Saksıda Dereotu Nasıl Yetiştirilir, Bakımı Nasıl Yapılır?
Evde dereotu nasıl yetiştirilir? Dereotu tohumu kaç günde çıkar ve büyür? Dereotu ne kadar sulanır? İşte, organik beslenmeye önem verenler için evde dereotu yetiştirme yöntemleri:

Maydanozgiller familyasına özgü bir bitki olan dereotu, bir kültür bitkisi çeşididir. Ana vatanı Asya'nın batısı, Avrupa'nın güneyidir. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan bu besin, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kullanılacağı zaman ince ince kıyılması tavsiye edilir. Peki, evde dereotu nasıl yetiştirilir? Dereotunun faydaları nelerdir? Dereotunu ekmek için en ideal zaman dilimi ilkbahar aylarıdır. Organik beslenmeye özen gösterenler ve evde kendi besinlerini yetiştirenler için, dereotu yetiştirme tekniklerini yazımızda derledik. İşte, saksıda dereotu yetiştirme teknikleri:

Dereotunun Faydaları Nelerdir?

  1. Dereotu uykusuzluğu giderir.
  2. A, C ve E vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir minerali bakımından zengindir.
  3. Vücudu hastalıklara karşı dirençli bir hale getirir.
  4. Sindirim sistemini düzenler. Şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.
  5. Yüksek tansiyonun dengelenmesine destek olur.
  6. İdrar söktürücü olarak da bilinir.
  7. Antioksidan özelliği gösterir. İltihapların iyileşme sürecini hızlandırır.
  8. Ağız kokusunu giderir.
  9. İshali giderir, hıçkırığın kısa sürede geçmesini sağlar.

Dereotu Ekimi İçin Toprak ve Saksı Seçimi Nasıl Olmalı?

Dereotu yetiştirmek için öncelikle güvendiğiniz çiçekçilerden veya tohum satışı yapan güvenilir alışveriş sitelerinden tohum temin etmeniz gerekir. Dereotunu yetiştirmek için toprak ve saksı seçimine dikkat edilmelidir.

  1. Saksı seçimi: Hemen hemen her bitkide olduğu gibi dereotunda da drenajlı saksılar kullanılmalıdır. Yani saksının alt kısmında suyun akabileceği delikler olmalıdır. Tohumlar küçük plastik kaplara ekilebilir ancak, bitki filizlendikçe saksı değiştirilmelidir. Uzun ince veya orta boy yuvarlak saksılar tercih edilebilir.
  2. Toprak seçimi: Dereotunu ekmek için organik maddeler içeren torflu bahçe toprağı kullanabilirsiniz.

Saksıda Dereotu Nasıl Yetiştirilir?

Dereotu ekimi için ilk adım saksıyı toprakla doldurmaktır. Daha sonra dereotu tohumlarını saksıya aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Ancak tüm tohumlar tutmayabilir. Bu yüzden saksıya bolca tohum serpiştirmeye özen gösterin. Bu sayede çimlenme ihtimalini arttırabilirsiniz. Tohumları yerleştirdikten sonra, üzerini bastırmadan toprakla örtün. Ve ilk sulama işlemini yapın. Dereotu saksısını gölge olmayan ve sürekli güneş ışığı alan bir ortama koyun. Evinizde en çok güneş alan yerler dereotunun yetişmesi için idealdir.




Dereotu Nasıl Sulanır?

Dereotunun çimlenmesi ve bitki vermesi için en önemli kısım sulamadır. Dereotu ektikten ortalama 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Tüm bu süre boyunca düzenli olarak sulama işlemi yapmaya dikkat edin. Ancak çok fazla su verirseniz, bitkinin çürüyeceğini de unutmayın. Ne sıklıkla su vereceğinizi bilmiyorsanız, işaret parmağınızı toprağa batırıp çıkartın. Eğer parmağınız nemli kalıyorsa, sulama işlemini 1-2 gün erteleyebilirsiniz. Eğer parmağınız kuru çıkıyorsa, sulama işlemini hemen yapın. Dereotunun büyüyebilmesi için toprağın her zaman nemli olması gerekir. 

Dereotu Ne Zaman Tüketilebilir?

Dereotu bakımı doğru bir şekilde yapılırsa, 2-2,5 ay sonra bitkinizden verim alabilir ve tüketmeye geçebilirsiniz. Dereotunu tüketeceğiniz zaman, küçük bir makas yardımıyla kesin. Köklerine zarar vermemeye dikkat edin. Ayrıca bitkiden her seferinde tüketeceğiniz kadar kesmeniz daha doğru olacaktır. Tek seferde çok fazla kesmek bitkiyi olumsuz etkileyebilir. Dereotunu kestikten sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Fakat kısa süre içinde tüketmeniz önerilir. Aksi takdirde 3-4 gün içinde sararmaya başlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde salatalık nasıl yetiştirilir?
  2. Evde bambu nasıl yetiştirilir?
  3. Saksıda domates nasıl yetiştirilir?
  4. Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir?
  5. Evde kapya biber nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı