Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan şerbetli tatlılar, iftar yemeklerinde sık sık kendine yer bulur. Özellikle bayram sofralarında mutfaklarımıza konuk olan şerbetli tatlılar, Türk mutfağının en zengin çeşitlerine sahiptir. Baklavadan şekerpareye, künefeden kemal paşaya kadar birbirinden lezzetli çeşitleri olan şerbetli tatlılar, dondurma, kaymak, çikolata sosu ve farklı meyvelerle zenginleştirilebilir. İşte, iftar sofralarına renk katacak, damakları çatlatacak 35 nefis şerbetli tatlı tarifi:
Listemize kökeni oldukça eskiye dayanan nefis kalburabastı tarifiyle başlangıç yapıyoruz. Sivas mutfağıyla özdeşleşen bu tatlı, un, ceviz ve yoğurt ile hazırlanır. Fırında kızardıktan sonra şerbetlenerek sofralardaki yerini alır.
Batı Anadolu'yla özdeşleşen şambali tatlısı hem pastanelerin, hem de sokak lezzetlerinin vazgeçilmezidir. İrmik ve yoğurt ile hazırlanan şambali tatlısı, vanilyalı dondurma eşliğinde sunulur. Hatay'ın en sevilen lezzetlerinden biri olan künefe, kadayıf, tuzsuz peynir ve pekmez ile hazırlanır. Genellikle manda sütü, meyve dilimleri ve kuruyemişle birlikte sunulur. İrmik ve unla hazırlanan parmak tatlısı, ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alır. Görünümü parmağa benzeyen bu tatlı, isteğe göre antep fıstığı veya hindistan cevizi ile süslenir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan padişah yastığı tatlısı, yumuşacık kek, krema ve şerbet ile hazırlanır. Kek dilimlerinin arası kremayla doldurulduktan sonra şerbetle zenginleştirilir. Klasik yoğurtlu kekin, şerbetli versiyonunu sizlerle paylaşıyoruz. İftar sofralarını ziyafete dönüştürecek yoğurt tatlısını orman meyveleri ve kaymak eşliğinde sunabilirsiniz. Dışı incecik rulo hamur, içi ise antep fıstığı ile doldurulan bülbül yuvasının ismini bilmeyen yoktur elbet. Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen bülbül yuvasını, dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Klasik baklava tariflerinden sıkılanlar için nefis bir önerimiz var. Yufka, kakao ve çikolata ile hazırlanan soğuk baklavanın yapımı uzun sürse de, lezzetiyle verdiğiniz tüm emeğe değecek bir tarif. İrmik ve şerbetle hazırlanan hira tatlısı, Tokat mutfağıyla özdeşleşmiştir. Bayram sofralarında kendine yer bulan hira tatlısının hazırlanışı 20, pişirmesi ise 25 dakikadır. Osmanlı mutfağından miras kalan revani tatlısını, haşhaş tohumlarıyla bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Haşhaşlı revaniyi, kaymakla birlikte ikram edebilirsiniz. Görünümü şekerpareye benzeyen badem tatlısı, ortalama 30-40 dakika hazırlanır. Bu tatlının yapımında hem un, hem de badem tozu kullanılır. Şık bir sunum için hamura badem şekli verebilirsiniz. Bursa'nın yöresel lezzetlerinden biri olan kemalpaşa tatlısı, Ramazan ayında oldukça fazla ilgi görür. Hazırlanan hamurlar fırında pişirildikten sonra şerbetle buluşturulur. Görünümü midye kabuklarına benzeyen bu tatlı, incecik hamur ile hazırlanır. Hamurun içi antep fıstığıyla doldurulduktan sonra, fırında pişirilir. Dondurma eşliğinde servis edilir. İftar sofralarında farklı tatlar denemek isteyenler için, tel kadayıf, şam fıstığı ve şerbet ile hazırlanan billuriye tarifini öneriyoruz. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılan bu tatlıyı, antep fıstığı ile zenginleştirebilirsiniz. Yalnızca 8 malzemeden oluşan bu tatlı, görünümü ile künefeye benzer. Labne, çilek ve bal ile tatlandırılır. Üst üste pasta şeklinde dizerek de servis edebilirsiniz. Kilis mutfağıyla özdeşleşen cennet çamuru, antep fıstığı, kadayıf ve tereyağı ile hazırlanır. 100 gramı, ortalama 255 kalori değerindedir. Kahramanmaraş'ın en sevilen tatlılardan biri olan çullama tatlısı, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Şerbet soğuk, tatlı ise ılık olmalıdır. Mardin mutfağıyla özdeşleşen kahiye tatlısı, peynir, şeker ve hamur ile hazırlanır. Görünümü katmeri andıran bu tatlı, tavada pişirildikten sonra servis edilir. Samsun ve Rize mutfağında çok sevilen bu tatlı, burma tatlısı olarak da bilinir. Özellikle iftar ve bayram gibi kalabalık sofralarda sunulur. Boşnak tatlısı olarak bilinen slatka, Balkan ülkelerinde çok sevilir. Görünümü revaniyi andırır. Üzeri hindistan cevizi ile süslendikten sonra servis edilir. Krep ve şerbet ile hazırlanan bu tatlı, üst üste konularak servis edilir. Ara katlara ince çekilmiş ceviz içi serpiştirilir. Pasta gibi dilimlenerek servis edilir. Görünümü lokmaya benzetilen bu tatlı, hamur ile hazırlanır. Hamurlar kızgın yağda pişirildikten sonra şerbet ile buluşturulur. Şerbeti çekinceye kadar dinlendirilir ve servis edilir. Türk mutfağında çok sevilen tulumba tatlısı, un, pirinç unu ve şeker ile hazırlanır. Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan bu tatlı, şerbet ile buluşturulduktan sonra sunulur. Özellikle sokak lezzeti olarak çok sevilir. Tırtıl Baklava, Amasya'da kullanılan bir isim. Aslında benzer tarif sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı gibi farklı isimlerle farklı illerimizde de yapılır. Cevizli ya da Antep fıstıklı hazırlayabilirsiniz. Adana mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan taş kadayıf tatlısını, krem şanti, portakal, lime ve limon kabuğu ile daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Kadayıf, yaban mersini ve şerbet ile hazırlanan bu tatlı hem lezzeti, hem de şık sunumu ile herkesi kendine hayran bırakır. Dilerseniz, dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz. Cezayir mutfağıyla özdeşleşen makroudh, irmik, un ve portakal suyu ile hazırlanır. İç harcında pekmez, tarçın ve badem kullanılır. Şerbetini çekince servis edilir. Görünümü şekerpareye benzeyen bu tatlı, yulaf unu, ceviz ve fındık ile hazırlanır. Ballı şerbet ile zenginleştirilir. Aroma katmak için portakal kabuğu kullanabilirsiniz. İftar sofralarının olmazsa olmazı, un, irmik ve yumurta ile hazırlanan şekerpare tatlısıdır. Videolu anlatımıyla şekerpare tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz. Bayat ekmeklerle hazırlanan bu tatlı, fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Şerbetle buluştuktan sonra kaymak veya dondurma eşliğinde servis edilir. İrmik, un, yumurta ve ceviz ile hazırlanan istiridye tatlısı, görünümü ve lezzetiyle iftar sofralarındaki yerini alır. 30 dakikalık pişirme süresinin ardından şerbetle buluşturularak servis edilir. Un, yoğurt, irmik ve sirke ile hazırlanan bu tatlı, ismini görünümünden almıştır. Ortalama 45 dakikada hazırlanan çarkıfelek tatlısını çay veya kahve eşliğinde servis edebilirsiniz. Mısır unu, yumurta ve hindistan cevizi ile hazırlanan Selanik tatlısı, hem yumuşak, hem de lezzetli tatlılardan biridir. Servis etmeden önce üzerine hindistan cevizi serpiştirebilirsiniz. Milföy hamurunun irmikli muhallebi ile doldurulmasıyla hazırlanan bu tatlı, aslında şöbiyetin en pratik halidir. Ballı şerbet ile buluştuktan sonra üzerine antep fıstığı serpiştirebilirsiniz. Erzurum mutfağından yayılan kadayıf dolması, tel kadayıfların cevizli harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Kadayıflar kızartıldıktan sonra şerbetle buluşturulur ve servis edilir. Şunlara da göz atın;