Sebzelerle Gıda Boyası Nasıl Yapılır?
Evde gıda boyası hazırlamak mümkün mü? diye merak edenleri böyle alalım. İşte, sebze ve meyveleri kullanarak yapabileceğiniz 7 gıda boyası:

Gıda boyaları, pasta ve tatlılara renk vermek amacıyla kullanılır. Ancak yapay bir şekilde üretilen gıda boyaları, sağlık açısından sakıncalı görülebilir. Bu boyaların zararları hakkında çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu yüzden yapay renklendirici yerine evde kendi gıda boyalarını hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Aşağıdaki sebzelerle rengarenk boyalar elde edebilirsiniz. Tüm sebzelerde, aynı işlemi uygulamanız gerekir. Sebze ve meyveler önce katı meyve sıkacağında sıkılır, ardından suyu şekerle birlikte tencerede kaynatılır. 

Ev Yapımı Doğal Gıda Boyaları

  1. Pancar - Kırmızı

Kırmızı rengi elde etmek için, 3 adet pancarı meyve sıkacağından geçirin ve suyunu tencereye alın. Üzerine 3 yemek kaşığı toz şeker ekleyin ve karıştırarak kaynatın. Elde ettiğiniz şurubu gıda boyası olarak kullanabilirsiniz. Hamur işlerinde 1-2 kaşık kullanmanız yeterlidir. 

  1. Pancar - Pembe

Pancarı kırmızı yerine pembe renk içinde kullanabilirsiniz. Suyunu sıktığınız pancarları tencereye alın ve şeker ekleyerek kaynatın. Kaynamaya başladığında içine bir paket kabartma tozu ekleyin ve hızlıca karıştırın. Rengini açmak için az miktarda su ilavesi yapabilirsiniz.

  1. Havuç - Turuncu

5 adet havucu katı meyve sıkacağından geçirin. Havuç suyunu tencereye alın ve üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyip kaynatın. Kaynayan şurubu soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.

  1. Ispanak - Yeşil

Yeşil rengi elde etmek için, 1 demet ıspanağı meyve sıkacağından geçirin. Ispanak suyuna 5 yemek kaşığı şeker ekleyerek kaynatın. Rengi koyulaştığında ocaktan alıp kullanabilirsiniz. 

  1. Kırmızı lahana - Mor

Küçük boy bir adet lahanayı parçalara ayırın ve meyve sıkacağından geçirin. Üzerine 5 yemek kaşığı toz şeker ekleyip güzelce kaynatın. Kıvam aldığında ocağın altını kapatabilirsiniz.

  1. Yaban Mersini - Mavi

2 su bardağı yaban mersinini, meyve sıkacağından geçirip tencereye alın. Üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyin ve kaynatın. Dilerseniz, yaban mersini yerine kırmızı lahana da kullanabilirsiniz. Ancak lahanayı kaynattıktan sonra üzerine kabartma tozu ekleyerek rengini açmanız gerekir. 

  1. Safran - Sarı

Sarı rengi elde etmek için, safran veya aspir otu tozu kullanabilirsiniz. Bu rengi elde etmek için kaynatmanıza gerek yoktur. Aspir otu tozunu veya safranı doğrudan hamur işlerine ekleyerek sarı bir renk almasını sağlayabilirsiniz.

Eğer boyaları tuzlu tariflerde kullanacaksanız, hiç şeker kullanmadan kaynatabilirsiniz. Tatlı tariflerde ise damak zevkinize göre şeker oranını değiştirebilirsiniz. Hazırladığınız doğal gıda boyalarını soğuduktan sonra kavanozlara aktarın. Ağzını kapatarak buzdolabında 2 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Gıda boyaları zararlı mı?
  2. Mavi gıda boyası nasıl yapılır?
  3. Siyah gıda boyası nasıl yapılır?
  4. Sebze suyu nasıl yapılır?
  5. Sebze püresi tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video