Satvik Diyeti Nedir?
Satvik diyeti nedir? Satvik diyetinin faydaları ve zararları nelerdir? İşte, satvik diyeti hakkında bilmeniz gerekenler:

Yoga uygulayan birçok insan, kökleri 5.000 yıl önce Hindistan'da ortaya çıkan bir tıbbi sistem olan Ayurveda'da verilen Satvik diyetini tercih ediyor. Satvik diyetinin takipçileri, öncelikle taze ürünler ve kuruyemişler de dahil olmak üzere besleyici gıdalar tüketir, bu nedenle bu diyetin bir dizi sağlık yararına yol açması mümkündür. Bununla birlikte, oldukça kısıtlayıcıdır ve birçok sağlıklı gıda yasaklanmıştır. Bu yazı, ilgili sağlık yararları ve olası olumsuz yanları, yenilmesi ve kaçınılması gereken yiyecekler ve 3 günlük bir örnek menü dahil olmak üzere Satvik diyeti hakkında bilmeniz gereken her şeyi kapsar.


Satvik Diyeti Nedir?

Satvik diyeti, birçok yoga tutkunu tarafından takip edilen yüksek lifli, düşük yağlı bir vejetaryen diyetidir. Yoga uygulamasında, değişen niteliklere ve sağlık etkilerine sahip üç tür gıda vardır: sattvik, rajasik ve tamasik.

Satvik kelimesi "saf öz" anlamına gelir ve satvik gıdaların saf ve dengeli olduğu düşünülür, sakinlik, mutluluk ve zihinsel berraklık duyguları sunar.

Rajasik yiyecekler aşırı uyarıcı olarak tanımlanır ve tamasik yiyeceklerin zayıflığı ve tembelliği artırdığına inanılır.

Üç türden satvik gıdalar en besleyici olarak kabul edilir ve Satvik diyetler yüksek miktarda mikro besin alımı ile ilişkilidir. Ayurveda'ya göre Satvik diyeti, uzun ömür, fiziksel güç ve zihinsel sağlığı geliştirmek için en iyi seçimdir. Bunun nedeni Satvik diyetlerinin meyveler, sebzeler, filizlenmiş kepekli tahıllar, taze meyve suları, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar, bal ve bitki çayları dahil olmak üzere taze, besleyici yoğun gıdalar açısından zengin olması olabilir.

Ayurveda, ağırlıklı olarak Satvik yiyecekleri yemeyi ve rajasik ve tamasik yiyeceklerden kaçınmayı önerir. Hayvansal proteinler, kızarmış yiyecekler, kafein gibi uyarıcılar ve beyaz şeker, Sattvik diyet düzenini takip ederken hariç tutulan yiyeceklerden sadece birkaçıdır.

Satvik Diyetinin Potansiyel Sağlık Yararları

Satvik diyeti, besin açısından yoğun gıdalar açısından zengin ve işlenmiş gıdalar açısından düşüktür. Bu nedenlerle, birçok sağlık yararı sunabilir.

  1. Besleyici Gıdalara Teşvik Eder

Satvik diyeti, sebzeler, meyveler, fasulye ve kuruyemişler de dahil olmak üzere bütün, besleyici gıdaların tüketilmesine dayanır. Bu besleyici yoğun gıdaların tamamını tüketmek, vücudunuza uygun vücut işlevini sürdürmek için gerekli olan protein, sağlıklı yağlar, lif, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlayarak genel sağlığın geliştirilmesine yardımcı olabilir. Satvik diyeti sağlıklı, bütün gıdaları yemeyi teşvik eder ve kızarmış ve işlenmiş gıdaların tüketimini caydırır. İşlenmiş gıdalarda yüksek diyetlerin genel sağlığa zarar verdiği ve sayısız hastalık riskini önemli ölçüde artırdığı bilinmektedir.

  1. Kronik Hastalık Riskini Azaltabilir

Satvik diyeti hakkında özel olarak herhangi bir araştırma yapılmamış olsa da, tam, besleyici yoğun gıdaları destekleyen diyetlerin genellikle diyabet, kalp hastalığı ve belirli kanserler dahil olmak üzere kronik rahatsızlıkların genel riskini azalttığı iyi bilinmektedir. Özellikle vejetaryen diyet kalıplarının kronik hastalık gelişimine karşı etkileyici bir koruyucu etki sunduğu gösterilmiştir.

Örneğin, vejetaryen diyetler, yüksek tansiyon ve yüksek LDL (kötü) kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörlerinin önemli ölçüde daha düşük seviyeleri ile ilişkilidir. Ek olarak, vejetaryen diyet kalıpları diyabet ve kolorektal kansere karşı koruma sağlayabilir. Dahası, fasulyeler, sebzeler, meyveler ve kuruyemişler dahil olmak üzere Sattvik diyetinin çoğunluğunu oluşturan yiyecekleri yemek, kronik hastalık ve tüm nedenlerle erken ölüm riskinizi azaltabilir.

  1. Kilo Kaybına Teşvik Eder

Satvik diyeti, kilo vermeye yardımcı olabilecek lif ve bitki gıdaları açısından zengindir. Araştırmalar, vejeteryan diyet modellerini takip eden kişilerin, vejetaryen olmayanlara kıyasla tipik olarak daha düşük vücut kitle indekslerine ve daha az vücut yağına sahip olduğunu göstermiştir. Birçok çalışma, vejetaryen diyetlerin aşırı kilolu bireylerde kilo kaybını desteklediğini de göstermiştir. Bu, vejetaryen diyetlerin yüksek lif içeriği ve düşük kalori yoğunluğu dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olabilir.


Potansiyel Dezavantajları

Satvik diyeti birçok fayda sağlasa da, dikkate alınması gereken bazı dezavantajlar vardır. Sattvik diyeti besin açısından yoğun gıdalar açısından zengin olsa da, birçok sağlıklı gıdayı keser. Örneğin, Satvik diyetinin takipçileri, hepsi mükemmel protein kaynakları, sağlıklı yağlar ve çeşitli mikro besinler olan et, kümes hayvanları, balık ve yumurtadan vazgeçmeye teşvik edilir. Ek olarak, Satvik diyeti, rajasik veya tamasik olarak kabul edilen yiyecekleri hariç tutar. Bu kategorilerdeki yüksek yağda kızartılmış yiyecekler ve ilave şekerler gibi bazı yiyecekler sağlıksız olsa da, çoğu sağlıksız. Turp, kırmızı biber, soğan ve mantar, sırf rajasik veya tamasik kategorilerine girdiği için Satvik diyetinde yasak olan son derece sağlıklı gıdalardan sadece birkaçıdır. Kahve, kafeinli çay ve alkol de Satvik diyetinde yasaklanmıştır ve bu içeceklerden hoşlananlar için bu yeme düzenini takip etmeyi zorlaştırabilir. Satvik diyet ilkeleri Ayurvedik inançlara dayansa da, mutlaka bilimsel araştırmalara dayanmazlar. Bu nedenle, bazı kısıtlamalar muhtemelen gereksizdir.


Şunlara da göz atın;
  1. Histamin diyeti nedir, nasıl yapılır?
  2. Dukan diyeti nedir, nasıl yapılır?
  3. İsveç diyeti nedir, nasıl yapılır?
  4. Su diyeti nedir, nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!