Sebzeli çeşni, yemeklere lezzet katmak için kullanılan, çeşitli sebzelerin kurularak bir ara getirilerek hazırlandığı bir karışımdır. İçinde hem sebze kuruları, hem de baharatlar kullanılır. Baharat yerine tercih edilebilen sebzeli çeşni, marketlerde hazır paketler halinde sunulur. Ayrıca evde hazırlamak da mümkündür.
Sebzeli çeşni yapımında en çok kullanılan malzemeler şu şekildedir;
Süt ürünleri ve soya ürünlerine alerjiniz varsa, sebzeli çeşniyi almadan önce mutlaka içindekiler kısmını okuyun.
Malzemeler;
Yapılışı: Bütün malzemeler robottan geçirilir ve toz haline getirilir. Ardından yağlı kağıt serili fırın tepsisine güzelce yayılır. 150 dereceli fırında kuruyana kadar pişirilir. Daha sonra oda sıcaklığında soğuması beklenir. Soğuduktan sonra tekrar robottan geçirilerek un haline getirilir. Tepsiye yayılır ve 1-2 saat havalandırılır. Ardından cam kavanozlara aktarılır ve kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilir.
Yemeklere çeşni eklemek için, ilk olarak tencereyi ocağa almanız ve içine sebzeli çeşniyi eklemeniz gerekir. 1 litre suya, 20 gram çeşni kullanmak yeterlidir. Çeşni kullandığınız yemeklere, tuz eklemeden önce mutlaka tadına bakın. Sebzeli çeşnide tuz olduğu için, yemeklere ekstra tuz eklemek tadını bozabilir.
Şunlara da göz atın;