Emziren anneler süt üretimini artırmak için, ilk aylarda çeşitli arayışlara girebilir. Bu dönemde halk arasında en çok söylenen tavsiye ise, 'Tatlı ye kızım süt olsun' cümlesidir. Anne sütünü artırmak için tatlı ve şekerli besin tüketimi, hem emziren anneyi, hem de bebeği olumsuz etkileyebilir.
Şekerli besinler ve tatlılar, anne sütünü artırmaz! Şekerli yiyeceklerin süt üretimini artırdığına dair yaygın bir inanış olsa da, bu duruma dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Yeterli ve verimli süt üretmenin yolu ise, sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçer. Ayrıca bol bol sıvı tüketimi, düzenli uyku, stres kontrolü, düzenli emzirme ve bebekle yakın ilişki kurmak, süt üretimini artırır.
Bunlara ek olarak süt üretimini artıran ve galaktagog adıyla bilinen bazı besinler mevcuttur. Ancak şeker, bu besinler arasında yer almaz.
Süt olsun diye tatlılara yönelmenin, kilo alma dışında hiçbir etkisi olmayacaktır. Hatta kilo artışıyla birlikte stres durumunuz artabilir ve kilo vermek için kısıtlayıcı diyetlere başvurmanız, süt üretimini olumsuz etkiler.
Yetişkinlik dönemindeki besin tercihleri, aslında yaşamın erken dönemlerindeki tat deneyimleriyle birlikte şekillenir. Bir bebeğin tat deneyimleri, doğum öncesi dönemde amniyotik sıvı yoluyla başlar, emzirme ve tamamlayıcı beslenme ile devam eder. Anne sütü, anne diyetinin besin bileşimini önemli miktarda yansıtır. Tuz ve şeker içeriği yüksek gıdalarla beslenen annelerin bebekleri, bu besinlere karşı daha isteklidir. Dolayısıyla bu durum bebeklerin yetişkinlik döneminde obezite geliştirme riskini yükseltir.
Hiçbir besin tek başına süt üretimini artırmaz. Ancak galaktagog adı verilen tahin, rezene, rezene çayı, yulaf, dereotu, kuru incir, ceviz, havuç, maş fasulyesi, yumurta ve susam gibi bazı besinler, süt üretiminize katkı sağlayabilirsiniz.
Not: Anne sütünü artırmak için beslenmenize farklı bir besin grubu eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
instagram.com/uzmdytaslihankucuk
Şunlara da göz atın;