Sindirim Sistemi Sağlığını Nasıl Koruyabiliriz?
Sindirim sistemi hastalıklarından nasıl korunur? Sindirim sistemi sağlığı için neler yapmalıyız? İşte, Dyt. Aysima Duygu Aksoy'dan sindirim sistemi sağlığını korumanın yolları:

Sindirim hadisesi bireyin dışarıdan aldığı gıdaların hücrelerin kullanabileceği kadar küçük monomerlere ayrılmasıdır. Sindirim iki durumda oluşur. İlk olarak mekanik sindirim ikinci durum ise kimyasal sindirimdir. Mekanik sindirimde bireyin aldığı besinler enzime girmeden sadece fiziksel metotla monomerlere ayrılır. Bu olay genel olarak ağzımız da cereyan eder. Bunun benzeri olarak emme ya da çiğnemeyi verebiliriz.


Kimyasal sindirim ise vücuda alınan besinlerin su ve enzim kullanılarak hidrolize edilmesi ve sonrasında monomerlere ayrılması olayıdır. Sindirim sisteminin korunması, kişinin açısından oldukça önemlidir. Sindirim sistemini korumak için bazı önlemler alınabilir. Örneğin, düzenli olarak egzersiz yapmak, metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Bu da kilo almanın önüne geçme açısından etkilidir.

Besinleri İyice Çiğneyin!

Aldığımız gıdaların soğuk ya da sıcak olmasına mutlaka dikkat etmeliyiz. Mekanik sindirime uygun olmayan büyük, çiğnenmemiş parçalar sindirim sisteminde ağırlaşmaya sebep olmasından dolayı bu konuda çok dikkatli davranmak gerekir. Bununla birlikte sindirim sistemini korumak için fazla baharatlı, tuzlu, tatlı, ekşi ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Sindirim sistemi bakımından son derece tehlikelidir. Asitli ve kafeinli gıdalar sindirilmesi zor gıdalardır. Sindirim kanallarını da tahrip ederler. Bu nedenle bu alımları düşük seviye de yapmak gerekir. Özellikle et ve süt ürünleri çiğ bir şekilde tüketilmemelidir. Meyve-sebze tüketimi düzenli bir şekilde olmalıdır.

Besinlerin Temizliğine Dikkat Edin!

Bolca su tüketimi kabızlığın önüne geçtiğinden bol bol tüketmeliyiz. Sigara ve alkolden uzak olmak önemlidir. Ayrıca tüketilecek gıdaların mutlak olarak hijyenik, temiz ve yıkanmış olması gerekir. Gıdaların sindirim için başlangıç noktası olan ağız katiyen temiz tutulmalıdır. Gıdalar acele etmeden, yavaş çiğnenmelidir. İlaveten sindirim kanallarını zorlayacak kadar aşırı yemeğe dikkat edilmelidir, stres gibi ruhsal gerginlikler sindirim sisteminin çalışmasında problemler yaratır ve etkiler. Yemek sonrasında kişi mutlaka vücudunu dinlendirmelidir. Ayrıca bilinçsiz ilaç kullanımı da sindirim sistemi açısından son derece zararlıdır. 


Yazar:

Dyt. Aysima Duygu Aksoy

instagram.com/nutritionist.aysima


Şunlara da göz atın;

  1. Bağırsak florasına ne iyi gelir?
  2. Şişkinlik nasıl geçer?
  3. Böbrek taşı oluşumu nasıl önlenir?
  4. Mutfakta uyulması gereken hijyen kuralları
  5. Sebze ve meyveler nasıl dezenfekte edilir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Greyfurt Tarifleri: Greyfurtla Yapılan 10 Farklı Tarif
Yılbaşı Hediyeleri: 2025 Yılbaşına Özel 10 Hediye Fikri
Selma Mollaoğlu'ndan Yılbaşına Özel 5 Tarif
Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı