Haşlanmış yumurtalarınızı soymakta zorlanıyorsanız, kabuğu çıkarmak için suyu kolayca kullanabilirsiniz. Yumurtalarınızı yaklaşık 1 saat kadar soğuk suda bekletmeyi deneyin ve yumurtanızı soyarken akan suyun altında tutun. Gelecekte kabukların yapışmasını önlemek için, yumurtalarınızı kaynatırken ya sirke ve tuz ya da kabartma tozu kullanmayı deneyin. Biraz yağlayarak en inatçı yumurta kabuklarını bile kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Sizler için sert haşlanmış yumurta nasıl soyulur anlattık. İşte, sert haşlanmış yumurta nasıl soyulur:
Haşlanmış Yumurtaları Suda Saklamak
- Plastik bir kabın 2/3'ünü soğuk suyla doldurun. Musluğunuzu açın ve suyunuzun soğuk olduğundan emin olun. Musluğun altına, yaklaşık ⅔ dolana kadar plastik bir kap yerleştirin. Ardından suyunuzu kapatın.
- Yumurtalarınızı suya tamamen batacak şekilde yerleştirin. Yumurtalarınızı kaynatıp yaklaşık 30 dakika - 1 saat soğumaya bıraktıktan sonra, kabuğunun kolayca soyulması için suda saklayabilirsiniz. Plastik kabınızı yumurtalarınızla doldurabilir veya 1 kap için çok fazla yumurtanız varsa başka bir kap alabilirsiniz. Yumurtaların üzerine kapak koymanıza gerek yok! Kapaksız iyi soğuyacaklar.
- Yumurtalarınızı buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletin. Buzdolabının soğuk sıcaklığı suyunuzu soğutarak zor yumurtaları bile kolayca soymanızı sağlar. Yaklaşık 1 saat sonra kolayca soyulmaları gerekir. En fazla 3-4 gün buzdolabında bekletebilirsiniz.
- Yumurtalarınızı elinizle soyun ve kabuğunu tamamen çıkarın. Yumurtalarınızı soğuk suda biraz beklettikten sonra buzdolabından çıkarın ve kabınızdaki suyu boşaltın. Yumurtanın kabuğunu kırmak için bir kaşıkla veya tezgahınıza vurun ve parmaklarınızı kullanarak parçaları yontun.
Akan Su Altında Soyun
- Musluğunuzu açın ve yaklaşık 15 saniye soğuk suyun akmasına izin verin. Yumurtalarınızı soğuğa koymak yumurtaların beyazlarını daraltarak kabuğun daha kolay çıkmasını sağlar. Soğuk suyu kullanmak için, sıcaklığın ayarlanabilmesi için suyunuzu birkaç saniye akıtın.
- Yumurtanızı akan suyun altında 5-15 saniye tutun. Elinizi katı haşlanmış yumurtanızın etrafına sarın ve akan suyun altına koyun. Suyun yumurtanızın üzerinden 5-15 saniye kadar akmasına izin verin.
- Kabuk soymaya başlamak için yumurtanızın altını lavabonuza 1-3 kez vurun. Yumurtanızı birkaç saniye akan suyun altında ıslattıktan sonra, birkaç kez lavabonuza vurun. En iyi sonuç için yumurtanızın alt kısmına hafifçe vurmanız en iyisidir. Bu, kabuğu kolayca soyabilmeniz için kırar.
- Yumurtayı alttan başlayarak soyun. Yumurtanın tabanı ucundan biraz daha geniştir ve yüzey alanı daha fazla olduğu için soyulması daha kolaydır. Çukur yaptığınız kabuğu çıkarın ve parmağınızı kullanarak kabuğu geri çekin. Bunu yumurtanızın üzerine akan su dökülürken yapın.
- Kabukları toplayın ve kompost kutunuza veya çöp kutusuna atın. Suyunuzu kapatın ve yumurtanızı bir tabağa veya kaseye koyun. Ardından, yumurta kabuğu parçalarını lavabonuzdan alın. Yumurta kabukları harika kompost yapar, bu yüzden onları çöp kutusuna atın! Kompost kutunuz yoksa, onları çöp kutusuna atabilirsiniz.
Soyulma Sorunlarını Önleme
- Yumurtalarınızı 59 mL sirke ve 1 çay kaşığı 4,9 mL tuzla kaynatın. Suyunuzu kaynatmak için orta ateşte kullanın ve sirkenizi ve tuzunuzu dökün. Su köpürmeye başladığında malzemelerinizi koyabilirsiniz.
- Sirkeniz yoksa kaynar suyunuza kabartma tozu eklemeyi deneyin. Sirke ve tuz kullanmak yerine, yumurtalarınızı daha kolay soymak için kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Tencerenizi yaklaşık 1 litre suyla doldurun ve su kaynamaya başladığında 1 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin.
- Yumurtanızı kaynatmadan önce iğne ile delin ki daha kolay soyulsun. Yumurtalarınızı kaynatmadan önce, yumurtanın içine daha fazla su emebilmesi ve daha kolay soyulabilmesi için bir delik açın. Deliklerinizi açmak için itme iğnesi veya dikiş iğnesi kullanabilirsiniz. Yumurtanızı 1 elinizde tutun ve kabuğu delmek için hafif bir baskıyla iğnenizi sokun. Ardından, kaynayan suyun içine nazikçe yerleştirin.
- Aşırı pişmelerini önlemek için yumurtaları soğuk su altında çalıştırın. Yumurtalar ocaktan alındıktan sonra bile pişmeye devam edebilir. Pişmelerini durdurmak için, yumurtalarınızı kaynattıktan hemen sonra soğuk suya koyun. Yumurtanızı fazla pişirirseniz, yumurta fazla sudan genişlemeye başlayacak ve bu da kabuğun çıkarılmasını zorlaştıracaktır.
Şunlara da göz atın;
- Yumurtalı tarifler
- Haşlanmış yumurta hakkında bilmeniz gerekenler
- Yumurtanın iyi olup olmadığını anlamanın yolları
- Yumurta nasıl haşlanır?