Serra Müftüoğlu'ndan Şık Bir Ramazan Sofrası Hazırlamak İçin Tüyolar
Şık bir ramazan sofrası basıl hazırlanır? İftar sofrası dekore ederken nelere dikkat etmek gerek? Videolu anlatımla Serra Müftüoğlu’nun şık bir ramazan sofrası için verdiği tüyolara göz atın.

Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya
Serra Müftüoğlu
İç Mimar/Tasarımcı


Ayrıntılarda Saklı Şıklık

Kendisi de Gaziantepli olan Serra Müftüoğlu siz okuyucularımız için ışıl ışıl bir masa hazırladı. Menü tercihimiz yöresel tatlardan yana olunca masada da geleneksel aksesuarlar yer buldu. Aile yadigarı servis tabakları, krem tonlarında ve klasik motiflere sahip el işi masa örtüleri sofranın bazını oluşturdu. Gümüş servisler, işlemeli yemek tabakları, İngiliz porselenleri ile harmanlanmış kristal bardaklar, çiçekli peçetelerle bezeli masa; düzeni ile göze hitap ederken, Gaziantep mutfağından oluşan lezzetlerle de damağa hitap etmeyi hedefledik.

İkram diziminin dengesini sağlamak adına iftariyeliklerinizi, hurma ve kuruyemişleri küçük tabaklara bölerek masaya serpiştirmenizin kesinlikle dikkat etmeniz gereken bir nokta olduğunun altını çiziyor, taze bir çiçek aranjmanı ile sofranızı süslemenizi de kesinlikle tavsiye ediyoruz.


Geleneklere Bağlı Kaldım

Masa düzenini yaparken geleneklerimize bağlı kaldım ve anneannemin örtülerinden, antikalardan, birazcık klasik motiflerden kullanmak istedim. Detayını incelicek olursak suplolarda ve peçetelerde aslında aynı figürlerden gidip sonrasında kalan parçaları birazcık daha modernize ederek kullanmak istedim. Bunları nasıl görüyoruz mesela şu anda bir çok firmanın ürettiği eskiye ait kristal bardakların yeni versiyonları var. Bunlarla birlikte gerçek antikaları bir araya getirdik. 

Yemeklerin Tonları

Yemeklerin tonlarıyla birlikte masa üzerindeki aksesuarların tonlarının dengeside önemli. Bu sebepten bir de Ramazan bize dinginliği ve huzuru anımsattığı için hep soft renkler tercih ettim. Renklerde mor sümbüller, açık pembe tonlarda çiçekler. Hatta menümüzü tasarlarken de yine pilav renginde morları, eflatunları kullanmaya özen gösterdim. Çorbalarımız keza öyle. 

Hafif Bir Menü Seçtik

Tatlıda haytalya kullandık. Çünkü Ramazan biliyorsunuz bir anda böyle orucu açtığımızda  bir ağır bişey olmaması gerekiyor yemek yerken midemizin rahat etmesi lazım. Bu dolayı hafifi bir menü seçtik. Menüyle ilişkili olarakta tonlarımızı yine hafif ve soft kullandık. Geleneklerimize bağlı kalmak bence çok güzel. Çünkü her zaman bunu yaşatmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

Sofra İçin Denge Önemli

Ben antikayı da çok sevdiğim için kendimi en iyi ifade edeceğim bir sofra oldu diye düşünüyorum. Size önerim; her zaman için hayatta biliyorsunuz denge çok önemli masada da yine denge içinde bir bütünselde çok göz yormadan nasıl ki Ramazanın o dinginliği ve huzuru bizi mutlu ve motive ediyorsa yine aynı şekilde onuda sofrada görmemiz gerekiyor. Denge içinde tasarımınızı yaparsanız ve size ufak tüyolar verebildiysem ne mutlu. Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum.


Gaziantep Temalı İftar Menüsü Örneği:

  1. Uludağ çorbası



  1. Yaban mersinli mor pilav



  1. Çilekli limonata



  1. Haytalya

Haber Kategorileri

Mutfak Dekorasyonu

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Kartı Nasıl Yapılır? 7 Süper Fikir
Gault & Millau Türkiye 2025 Rehberi Açıklandı: Şapka Kazanan Restoranlar Belli Oldu
Havyar Nasıl Pişirilir?
Şef olmakla usta olmak arasındaki farklar nelerdir?
Aeropress Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Özellik
Dünyanın En Tehlikeli Yemeği: Japon Usulü Fugu