Salam Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?
Salam, günlük hayatta sık sık kahvaltılarda tüketilen bir besindir. Peki, salam gerçekten sağlıklı mı? İşte, salamın sağlıklı ve zararlı etkileri üzerine merak edilenler:

Genellikle sığır etinden yapılan salam, fermente edilmiş ve kurutulmuş bir tür kürlenmiş sosistir. Pizzaya, makarnaya, sandviçlere ve şarküteri tahtalarına eklenir, zengin bir tada sahiptir. Yaygın popülaritesine rağmen, birçok kişi bu işlenmiş et ürününün sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilip tüketilemeyeceğini merak ediyor olabilir.

Salamın Faydaları Nelerdir?

  1. Salam pişirme gerektirmediği ve genellikle yemeye hazır olarak satıldığı için kullanışlı ve kolay bir şekilde tüketilebilir. Ayrıca kas gelişimi ve doku onarımı için gerekli olan temel bir besin olan protein açısından da zengindir.
  2. Salam, B12 vitamini, tiamin ve niasin gibi B vitaminleri de dahil olmak üzere birkaç önemli mikro besin içerir. Bazı salam türleri ayrıca fermente edilir, yani yararlı bir bakteri türü olan probiyotikler içerir. Ancak tüm bu faydalar salamın türüne ve hangi etten üretildiğine bağlı olarak değişir.

Salamın Zararları Nelerdir?

  1. Salamların birçok çeşidi sodyum açısından zengindir ve bazıları 3 dilimlik bir porsiyona 535 mg koyar. Yüksek miktarda sodyum tüketmek, özellikle etkilerine karşı daha hassas olanlar arasında su tutulmasını ve kan basıncı seviyelerini artırabilir. Bu nedenle, yüksek tansiyonunuz varsa veya sodyum alımınızı sınırlıyorsanız, düşük sodyumlu bir salam çeşidini tercih edebilirsiniz.
  2. Salam, raf ömrünü uzatmak ve tadını veya dokusunu iyileştirmek için işlenmiş, tuzlanmış, tütsülenmiş veya konserve edilmiş her türlü et türü olan bir işlenmiş et türü olarak kabul edilir. Çalışmalar, işlenmiş et tüketiminin kolorektal, mide, meme, mesane ve yemek borusu kanserleri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskinin artmasıyla ilişkili olabileceğini göstermektedir. 
  3. Salam da dahil olmak üzere bazı et ürünleri zararlı patojenlerle kirlenmeye karşı daha hassastır. Bu, mide bulantısı, kusma, ishal ve mide ağrısı gibi semptomlarla ilişkili olan gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Özellikle, Salmonella bakterileri salam gibi pişmemiş et ürünlerinde sıklıkla bulunur. E. coli ve Listeria monocytogenes, az pişmiş etleri kirletebilen ve enfeksiyona neden olabilen diğer iki bakteri türüdür. Bu yüzden şarküteri ürünlerini tüketmeden önce, yeterince pişirmek gerekir. Aksi takdirde gıda zehirlenmesi riski artış gösterir.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiğ salam yenir mi?
  2. Salamlı tarifler
  3. Jambon sağlıklı mı?
  4. Çiğ sosis yenir mi?
  5. Dondurulmuş sosis nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler