Şeftali ve Kayısı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kayısı ve şeftali arasındaki fark nedir? Şeftali mi daha sağlıklı, kayısı mı? Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan şeftali ve kayısıyı birbirinden ayıran farkları açıklıyoruz.

Şeftali ve kayısı, benzer görünümleriyle yaz aylarında tüketilen çekirdekli meyvelerdir. Renk ve şekil olarak benzeyen bu meyvelerin, kendine has ayırt edici özellikleri vardır. Sulu yapılarıyla özellikle yaz aylarında çok tüketilen bu meyveler, içeriklerinde bulunan vitaminler sayesinde sağlık için faydalıdır. Peki, bu iki meyveyi birbirinden ayıran özellikler neler? İşte, şeftali ve kayısının farkları:

  1. Kayısılar Daha Küçük

Bu iki meyve de sarı-turuncu renge sahiptir ve dış kabukları tüylüdür. Ancak kayısı, şeftaliden belirgin olarak daha küçük boyutlara sahiptir. Küçük bir şeftali (130 gram), bir adet kayısının (35 gram) yaklaşık 4 katı büyüklüğündedir. Küçük bir şeftali 50 kalori iken, kayısının bir adedi 17 kalori değerindedir. Her iki meyve de çukura ve çekirdeğe sahiptir. Kayısı çekirdekleri, şeftalilerde bulunanlara göre daha pürüzsüz ve küçüktür

  1. Türleri Farklı

Şeftali ve kayısı, gül ailesi olarak bilinen Rosaceae familyasına aittir. Yakın akraba olsalar da, aynı yöreden değiller. Şeftali Asya kökenli bir meyvedir. Kayısının anavatanı ise Türkistan'dan Batı Çin'e uzanır. Tarihsel olarak bu bölgede yetiştiği bilindiği için Ermeni eriği de denir. Bu meyveler aynı aileden geldikleri için potasyum, C vitamini ve beta karoten gibi benzer besin maddeleri içerirler. Şeftaliler, daha büyük boyutları nedeniyle bu besin maddelerinden daha yüksek miktarlarda tek bir porsiyonda sağlarlar.

  1. Tat Farkı

Kayısı ve şeftali arasındaki en belirgin fark ise lezzetleridir. Şeftali, kayısıdan daha fazla şeker içerir ve daha tatlıdır. Kayısı, içeriğinde bulunan malik asit nedeniyle daha ekşidir. Ayrıca şeftali daha yüksek su içeriğine sahip olduğu için, kayısıda göre daha sulu bir yapıdadır.

Eğer diyabet benzeri bir rahatsızlığınız varsa, şekerden kaçınmak için kayısıya yönelmek isteyebilirsiniz.

  1. Kullanım Farkları

Şeftali ve kayısı, yemeklerde, tatlılarda ve reçel yapımında yaygın olarak kullanılır. Birbirine yerine de kullanılabilen bu meyveler, hem taze, hem de kurutulmuş olarak tüketilebilir. Eğer şeftali yerine kayısı kullanacaksanız, tatlınıza biraz daha şeker eklemeniz gerekeceğini unutmayın. 

Şeftali ve kayısı arasındaki farklar, genel olarak tat içeriğiyle ilgilidir. Her iki meyvede C vitamini, beta karoten gibi faydalı bileşiklerle doludur. Bu yüzden, yaz aylarında günde 3 adet kayısı veya 1 adet şeftali yemeye özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Şeftali ve nektarin arasındaki farklar nelerdir?
  2. Maydanoz ve kişniş arasındaki farklar nelerdir?
  3. Portakal ve mandalinanın farkı nedir?
  4. Tart, turta ve kişin farkları nelerdir?
  5. Sarı greyfurt mu, kırmızı greyfurt mu daha faydalı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?