Şef Ebru Baybara Demir Kimdir?
Basque Culinary World Prize’da 2 yıl üst üste dünyanın en iyi şefleri arasına giren Şef Ebru Baybara Demir kimdir? İşte, Şef Ebru Baybara Demir'in biyografisi:

Türkiye'nin farklı yerlerinden, Avrupa ve Amerika'dan davetler alan sosyal girişimci ve şef Ebru Baybara Demir, evli ve üç çocuk annesidir. 1976 doğumlu olan Şef Ebru Baybara, Mardin'da dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 1999 yılında Mardin'e yerleşti. Mardin'i turizmle tanıştırmak için yola çıkan Demir, şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı'nı, 21 kadınla beraber açtı. Kadınların iş istihdamına katılmasına destek veren Demir, yürüttüğü projeleriyle birçok ödülün sahibi oldu.

BM Dünya Turizm Örgütü tarafından düzenleyen Dünya Gastronomi Turizm Forum'unda Türkiye'yi temsil etti. İrlanda'da düzenlenen Food on the Edge Zirvesi’nde, sosyal gastronomi alanında da ülkemizi temsil ediyor. “Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi”, gıda atıklarının komposta dönüştürülüp kullanılmasıyla toprağın iyileşmesini ve çiftçiye destek olmayı hedefliyor. Mardin'de Ebru Baybara Demir tarafından kurulan bir başka restoran ise, Zamarot 1890.. Yerel ürün, yerel mutfak ve yerel insan kaynağını bir araya getiren demir, Türk gastronomisinin ilk sixth sense restoranı. Aynı zamanda ülkemizin ilk sıfır atık restoranı olarak da biliniyor. Restoranda sofraya gelen her sunum, yerel ürünlerden oluşuyor.

Ebru Baybara Demir, Diyarbakır'da başlayan ve 'Yaşamı İyileştiriyoruz' sloganıyla bilinen, ülkemizin birçok iline yayılan Biyobozunur Atık Yönetim Projesini de hayata geçirdi. Kadın işsizliğe ile mücadele etmek için, Suriyeli ve Türk kadınlardan oluşan 'Harran Gastronomi Projesi'nin' ana eğitimcilerinden biri oldu. 

  1. 2001 yılında Dünya Gazetesi tarafından verilen 'Türkiye'nin Başarılı Kadın Ödülü'nü' kazandı. 
  2. 2017'de asque Culinary World Prize 2017’de, ‘Harran Gastronomi Okulu Projesi’ ile 30 farklı ülkeden 110 aday arasından en iyi 10 şef arasına giren ilk Türk şef oldu.
  3. 2018'de Basque Culinary World Prize’da, “Topraktan Tabağa Projesi” ile 30 farklı ülkeden 140 aday arasından ikinci kez en iyi 10 şef arasına giren tek Türk şef oldu.
  4. 2019'da Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forum’unda katılan tek Türk şef oldu.
  5. 2022'de Mutfak Dostları Derneği 3. Altın Kaşın Ödüllerinde, pandemi döneminde ilham verenler özel ödülünü kazandı. 
  6. HBO Max tarafından 2022 yılında dünyanın 12 Zero Waste şefi arasında seçilerek belgeseli hazırlandı.

ebrubaybarademir.com

Şunlara da göz atın;

  1. Şef Ahmet Dede kimdir?
  2. Mehmet Yalçınkaya kimdir?
  3. Danilo Zanna kimdir?
  4. Somer Sivrioğlu kimdir?
  5. Michelin yıldızlı Neolokal'in şefi Maksut Aşkar

Haber Kategorileri

Söyleşiler

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!