Sebze Artıklarınızı Tüketmenin 7 Yolu
Yemek yaparken sebzelerin bazı kısımlarını genellikle keseriz. Kesilen yemeklerin artıklarını biriktirerek sonrasında değerlendirebilirsiniz. Sizler için sebze artıklarını tüketmenin yollarını anlattık. İşte, sebze artıklarını tüketmenin 7 yolu:

Pek çok insan, pek çok yemekte kullanmadan önce sebzelerin bazı kısımlarını kesme eğilimindedir. Kabakların uçlarından veya kabuklarından havuçtan sebzelerin yapraklarına kadar her şey yemek atığı olarak sonuçlanabilir.

Artık sebze artıklarını kompostlamak gibi bazı yöntemler daha açık olsa da, sebzeleri iyi bir kullanım için geri dönüştürmek veya yeniden kullanmak için başka araçlar çok daha yaratıcıdır. İster tamamen doğal bir gıda boyası yapmak, ister sebze artıklarını yemenin yeni ve lezzetli bir yolunu bulmak isteyin, bunu yapmanın bir yolu var. Biraz daha fazla çaba ve biraz mutfak yaratıcılığıyla, sebze artıklarının yapabileceği her şeye şüphesiz şaşıracaksınız. Kesilen yemeklerin artıklarını biriktirerek sonrasında değerlendirebilirsiniz. Sizler için sebze artıklarını tüketmenin yollarını anlattık. İşte, sebze artıklarını tüketmenin 7 yolu:

Kompost Yapın

Mutfak artıklarını kompostlamak, çevreye duyarlı mutfaklar için yeni bir şey değil, ancak bazı ev aşçıları için olabilir. Taste of Home'un açıkladığı gibi, sebzeleri kompostlamak, sebze artıkları gibi organik materyallerin çürümesine izin verme eylemidir. Bu, hurdalar için özellikle heyecan verici veya eğlenceli bir kullanım gibi gelmese de, aslında bahçeyle uğraşanlar ve hatta bir saksı bitkisi olanlar için inanılmaz derecede yararlı bir malzeme üretir. Zamanla ve birleştirilen organik maddeler parçalandıktan sonra, daha önce atılan sebze artıkları, meyve kabukları, kağıt, yapraklar, fındık kabukları ve daha fazlası, yeni bitkilerin beslenmesi ve büyümesi için tonlarca besin içeren toprağa dönüşecektir.

Sebze Suyu Kaynatın

Her türlü yemeği yapmak için et suyu bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir. Çorba ve güveçlerden risotto ve güveçlere kadar et suyunu kullanmanın pek çok yolu vardır. Bu nedenle, artık sebze artıklarını et suyu yapmak için kullanmak, aksi takdirde gıda atığı haline gelebilecek şeyler için çok iyi bir kullanımdır. Daha da iyisi, artık artıklarınızı kullanarak ev yapımı sebze suyu yapmak çok kolaydır ve ayrıca özelleştirilebilir, böylece diğer şeylerin yanı sıra et suyunda ne kadar sodyum olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Artıkları tencereye alarak üzerine su ekleyebilirsiniz. Daha fazla lezzet katmak için sarımsak veya defne yaprağı gibi aromatikler gibi başka malzemeler de ekleyebilirsiniz. Et suyunu sadece 10 dakika pişirin. Et suyunu bir süzgeçten geçirin ve ne kadar sürede kullanmayı planladığınıza bağlı olarak buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Yayının açıkladığı gibi, hurdalardan yapılan bir sebze suyu kendi kendine koyulaşmaz ve mağazadan satın alınan stokla karşılaştırıldığında en iyisidir.

Yemek Yapın

Artık sebze artıklarınızı mutfakta sıkı çalışmaya, yemek pişirmede kullanmayı tercih ediyorsanız, bir sote düşünün. Sağlıklı bir garnitür yapmak için lahana gibi yeşilliklerin saplarını sotelemenizi önerir. Bu aynı zamanda İsviçre pazısı, taze brokoli ve hatta karnabahar gibi diğer sap türleri ile de yapılabilir.

Saplarını soteledikten sonra tek başına yiyebileceğiniz gibi pişirildikten sonra kiş gibi diğer yemeklerde de kullanılabilir. Sebzelerin bu kadar kolay görülemeyeceği başka bir tabakta kullanılırken, havuç gibi diğer sebze artıklarını ve hatta ince doğranmış kabakların uçlarını da ekleyebilirsiniz.

Artık sebzeleri sotelemek için, onları sıcak yapışmaz bir tavaya veya zeytinyağı veya tereyağı gibi bir tür katı yağ içeren bir tavaya ekleyin. Sebzeleri her iki tarafı da pişecek şekilde atın ve keyfini çıkarmak veya istediğiniz gibi kullanmak için ocaktan alın.

Sebze Cipsi Yapın

Sebze cipsi pişirmek, sahip olabileceğiniz sebze artıklarını veya artıkları kullanmanın başka bir kolay yoludur. Havuçların ve patates kabuklarının sapsız uçlarından brokolinin yapraklı yeşilliklerine ve çok daha fazlasına kadar artıkları kolayca fırında pişirebilir, kızartabilir veya çıtır sebze cipslerine çevirebilirsiniz. Bu çözüm sadece yiyecek israfınızı azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda çıtır çıtır ihtiyacınızı karşılayan sağlıklı bir atıştırmalık sağlayacaktır.

Ev yapımı sebzeli cips yapmak için her zaman derin duvarlı bir tencereye dönüp ocakta kızartabilirsiniz. Hava fritözü de çalışmalıdır. Ancak sebze artıklarınızı lezzetli bir atıştırmalık olarak pişirmek için, onları ince dilimleyin, yağ ve çeşnilere (bir dokunuş) ekleyin ve cipsleri tek bir tabaka halinde bir fırın tepsisine yayın. Cipsleri 180 derecede 15 dakika pişirin.

Salatalara Ekleyin

Diğerlerinin yanı sıra havuç, turp ve kereviz gibi yeşil yapraklı sebzeler için yaprakları atmanız gerekmez. Bunun yerine ıspanak, roka, hindiba gibi diğer yeşilliklerin yanında kullanılabilirler. Yaprakları buharda pişirilmiş veya sotelenmiş yeşillikler gerektiren pişmiş yemeklerde kullanabilseniz de, en kolay yöntem onları salatalara veya çiğ sebzeli diğer yemeklere atmaktır. Sebze yeşilliklerini salatalarda, dürümlerde veya sandviçlerde kullanmanın en iyi yanı, kullanımlarının çok az çaba gerektirmesidir.

Sebze Yetiştiriciğinde Kullanın

Yeterince sebze artığınız varsa, aslında yeni bitkilere başlayabilirsiniz. Avokado gibi bazı ürünlerdeki büyük tohumlar bile kökleri filizlendirmek ve ürünü yeniden büyütmek için kullanılabilir. Ancak bu zaman ve çaba gerektirecek bir proje. Ancak, sebze artıklarınızı başka bir amaçla kullanmak istemiyorsanız veya herhangi bir nedenle yapamıyorsanız, bu, kalanları canlandırmaya çalışmak için iyi bir alternatiftir.

Artıklardan yeni sebzeler yetiştirmek için önce sebzenin ucunu kesmeniz gerekir. Bu, sebzenin tatlı su almasına ve yeni büyümenin yanı sıra kökleri yenilemeye başlamasına izin verir. Sebze budandıktan sonra, onu tatlı suya koyun ve iyi bir doğal ışık kaynağı olan bir yere koyun. Zamanla sebze büyümeli, ancak bulanıklaşmaya başladığında suyunu düzenli olarak tazelediğinizden emin olun.

Doğal Gıda Boyası Olarak Kullanın

Son olarak, her türlü sebze artıklarını kullanmanın eğlenceli ve yaratıcı bir yolu, onlarla doğal boya yapmaktır. Ancak boyayı kumaş için kullanmak yerine - yapabilseniz de - tamamen doğal boya, şenlikli veya neşeli bir yemek için diğer yiyecekleri renklendirmek için mükemmeldir. Haşlanmış yumurtalardan (Paskalya'da) taze makarnaya kadar her şey renkli ev yapımı boya kullanılarak dönüştürülebilir.

Pancar ve biberleri renklerine göre kırmızı ve turuncu boya yapmak için kullanabilirsiniz. Sarı, sarı dolmalık biber ve hatta zerdeçal kullanılarak yapılabilir. Yeşil için ıspanak, mor için de kırmızı lahana kullanın. Yapmak istediğiniz rengi öğrendikten sonra, canlı bir makarna hamuru yapmak için gereken un ve yumurta ile sebzeleri işlemekten başka bir şey değildir. Bir blender veya mutfak robotu iş görür, ancak birden fazla renk yaparsanız, en iyi renkleri elde etmek için cihazı boyalar arasında iyice yıkadığınızdan emin olun.

Şunlara da göz atın;

  1. Artık çorba ile makarna sosu nasıl yapılır?
  2. Sürdürülebilir mutfak ilkeleri
  3. Şehrimizin gastronomi hazineleri
  4. Sürdürülebilir gastronomi nedir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı