Şef Emrah Köksal Zenginden 5 Yöresel Tarif
Mutfak sevdalısı, aşçılık olimpiyat şampiyonu, akademisyen, kitap yazarı, gastronomi derneği başkanı ve daha birçok unvanı olan Şef Emrah Köksal Zengin bu sayımızın konuk şefi. 5 bölgeden 5 tarifle sizi mutfağa davet ediyor.

Şef Emrah Köksal Zengin Kimdir?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı, Gastronomi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Dünya Gastronomi Enstitüsü Türkiye Delegesi, Dünya Şefler Birliği B Kategori Kıtalararası Jüri Üyesi olan Şef Emrah Köksal SEZGİN mutfağa sevdalı bir isim. Gastronomi alanında büyük bir hevesle akademik kariyer yapmaya devam eden SEZGİN, ülkemize 112 yıl sonra,  tarihindeki ilk aşçılık olimpiyatları altın madalyasını kazandırmıştır. Bir sonraki olimpiyatlarda bu başarısını yenilemenin yanı sıra Dünya Aşçılık Kupası’nda da altın madalya kazanmıştır. Beş yıl Türkiye Aşçılar Milli Takımı’na direktörlük yapan Şef çeşitli uluslararası yarışmalarda da jüri olarak görev yapmış, ulusal ve uluslararası yarışmalarda sayısız madalya kazanmıştır. Birçok yemek kitabı yazmış ve birçoğuna da katkı sağlamış olan Şef SEZGİN halen çeşitli eğitim kurumlarında ve özel şirketlerde uzman danışman ve eğitmen olarak görev yapmaktadır.

İşte, altın madalyalı Şef Emrah Köksal Zengin'den 5 bölgeden 5 yöresel tarif;

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

  1. Kuru Etli Humus

Malzemeler;

  1. 100 g kuru et
  2. 2 su bardağı nohut (Haşlanmış)
  3. 1 çay bardağı tahin
  4. 2 adet limonun suyu
  5. 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  6. 1 çay kaşığı tuz
  7. 1 tatlı kaşığı kimyon
  8. 1 çay bardağı buzlu su
  9. Üzeri için:
  10. Nohut (Haşlanmış)
  11. Maydanoz (ince kıyılmış)
  12. Sumak
  13. Tahin 
  14. Pul biber

Yapılışı: Nohutu buzlu su ile pürüzsüz hale gelene kadar blender’dan geçirin. Tahin, limon suyu ve zeytinyağını ilave ederek karıştırmaya devam edin ve isteğe bağlı alarak sevdiğiniz baharatları ekleyin. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine kuru eti koyarak servis edin.

Ege Bölgesi

  1. Koruk Ekşili ve Kabaklı Bamya

Malzemeler;

  1. 400 g bamya (Baş kısımları temizlenmiş)
  2. 1 adet kuru soğan (Yemeklik doğranmış)
  3. 2 adet domates (Yemeklik doğranmış)
  4. 2 adet kabak (Parmak şeklinde doğranmış)
  5. 1 çay bardağı zeytinyağı
  6. 4-5 salkım koruk veya 1 çay bardağı koruk ekşisi
  7. 1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  8. 1,5 su bardağı sıcak su
  9. Kırmızı toz biber
  10. Karabiber
  11. Tuz

Yapılışı: Korukları ezin, eğer koruk bulamadıysanız koruk ekşisini tencereye ekleyin. Son olarak sıcak su, bamya ve baharatları ilave edin ve yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis edin.

İç Anadolu Bölgesi

  1. Kuzu Etli Bulgur Pilavı

Malzemeler;

  1. 250 g kuzu kuşbaşı
  2. 1 adet orta boy kuru soğan (Yemeklik doğranmış)
  3. 1 diş sarımsak (Doğranmış)
  4. 1 su bardağı bulgur
  5. 3 su bardağı sıcak su
  6. 1 yemek kaşığı domates salçası
  7. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  8. Tuz
  9. Karabiber
  10. Kırmızı toz biber
  11. Üzeri için:
  12. 2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Önceden ısıttığınız tencereye yağı ilave edin ve kuzu etini ekleyerek et, suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurun. Soğan ve sarımsağı ilave ederek kavurmaya devam edin. Daha sonra yıkayıp suyunu süzdüğünüz bulguru tencereye alın. Salça ve baharatları bir kasede karıştırın. Son olarak baharat karışımını ve sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz pilavın üzerine tereyağını yakarak dökün ve sıcak servis edin.

Akdeniz Bölgesi

  1. Çipura Pilaki

Malzemeler;

  1. 3 adet çipura
  2. 2 adet orta boy soğan (Halka doğranmış)
  3. 2 adet orta boy patates (İnce halka doğranmış)
  4. 2 adet limon (Dış kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş)
  5. 3-5 diş sarımsak
  6. 3 adet orta boy domates (Dilimlenmiş)
  7. 1 tutam dereotu (Kabaca doğranmış)
  8. 1 tutam maydanoz (Kabaca doğranmış)
  9. 1 su bardağı su
  10. 1 çay bardağı zeytinyağı
  11. Tuz 
  12. Karabiber 
  13. 1-3 adet defne yaprağı

Yapılışı: Balıkları temizleyip 3 parçaya ayırın. Soğanı tencerenin en altına, üzerine patates dilimlerini dizin. Tuz, karabiber ve birkaç yaprak defne ile dereotu ve maydanozu patates dilimlerinin üzerine serin ve üstüne balık dilimlerini dizin. Daha sonra limonu ekleyin ve üstüne domates dilimlerini yayın. Su ve zeytinyağını ilave ettikten sonra tuz ve karabiber ile tatlandırarak orta ateşte 25 dakika süreyle pişirin. Servis tabağına alarak sıcak servis edin.

Marmara Bölgesi

  1. Sütlü Yeşil Sebze Çorbası

Malzemeler;

  1. 1/4 orta boy brokoli
  2. 1 adet küçük boy patates
  3. 1 adet küçük boy kabak
  4. 2 yemek kaşığı un
  5. 1 yemek kaşığı tereyağı
  6. 1 bardak süt
  7. 3 bardak su
  8. Tuz
  9. Karabiber
  10. Üzeri için
  11. Pul biber

Yapılışı: Tüm sebzeler yıkadıktan sonra minik küpler şeklinde doğrayın. Orta boy bir tencereye yağ ilave ettikten sonra önce patatesi,  sonrasında diğer sebzeleri ekleyerek kavurun.
Sebzeleri kavurduktan sonra unu ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak süt ve suyu ilave ederek sebzeler pişene kadar kısık ateşte kaynatın. Baharatlarla tatlandırın. İsteğinize bağlı olarak taneli veya blender’dan geçirdikten sonra sıcak servis edin.

Yazar:

Şef Emrah Köksal Zengin

instagram.com/chefemrahkoksalsezgin

Şunlara da göz atın;

  1. Şef Yılmaz Öztürk'ten tarifler
  2. Şef Fikret Özdemir'den tarifler
  3. Şef Claudio Chinali'den tarifler
  4. Şef Umut Karakuş'tan meze yapmanın incelikleri
  5. Masterchef Şeflerinden tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?