edebilen anti-inflamatuar özellikler sergilemiştir.

  1. Bitter Çikolata

Bitter çikolata, antioksidan özelliği ile sırt ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Faydalarından yararlanmak için kakao yüzdesi yüksek bitter çikolatayı seçin. Yüksek şeker ve yağ içeren çikolatalar hem etkileri ortadan kaldıracak hem de başka sağlık riskleri oluşturacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Bağırsaklara iyi gelen besinler
  2. Lutein içeren besinler
  3. Kan yapıcı besinler
  4. Hormonlara iyi gelen besinler
  5. Metabolizmayı hızlandıran besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!