Davet sofralarınızda alışılmışın dışına çıkmak, yeni lezzetler sunmak istiyorsanız bu tarifler tam size göre. Şef Yıldız Öz Samaha lezzet tutkunlarına özel birbirinden mükemmel yemekler hazırladı.
Yıldız Öz Samaha Şef
Fotoğraflar: Özgür Bakır
Malzemeler;
Yapılışı: Derin bir tavaya tereyağını alıp kızdırın, ardından etleri ilave ederek arkalı önlü mühürleyin. Etler piştikten sonra ayrı bir kaba alıp bekletin. Erikleri küp küp doğrayın. Soğan, havuç ve biberi küp küp doğradıktan sonra sırasıyla tavaya alarak soteleyin. Üzerine baharatları ve tuzu ilave ederek karıştırın. Sotelenen karışımı ocaktan alıp hafif soğuması için bekletin. Etlerinizi üst üste alarak bir cep oluşturmak için alt tarafından iple dikin. Oluşturduğunuz ceplere hazırladığınız sostan alabildiği kadar ilave ederek fırın kabına yerleştirin. Kalan malzemeleri ve çekirdekleri ekleyip üzerine hafif zeytinyağı gezdirin. Ardından, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, etlerin üzeri kızarana pişirin. Hazır olan yemeğinizin üzerine ince kıyılmış taze soğanları ilave ederek servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Domateslerin kabuklarını rahat soyabilmek için öncelikle sıcak suda hafif haşlayın, ardından doğrayıp blender’a alın. Üzerine, iri doğradığınız soğan, sarımsak, salatalık, biber ve ekmek içini ilave edin. Kabın içerisinde bulunan tüm malzemelerin üzerine tuz, sirke ve zeytinyağı ekleyerek biraz bekletin, ardından blender’dan geçirin. Elde ettiğiniz karışımı buzdolabında bir süre bekletin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Üzerine küçük doğradığınız salatalık, biber, maydanoz ve çok az zeytinyağı ilave ederek servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Pancarları soyup küp küp doğrayın, ardından üzerine su ekleyip haşlayın. Pancarları kendi suyunun içinde bekletip soğutun. Genişçe bir kaseye nohut, buğday, küp küp doğradığımız pancarları ilave edin. Yoğurdu ekleyip bütün malzemeleri karıştırın. Ardından pancar suyunu kıvamına göre azar azar ekleyerek tuz ilave edin. Hazırladığınız karışımı biraz soğuması için buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra çorba kaselerine alın. Üzerine ince kıyılmış taze nane ilave ederek servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Elediğiniz un, pudra şekeri ve vanilini mutfak robotuna alın, ardından donmuş tereyağı parçalarını ekleyip kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Streç filmi mutfak tezgahının üzerine yerleştirin ve robottaki hamuru üzerine döküp azar azar suyu ekleyip hamuru yoğurmadan sıkıştırarak toparlayın. Streç filmin içine hamuru koyup sıkıştırın ve buzdolabında, en az yarım saat dinlendirin. Şerbetini hazırlamak için şeker, su, tereyağı, tarçın ve vanilyayı kaynatın. Ardından şeftalileri iri parçalar halinde doğrayıp içerisine yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve 5 dakika kadar pişirin. Sıcak suyu süzüp şeftalileri bir kaba alın ve soğumaları için bekletin. Kalın tabanlı tavayı ocağın üstüne alıp iyice ısıtın, azar azar şekeri ilave edip ince kıvamlı, koyu renkli bir kıvam alana kadar pişirin. Hazır olan karameli fırına dayanıklı bir kalıbın içine dökerek bekletin. Pişirdiğiniz şeftalileri kalıba aldığınız karamelin üzerine, hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin. Buzdolabında beklettiğiniz hamuru iki yağlı kağıdın ortasına alarak merdane yardımıyla açın. Kalıbı ölçü alıp kenarlarını kesin. Hamura çatal yardımı ile delikler açın. Kalıptaki şeftalilerin üzerine yerleştirerek elinizle bastırın. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında, hamur kızarana kadar pişirin. Pişen tatlıyı fırından alarak 10 dakika kadar tezgahın üzerinde dinlendirin. Kalıbın üzerine büyükçe bir tabak yerleştirip tatlıyı ters çevirin, ardından üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Derin bir tavaya tereyağını alıp kızdırın. Ardından etleri ilave ederek güzelce kavurun. İri küpler halinde doğradığınız soğanı, biberi ve sarımsağı ekleyip etle iyice harmanlayarak karıştırın. İyice yıkayıp kuruladığınız kayısıların orta kısmında bulunan çekirdekleri çıkarın ve yarım ay şeklinde doğrayıp tavadaki etlere ilave ederek karıştırın. Portakalı zest yaparak yemeğe ekleyin. Ceviz, tuz ve kimyonu ekleyip kısık ateşte kendi suyunda pişirin. Geniş bir tabağa alarak sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Fasulyelerin baş kısımlarını kesin. Sıcak suda, tüm şekilde fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ardından suyunu süzerek süzgeçte bekletin. Yıkayıp kuruladığınız fesleğenleri sert olan sap kısımlarından ayırın. Blender’a önce fesleğenleri, ardından çam fıstığı, sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu ilave ederek püre haline gelinceye kadar çekin. Hazır olan sosu derin bir tencereye alın. Fasulyeleri boylamasına, olabildiğince ince doğrayın ve ardından sosa ekleyip güzelce karıştırın. Üzerine vişneleri küp küp doğrayarak servis edin.
Şunlara da göz atın;