Salça Nasıl Saklanır, Ne Zaman Bozulur?
Salça küflenmeden nasıl saklanır? Ev salçası nerede saklanır? Salçanın kararmaması için ne yapılır? Salça buzlukta saklanır mı? İşte, doğru salça saklama teknikleri:

Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salça, özellikle sulu yemeklerde sık sık kullanılır. Bununla birlikte salçalı sosis, etli kuru fasulye, kısır, tarhana çorbası gibi farklı yemeklerde kullanılmasıyla da bilinir. Ülkemizde en çok domates salçası ve biber salçası kullanılmaktadır. Özellikle Güneydoğu Bölgesi'nde yemeklerin içerisine mutlaka biber salçası ilave edilir. Hazır konserveler halinde satılan salçalar, uygun koşullarda saklanmadığında küflenmeye ve kararmaya başlar. Bunun birçok sebebi olabilir. Daha tam olarak kullanmadığınız salçaları atmak yerine, doğru tekniklerle saklamaya ne dersiniz? Peki, salça nasıl saklanır, salçanın saklama koşulları nelerdir? İşte, salça saklama teknikleri;

Salça Nasıl Saklanır?

  1. Salçayı saklarken bilinmesi gereken ilk adım, hava almaması gerektiğidir. Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.
  2. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir.
  3. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Bunun için en uygun ortam, buzdolabıdır.
  4. Salçayı hazır alacaksanız, mutlaka son kullanma tarihine dikkat edin. Son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri satın almayın.
  5. Salçayı kendiniz hazırlayacaksanız, taze sebzeler kullanın. Özellikle sebzelerin üzerinde çürük olmamasına dikkat edin.
  6. Salçayı uzun süre kullanmayacaksanız ve bozulmasını istemiyorsanız, bir tavada tereyağı eritin ve salçanın üzerine dökün.
  7. Tereyağı istemeyenler, zeytinyağı da kullanabilir. Bu işlem salçanın ömrünü uzatır.
  8. Salçanın küflenmesini önlemek için, içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Ardından salça ve tuzu karıştırın. Ancak salçayı yemeklerde kullanacağınız zaman, tuzlu olduğunu unutmayın ve yemeğin tuzunu buna göre ayarlayın.
  9. Teneke kutularda satılan salçaları bir poşete koyabilir veya örtüyle ağız kısmını kapatabilirsiniz.
  10. Salçayı tenekede saklarken, kullandıktan sonra üzerine bir miktar yağ ekleyin. Salçayı her kullandığınızda bu yağ azalır. Bu yüzden ekstra yağ eklemek, hava ile temasını azaltır.
  11. Eğer salçaları çok uzun zaman saklamak istiyorsanız, porsiyonluk olarak ayırın. Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz.
  12. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir.
  13. Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.

Evde Salça Nasıl Yapılır?

  1. Domates Salçası


Yemeklerin içinde sık sık kullanılan domates salçasını, domates, kaya tuzu ve zeytinyağı ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız salçayı cam kavanozda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeyi unutmayın.

Tarif için; Domates salçası

  1. Biber Salçası


Biber salçası yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler kırmızı biber ve tuzdur. Hazırlaması kısa süren biber salçasını, yemeklerinize tat vermek için kullanabilirsiniz.

Tarif için; Biber salçası

Şunlara da göz atın;

  1. Et nasıl saklanır?
  2. Anne sütü nasıl saklanır?
  3. Yemekler buzdolabında nasıl saklanır?
  4. Besinler buzlukta nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler