Türkiye'nin farklı yerlerinden, Avrupa ve Amerika'dan davetler alan sosyal girişimci ve şef Ebru Baybara Demir, evli ve üç çocuk annesidir. 1976 doğumlu olan Şef Ebru Baybara, Mardin'da dünyaya geldi. Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 1999 yılında Mardin'e yerleşti. Mardin'i turizmle tanıştırmak için yola çıkan Demir, şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı'nı, 21 kadınla beraber açtı. Kadınların iş istihdamına katılmasına destek veren Demir, yürüttüğü projeleriyle birçok ödülün sahibi oldu.
BM Dünya Turizm Örgütü tarafından düzenleyen Dünya Gastronomi Turizm Forum'unda Türkiye'yi temsil etti. İrlanda'da düzenlenen Food on the Edge Zirvesi’nde, sosyal gastronomi alanında da ülkemizi temsil ediyor. “Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi”, gıda atıklarının komposta dönüştürülüp kullanılmasıyla toprağın iyileşmesini ve çiftçiye destek olmayı hedefliyor. Mardin'de Ebru Baybara Demir tarafından kurulan bir başka restoran ise, Zamarot 1890.. Yerel ürün, yerel mutfak ve yerel insan kaynağını bir araya getiren demir, Türk gastronomisinin ilk sixth sense restoranı. Aynı zamanda ülkemizin ilk sıfır atık restoranı olarak da biliniyor. Restoranda sofraya gelen her sunum, yerel ürünlerden oluşuyor.
Ebru Baybara Demir, Diyarbakır'da başlayan ve 'Yaşamı İyileştiriyoruz' sloganıyla bilinen, ülkemizin birçok iline yayılan Biyobozunur Atık Yönetim Projesini de hayata geçirdi. Kadın işsizliğe ile mücadele etmek için, Suriyeli ve Türk kadınlardan oluşan 'Harran Gastronomi Projesi'nin' ana eğitimcilerinden biri oldu.
Şunlara da göz atın;