Siklamen Bakımı Nasıl Yapılır?
Siklamen çiçeği nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır? Siklamen nasıl çoğaltılır? Siklamen çiçeğinin yaprakları neden sararır? İşte, siklamen çiçeğinin bakımı hakkında merak edilenler:

Çuhaçiçeğigiller familyasına ait bir bitki olan siklamen, 'buhurumeryem ve tavşan kulağı' gibi farklı isimlerle de bilinir. Ormanlıklar ve kayalıklarda doğal olarak yetişen bu çiçek, zorlu hava koşullarına dayanıklıdır. Pembe, kırmızı ve beyaz renkleriyle bahçelerde de tercih edilen bu çiçek, yaz aylarının sonlarına doğru filiz vermeye başlar. Sonbahar ve kış aylarında ise çiçek açar. Siklamen çiçeği, 15-25 derece sıcaklıklarda verimli bir şekilde gelişir. Rüzgara maruz kalmayacağı bir yere konumlandırılmalıdır. Eğer evde yetiştirilecekse, havadar ve ferah bir ortam oluşturulmalıdır. Siklamen çiçeği, doğrudan güneşe maruz bırakılırsa, yaprakları zarar görebilir. 

Siklamen Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak seçimi: Siklamen çiçeği, organik maddeler bakımından zengin, humuslu toprakları sever. Süs bitkileri için özel hazırlanmış toprakları da tercih edebilirsiniz.
  2. Saksı seçimi: Siklamen saksısında mutlaka drenaj delikleri olan ve altında tabla bulunan saksıları tercih edin. Saksı genişliği çok fazla olmamalıdır. Tek bir soğan için, 10 cm yarı çaplı ve 20 cm derinlikli saksıları tercih edebilirsiniz.
  3. Sulama: Siklamen çiçeği, dikkatli bir şekilde sulanmalıdır. Kışın haftada bir kez, yazın ise haftada 2 kez sulama yapabilirsiniz. Sulama işlemi, aynı miktarda olmalı ve haftanın ay günlerinde yapılmalıdır. Mümkünse oda sıcaklığında dinlendirilmiş su kullanılmalıdır. Siklamen çok fazla suyu sevmediği için, saksının altında su birikmemesine dikkat edin. 
  4. Ortam: Siklamen çiçeği doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Ancak güneş ışığı dolaylı yoldan alabilir. Çok fazla sıcak havayı ve nemi sevmediği için ferah bir ortamda yetiştirilmesi gerekir. 
  5. Dinlenme: Siklamen çiçeği, bahar ve yaz aylarında dinlenme dönemine geçer. Bu dönemde yaprakları sararıp solabilir ve kuruyabilir. Bu durumda sararan yapraklar budanmalı ve bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Durum uzun süre böyle devam ederse, güneşten uzağa taşınmalı ve sulama miktarı azaltılmalıdır. 
  6. Nisandan Eylül ayında kadar gölge bir alanda tutulmalıdır.

Siklamen Yaprakları Neden Sararır?

Serin havaları çok seven siklamen çiçeğinin yaz aylarında giderek yaprakları sararır. Yaz aylarında bitkiyi rahat edebileceği bol aydınlıklı ve serin bir konuma alın. Evin en nemli ve en havadar bölümüne çiçeğinizi taşıyabilirsiniz.

Siklamen Neden Solar?

Yaz sıcaklarında siklamen çiçeği bunaldığını hemen belli eder. Çiçekleri sönmeye ve yaprakları aşağı düşmeye başlar. Bu durumda bitkiyi hemen musluk altında serinletin. Gölgede ve bol aydınlık alan bir yerde bakımını yapmaya devam edin. Sararan yaprakları ve kuruyan dalları temizleyin. 

Siklamen Nasıl Çoğaltılır?

  1. Tohum yöntemiyle çoğaltmak için, elde ettiğiniz siklamen tohumlarını 10 mm derinliğe ekin. Aralarında 10 cm boşluk bırakın.
  2. Yumru yöntemiyle çoğaltacaksanız, bahçe veya saksılara ekebilirsiniz.
  3. Haziran sonu Temmuz başında bitkinin yumrularını ölü köklerden temizleyin. Yeni yumruları büyük saksıya dikin. 

Şunlara da göz atın;

  1. Feng shui bitkileri
  2. Bahar alerjisi yapmayan çiçekler
  3. Frezya bakımı nasıl yapılır?
  4. Şakayık bakımı nasıl yapılır?
  5. Ortanca bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!