Sarımsak ve zencefil sağlık yararları ile ünlüdür. Onlarca yıllık bilimsel araştırma, bu popüler bileşenlerin anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu ve hastalıklara karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini göstermiştir. Bunları birleştirmek de sağlığı geliştirici etkilere sahip olabilir. Bunu patates kızartması ve çorba gibi yemeklerde tüketerek veya ek formda alarak yapabilirsiniz. Bu yazıda sarımsak ve zencefili yemenin 7 etkileyici faydasını sizlere anlatacağız.
Hem zencefilin hem de sarımsağın en bilinen faydalarından biri iltihabı azaltma yetenekleridir. Vücudun inflamatuar yanıtı sizi sağlıklı tutmak için gerekli olsa da, kronik inflamasyon, kalp hastalığı ve belirli kanserler dahil olmak üzere birçok hastalığın ilerlemesiyle bağlantılıdır. Sarımsak ve zencefil, kronik inflamasyonla ilişkili pro-inflamatuar proteinleri engellemeye yardımcı olabilecek güçlü anti-inflamatuar bitki bileşikleri içerir. Örneğin, araştırmalar hem sarımsak hem de zencefilin insanlarda iltihaplanma belirteçlerini azalttığını göstermiştir.
Oksidatif stres, vücudunuzun savunmasını aşan reaktif oksijen türleri (ROS) adı verilen moleküllerin aşırı yüklenmesi olduğunda ortaya çıkar. Vücudun antioksidan savunma sistemi, süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz gibi antioksidan enzimleri içerir. Bunlar, ROS seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur. Ancak bu sistem aşırı yüklendiğinde oksidatif stres meydana gelir ve bu da hücresel hasara yol açar. Araştırmalar, sarımsak ve zencefilin, son derece reaktif ve zarar verici bileşik malondialdehit de dahil olmak üzere oksidatif stres belirteçlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Düzenli olarak sarımsak ve zencefil tüketmek veya sarımsak ve zencefil takviyeleri almak beyninizi korumaya ve bilişi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bazı popülasyon çalışmaları, sarımsak tüketmenin belirli popülasyonlarda bilişsel bozulmaya karşı korunmada özellikle yararlı olabileceğini öne sürdü. Araştırmalar, sarımsak tozu almanın sağlıklı yetişkinlerde hafızayı ve dikkati iyileştirebileceğini göstermiştir. Araştırma ayrıca zencefili bilişsel faydalarla ilişkilendirdi. Araştırmalar, sarımsak ve zencefilin güçlü kalp koruyucu özelliklere sahip olduğunu ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir: -Yüksek kan basıncı -Yüksek kolestorol -Yüksek kan şekeri seviyeleri Sarımsak ve zencefil, diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve diğer sağlık belirteçlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir, özellikle de bunları takviye şeklinde alırsanız. Sarımsak ve zencefil, kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve diğer sağlık göstergelerini iyileştirmeye yardımcı olarak diyabetlilere fayda sağlayabilir. Yüksek dozda sarımsak ve zencefil takviyesi almadan önce bir sağlık uzmanına danışın. Bazı kanıtlar, sarımsak ve zencefil açısından zengin bir diyetin belirli kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bunun nedeni, hücresel hasara karşı korunmaya yardımcı olan anti-inflamatuar ve antioksidan bileşiklerin konsantrasyonları olabilir. Sarımsak ve zencefil, güçlü anti-inflamatuar, antioksidan, antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle, onları diyetinize eklemek, bağışıklık sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.