Sardunya Bakımı Nasıl Yapılır?
Sardunya çiçeği neyi sever? Sardunya çiçeği kaç günde bir sulanır? Sardunyayı ne coşturur? Sardunyaların çiçek açması için ne yapmak lazım? İşte, ekiminden çoğaltılmasına adım adım sardunya bakımı:

Turnagagasıgiller familyasına ait bir bitki olan sardunya, balkonlarda en çok yetiştirilen çiçeklerden biridir. Anavatanı Güney Afrika olsa da, farklı iklim koşullarına uyum sağlayabildiği için yetiştirilme alanı oldukça geniştir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde daha verimli bir şekilde yetişir. Doğada 400'den fazla türü olduğu söylenen sardunyanın, ülkemizde en çok ıtır, ceylan ve sakız sardunya çeşitleri bulunmaktadır. Çiçekleri genelde kırmızı, beyaz, sarı ve pembe renklerindedir. Balkon ve bahçelere çok yakışan bu bitkiyi evinizde yetiştirmek istiyorsanız, sizi böyle alalım.

Sardunya Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak seçimi: Sardunya bitkisi, gübre bakımından zengin killi toprakları sever. Çiçekçi ve yapı marketlerden, torf bakımından zengin toprakları satın alabilirsiniz.
  2. Saksı seçimi: Sardunya saksısı çok derin ve çok geniş olmamalıdır. Büyük saksılar, sardunyanın gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca saksının altında mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Sardunyayı ektikten sonra, yılda bir kez Nisan ayında saksı değişimi yapabilirsiniz.
  3. Sulama: Sardunya aşırı sulamayı veya kuru kalmayı sevmez. İdeal sulama sıklığını, toprağın durumuna göre belirleyebilirsiniz. İşaret parmağınızı hafifçe toprağa batırın. Eğer toprak nemliyse, sulama işlemini ertesi güne bırakın. Eğer toprak kuruysa, derhal sulama yapın. Çiçeklenme döneminde, bitkinin sulama sıklığını artırabilirsiniz.
  4. Sulama sıklığı sonbahar ve kış aylarında haftada 1 kez, yaz ve ilkbahar aylarında ise haftada 2 kez olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Sulamadan sonra saksının tablasına fazla su aktıysa, hiç bekletmeden bu suyu dökün. Aksi takdirde kökler çürümeye başlayacaktır.
  5. Güneş ışığı: Sardunya bolca ışık alan ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan alanlarda daha sağlıklı bir şekilde büyür. Özellikle çiçeklenme döneminde gölgelik yerlere konumlandırabilirsiniz.
  6. Ekim: Öncelikle yapı marketten aldığınız sardunyayı saksıdan dikkatli bir şekilde çıkartın. Köklerindeki toprağı zarar vermeden temizleyin. Saksının içerisine toprak yerleştirin ve orta kısımda boşluk bırakın. Sardunya çiçeğini bu alana yerleştirin ve üzerini hafifçe toprakla örtün. İlk can suyunu verin.
  7. Tüm koşullar sağlandığında, sardunya bitki yaz aylarında çiçek açmaya başlayacaktır.


Sardunya Nasıl Budanır?

Sardunya çiçekleri sararmaya ve kurumaya başladığı zaman, budama işleminin yapılması gerekir. Aksi takdirde sararmalar diğer çiçeklere de yayılır ve bitkiniz solar. Budama için en ideal zaman Şubat ve Mart ayıdır. Bitkinin diğer dallarına göre fazla uzayan kısımları dikkatlice kesilir. Sararan ve kuruyan çiçekler yıl içinde düzenli olarak temizlenmelidir.

Sardunya Nasıl Çoğaltılır?

Sardunya bitkisini tohumdan çoğaltmak için; Tohumlar yaklaşık 15 cm'lik toprağa gömülür ve üzerine yeniden toprak atılır. Can suyu verilir ve bakımı yapılmaya devam edilir. Ancak bu yüzden daha fazla zaman gerektirir, bizden söylemesi.

Kökten ayırma yöntemi; Zaman içinde saksıda gözünüzle görebileceğiniz yeni sürgünler oluşmaya başladığında, bu sürgünleri dikkatli bir şekilde kökten ayırın. Daha sonra sürgünleri yenir bir saksıya ekin ve klasik bakım adımlarına devam edin.

Bitkinin yapraklı dallarından çoğaltma; Sardunyanın sağlıklı ve uzun dallarından birini dikkatlice ayırın. Ardından bu dalı ışık alan, oda sıcaklığında bir yerde suyun içerisinde bekletin. Bir süre sonda sardunya dalının alt kısmında kökler çıkmaya başlar. Bu durum bitkinin ekime hazır olduğunu gösterir.


Şunlara da göz atın;

  1. Zambak çiçeği nasıl yetiştirilir?
  2. Biberiye nasıl hasat edilir?
  3. Zeytin fidanı nasıl yetiştirilir?
  4. Arap yasemin bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları