Sarı Kantaron Hangi Mevsimde Olur?
Sarı kantaron çiçeği nedir? Sarı kantaron çiçeği ne zaman toplanır? Sarı kantaron evde yetiştirilir mi? İşte, sarı kantaron çiçeğinin toplandığı aylar:

Sarı kantaron, 'Kılıç otu, Koyun kıran ve Mayasıl otu' isimleriyle de bilinen bir çiçektir. Dünyanın birçok yerinde bulunan bu bitki, Avrupa'da yol ve orman kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişir. Ilıman bölgelerde ve istilacı bir ot olarak yetişir. 

Sarı kantaron çiçeği, çiftlik hayvanları için zararlıdır ve reçeteli ilaçlarla etkileşime girdiği için kullanılması önerilmez. Biyolojik özellikleri, temel araştırma altındadır.

Sarı Kantaron Çiçeği Hangi Mevsimde Olur?

Sarı kantaron çiçeği, yaz mevsiminde toplanmaya başlar. Çiçekler henüz açmadıysa, toplanmaz. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Eylül ayları arasındadır. Genelde Haziran ayının sonlarında hasat dönemi başlar. Bu süre Ekim'e kadar uzayabilir. Sarı kantaron çiçeği, topraktan 5 cm yukarıda olacak şekilde toplanır. Yani kökünden çıkarılmaz. 

Sarı Kantaron Türkiye'de Yetişir Mi?

Sarı kantaron, ülkemizde daha çok yabani olarak yetiştirilmektedir. En çok Ege Bölgesi'nde görülür. Özellikle Muğla'da yaygın olarak sarı kantaronlara rastlamak mümkündür. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilebilir.

Sarı Kantaron Tohumu Nasıl Toplanır?

Ağustos-Eylül aylarında çiçeğin tohum kapsülleri oluşur. Küçük siyah tohumlar, toplanmaya uygundur. Toplanan tohumlar, ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilir. Ev yerine bahçede yetiştirilmesi önerilir. Evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanları için toksik etkide olabileceği için, evde yetiştirilmesi önerilmez.

Sarı kantaron çiçeği, yıkanıp kavanoza alındıktan sonra üzerine zeytinyağı eklenir. Ortalama 45 gün bekletilir ve yağı elde edilir. Ayrıca aktarlarda ve kozmetik ürünler satan yerlerde, sarı kantaron yağını hazır olarak satın almak mümkündür.

Önemli Not: Sarı kantaron çiçeği, hayvanlar için zararlıdır ve reçeteli ilaçlarla etkileşime girdiği için, sakıncalıdır. Bu yüzden sarı kantaron çiçeği herhangi bir amaçla kullanılmadan önce, mutlaka doktora danışmak gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Elma hangi mevsimde yetişir?
  2. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  3. Enginar hangi mevsimde yetişir?
  4. Portakal hangi mevsimde yetişir?
  5. Armut hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?