Uzun Yunanistan seyahatlerinin ardından Yeşilköy’de ilk şubelerini açmaya karar veren Eleos’un sahipleri Alex Karaköse ve Ercan Erdoğan, kendi tabirleriyle gastronomideki hızlı değişimlere ayak uyduran bir işletmeye sahipler. Sizler için Eleos’un Yeşilköy şubesine gittik ve şefin özel tariflerini aldık. Gelin birlikte bu enfes mekanın menüsünden sizler için seçtiğimiz lezzetlere bir göz atalım...
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya
Şef: Murat Alpboğa
Malzemeler;
Yapılışı: Bütün malzemeleri zırh yardımı ile kıyma kıvamına gelene kadar çekiyoruz. Çektiğimiz balık köftesini bir kaba alıp kaşar peyniri ve galeta unu ile harmanlıyoruz. 1 gece buzdolabında beklettikten sonra dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Izgarada 200-260 derece sıcaklıkta köftenizin iki yüzeyini de pişirdikten sonra hazırladığınız sosu tavaya koyup üzerine köftenizi yerleştirin. Dilimlediğiniz kaşar peynirlerini köftenin etrafına dizip ocakta sosu 1 dakika kadar daha kaynattıktan sonra servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Soğanı, maydanozu, biberi, sarımsağı, mantarı, karidesleri ve levreği baharatlar ile birlikte çok fazla çekmeden robottan geçiriyoruz. Ardından bir kaba alarak rendelenmiş kaşar peyniri ile iyice harmanlıyoruz. Daha sonra dövülmüş fileto levreğimizin içine hazırladığımız harcı koyuyoruz ve yuvarlıyoruz. Önce beyaz una, sonrasında süt ve yumurta sosuna bulayıp ardından galeta unu ile dışını kaplıyoruz. Kızgın ayçiçeği yağında dışını yakmadan hazırladığımız deniz topunu pişiriyoruz. Tavaya koyduğumuz krema sosunun içine dilimlediğimiz elmalarımızı ekleyip sosumuzu çektirdikten sonra soya sosunu ilave edip altını kapatıyoruz.
Malzemeler;
Yapılışı: Ayıkladığımız levreği kağıt havlu yardımı ile kurutuyoruz. Kuruladığımız levrekleri hazırladığımız sosla beraber bir kabın içinde 15 dakika marine ediyoruz. Yapışmaması için önceden ısıttığımız ızgaramızı güzelce yağlıyoruz. Isınan ızgaramıza balığın iç yüzü denk gelecek şekilde atıyoruz. Izgara izi çıktıktan sonra balığımızı maşa yardımıyla ters yönüne çeviriyoruz. Parlak ve sulu görünüm kazanması için aralıklarla balığımızı zeytinyağı ile yağlıyoruz. Balığımızı önceden marine ettiğimiz için yanına ekstradan bir sosa ihtiyaç kalmayacaktır.
Malzemeler;
Yapılışı: Barbunları servis bıçağı yardımıyla önce pulları, sonra içi olmak üzere güzelce temizliyoruz. Kağıt havlu yardımıyla barbunlarımızı kurulayıp üzerine tuzumuzu serpelim, ardından unun içinde barbunlarımızı harmanlayalım. Tavaya 1 parmak sıvı ayçiçeği yağımızı koyup güzelce ısıtalım ve 5 dakika kadar sıcak yağda pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;