Yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Türk mutfağına özgü bir şekilde hazırlanan sebze yemekleri, isteğe göre et ile harmanlanarak da sunulabilir. Yapımında genellik sos, baharat ve farklı yağ çeşitleri kullanılır. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan sebzeli yemekler, zengin besin değerlerine sahiptir. Potasyum, kalsiyum, protein, demir ve çinko gibi mineralleri içinde barındıran bu besinler, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinin baş tacı niteliğindedir. Tarife göre haşlama, kızartma veya fırınlama şeklinde pişirilir. Türkiye'de tarıma önem verildiği için, sebzelerin üretimi de oldukça fazladır. Kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilemelerinin yanı sıra vücudun hastalık direncinin artmasını da sağlarlar. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için, haftada 3 gün sebze yemeği tüketilmesi önerilir. Siz de yılbaşı sofranızda et yerine sebzeli tariflere yer vermek istiyorsanız yazımızın devamına bakabilirsiniz. Yılbaşında sofralarınızı güzelleştirecek daha fazla tarif için yılbaşı yemekleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Hem meze sofralarında hem de başlı başına bir yemek olarak zeytinyağlı barbunya bu yıl yılbaşı menünüzde yer almak için de aday. Demir ve protein bakımından zengin barbunya yemeğinin 100 gramı ortalama 255 kalori ediyor. Bu joker tarifi ortalama 40-50 dakikada yılbaşı sofranıza koyabilirsiniz. Karnabahar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Kaşar peyniri ve beşamel sos eşliğinde hazırlanan karnabaharları fırında pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Yılbaşı sofralarının sembolü haline gelen balkabağını bu kez tatlı yapımında değil, sebze yemeği olarak kullanıyoruz. Yüksek miktarda lif içeren zeytinyağlı balkabağı yemeği, yaklaşık 40 kaloridir. Tartar denildiğinde ilk akla gelen steak tartar olsa da, sebze tartarın yeri bir başkadır. Havuç, kabak, patates, semizotu gibi sebzelerle hazırlanan bu yemek ile yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Sebze yemeği denildiğinde ilk akla gelenler fırın ve haşlama olarak pişirilenler olsa da, farklı bir önerimiz var. Havuç ve kabak dilimleri eşliğinde hazırlanan havuçlu kabaklı tartı yılbaşı sofralarının baş köşesine yerleştirebilirsiniz. Kereviz ve portakalı hiç birlikte denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa, yılbaşı sofralarına çok yakışacak bir tarifimiz var. İç harcı havuç, bezelye ve patates ile doldurulan kerevizleri portakal aromasıyla tatlandırabilirsiniz. Mücver denildiğinde aklımıza ilk gelen kabak olsa da, bu kez farklı otları bir araya getiriyoruz. Ispanak, kaz ayağı, ısırgan ve pazı gibi şifalı otlarla hazırlanan otlu mücveri, yoğurt ile birlikte sunabilirsiniz. Sebzelerle hazırlayabileceğiniz hafif atıştırmalıklar arıyorsanız, sebze kroket tam size göre. Yapımında kabak, havuç ve pırasa kullanılan sebze kroketleri yalnızca 20 dakikada hazırlayabilirsiniz. İspanyol mutfağına özgü bir yemek olan patatas bravas, tapas tarifi olarak bilinir. Ana yemeklerin yanında sunulan patatas bravas hem özel sosu, hem de aioli sosuyla zenginleştirilir. İrlanda mutfağından dünyaya yayılan colcannon, sebze püresi olarak da bilinir. Yapımında pırasa, lahana, kabak, yeşil soğan kullanılır. Cadılar Bayramı'nın en eşsiz lezzetlerinden biri olan colcannon, yılbaşı sofralarında da kendine yer bulur. Türk, Kıbrıs ve Yunan mutfağında yer verilen kabak çiçeği dolması, özellikle Ege Bölgesi'nde sık sık tüketilir. Bir adet kabak çiçeği, ortalama 50 kaloridir. Diyet listeleri için de uygundur. Sindirimi düzenlemesiyle bilinen kuşkonmazı, yılbaşı sofralarından da eksik etmiyoruz. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan kuşkonmaz haşlamayı, et yemeklerinin yanında da servis edebilirsiniz. Pazı ile farklı bir yemek hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Pazı yaprakları, pilav, bezelye ve tavuk eti ile hazırlanan pazılı terin, ortalama 80 kaloridir. Pazı ile yapabileceğiniz tariflerden biri de kiştir. Pazı, krema ve keçi peyniri ile hazırlanan pazılı kişi, dilimleyerek servis edebilirsiniz. İsteğe göre farklı peynir çeşitleri de ilave edebilirsiniz. Peynir ve kabak ile hazırlanan bu rulolar, yılbaşı menüsünün favorisi olacak. Ana yemeklerin yanında sunulan peynirli kabak ruloları, 30 dakikada kolayca hazırlayabilirsiniz. Hafifliği, lezzeti ve düşük kalorisiyle sebze severlerin favorilerinden zeytinyağlı patlıcan yemeği, 2020'ye girerken sofranıza renk katsın. Kilo vermeye destek olan taze fasulye, diyet listelerinin ilk sıralarında yer alır. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan bu yemek, etsiz bir menü hazırlamak isteyenlerin birincil tercihleri arasında yer alıyor. Zeytinyağlı fasulyeyi ortalama 30-35 dakikada hazırlayıp, yılbaşı sofranızda bir ara sıcak veya salata ile servis edebilirsiniz. Diğer sebzeli tariflere göre hazırlama süresi biraz daha uzun olsa da, leziz zeytinyağlı sarmanızı tadan sevdiklerinizin yüzündeki mutluluğu görmeye değer. 6 kişilik olarak hazırlayacağınız zeytinyağlı yaprak sarmanın ortalama 40 dakika hazırlama, 40 dakika da pişirme süresi bulunuyor. Misafir ağırlarken sofrada mutlaka kendine yer bulan kabak mücver, kısa sürede hazırlanan yemekler arasındadır. Kalp sağlığını korumasıyla bilinen bu tarifi, yılbaşı menüsüne ekleyerek sofranızı renklendirebilirsiniz. Asya, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde sık sık tüketilen taze bakla, yılbaşı menüsünde tercih edebileceğiniz yemekler arasındadır. İçeriğinde bol miktarda protein olan bu besin, mide ağrılarına iyi geldiği için yılbaşı gecesinin unutulmaz geçmesini sağlayacaktır. Yeni yıla hafif bir menüyle girmek isteyenler için, patlıcan ve soğanla hazırlanan nefis fırında patlıcan yemeği tarifini sizlere öneriyoruz. Hazırladığınız yemeği ince kıyılmış maydanozla sunabilirsiniz. Ege mutfağıyla özdeşleşen sinkonta aslında bal kabağı ile yapılır. Ancak bu kez havuçla yapılan versiyonunu sizlerin beğenisine sunuyoruz. Girit kabağı ve pirinç ile hazırlanan kabak sıyırma, ana yemeklerin en lezzetli eşlikçisidir. Hafif bir yemek olduğu için, yılbaşı sofralarına gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. Et yemeklerinin yanına çok yakışan kereviz sote, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Baharatlanan kerevizin zeytinyağında pişirilmesiyle hazırlanır. Mantar ve patatesi birlikte denemek isteyenler için, nefis bir tarifimiz var. İç harcı biber, mozzarella peyniri ve jambonla zenginleştirilen bu dolmayı, fırında pişirebilirsiniz. Yapımında rezene tohumu, garam masala, köri yaprağı gibi farklı baharatlar kullanılan mantar masala, yeni tatlar denemek isteyenler için idealdir. Karnabahar, nohut ve patates ile hazırlanan pakora, Hint mutfağına özgü bir lezzettir. Ortalama 15 dakikada hazırlanan bu tarif, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Soğan, patates, patlıcan, biber gibi farklı sebzelerin güveçte pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, isteğe göre tavuk veya et ile zenginleştirilebilir. Vejetaryen menülerinde ise etsiz versiyonu sunulur. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu da pişirilen bu yemek, aslında türlünün farklı bir versiyonudur. Yılbaşı sofralarında doyurucu bir yemek olarak sunulabilir. Yer elması, portakal suyu ve pirinç ile hazırlanan yer elması yemeği, kış aylarında mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir. Şef Elif Edes'in yorumuyla bakla, bezelye ve enginarı bir araya getirmeye ne dersiniz? Ortalama 50 dakikada hazırlanan bu yemeği, dereotu ve limon dilimleri ile süsleyerek yılbaşı sofralarının baş köşesine yerleştirebilirsiniz. Pırasa, portakal suyu ve maydanoz ile hazırlanan bu yemek, pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir. Nar ekşisi ve limon suyu ile lezzetlendirebilirsiniz. Yılbaşında hem görünümü, hem de lezzetiyle farklı bir yemek hazırlamak istiyorsanız, mor lahana sarması tam size göre. Okurumuzdan gelen bu tarifi, kırmızı lahana, pirinçli iç harç ve salçalı sos ile zenginleştirebilirsiniz. Brüksel lahanası, yağ ve pul biber ile hazırlanan bu yemek, 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Dilerseniz, ana yemeklerin yanında tamamlayıcı lezzet olarak sunabilirsiniz. Kolakas, yeşil mercimek, kereviz sapı ve havuç ile hazırlanan bu yemek, Akdeniz menüsü oluşturmak isteyenler için idealdir. Özellikle yılbaşında hafif beslenmek istiyorsanız, mercimekli kolakası mutlaka listenize ekleyin. Şunlara da göz atın;