Çilek Yetiştiriciliği: Saksıda Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Evde çilek nasıl yetiştirilir? Çilek nasıl filizlendirilir? Çilek kaç günde bir sulanır? İşte, evde doğal beslenmek isteyenler için evde çilek yetiştiriciliği ve çilek bakımı:

Sıcak havaların habercisi olan çilek, en sevilen meyvelerden biridir. Hem tatlı, hem de salata yapımında kullanılan çilek, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde çilek üretimi yapılır. Hem dış mekanda, hem de iç mekanda yetişebilen çilek, uygun iklim koşulları sağlandığında aslında her yerde yetiştirilebilir. Siz de hormonlu meyveler yemekten korkuyor, kendi meyvelerinizi yetiştirmek ve organik beslenmek istiyorsanız, çilek yetiştiriciliği hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz. 'Evde çilek nasıl yetiştirilir?' diyenler için çilek yetiştirme adımlarını sizler için anlattık. İşte, evde çilek yetiştiriciliği:

Çilek Nasıl Yetiştirilir?


Çilek yetiştirmek için, ilk yapmanız gereken doğal fide veya tohum bulmaktır. Bunun için güvenilir çiçekçilerden ya da tarımla uğraşan kişilerden çilek fidesi alabilirsiniz. Ayrıca saksıda yetiştirilebilen çilek çeşitlerini öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü her çilek saksıda yetiştirmek için uygun değildir. Saksıda yetiştirmeye elverişli olan çeşitler Osmanlı, yediveren ve dağ çileğidir. Yani tohumu alırken hangi çilek çeşidini seçtiğinize dikkat edin.

Saksı Seçimi: Çilek yetiştirirken dikkat edilecek noktalardan biri de saksı seçimidir. Çilek yetiştirmek için uygun saksı derinliği 20-25 santimetredir. Bu yüzden genellikle uzun ve sar saksılar tercih ediliyor. Ancak dilerseniz yuvarlak saksıları da kullanabilirsiniz. 

Bu aşamada unutmamanız gereken şey ise, bitkiniz meyve vermeye başladıktan sonra meyve kesinlikle toprakla temas etmemelidir. Yani bitki büyüdükçe meyveler saksının kenarından aşağı doğru sarkar. Bu durum çileğinizin doğru bir şekilde yetiştiğinin göstergesidir.

Toprak Seçimi: Çilek yetiştirmek için, organik maddeler bakımından zengin toprak seçilmelidir. Bir diğer adıyla 'torflu toprak'. İlk ekim işlemi için mutlaka torflu toprak kullanın. Bitki meyve vermeye başladıktan sonra toprağı gübreyle zenginleştirin. Bu sayede daha verimli çilekler yetiştirebilirsiniz.

Çilek Fidesi Nasıl Ekilir?

Çilek yetiştirmek için fideler genellikle Mart-Eylül ayları arasında ekilir. Ancak fidelerin kökleri saksılıysa ve uygun koşullar sağlandığıysa dört mevsim ekim işlemi yapılabilir. Çilek fidesini ekmek için öncelikle saksıyı torflu toprakla doldurun. Fideleri köklerine zarar vermeden toprağa yerleştirin. Kenarlarından hafifçe toprakla örtün ve ilk sulama işlemini yapın. Saksının büyüklüğüne göre 1 adet saksıya 1-3 arası çilek fidesi ekebilirsiniz.

Çilek Kaç Günde Bir Sulanır?

Çileği drenaj delikleri olan bir saksıya ekmeniz gerekir. Ayrıca toprağın sürekli nemli kalmasına da dikkat etmelisiniz. Ancak çileği çok fazla sulamak, köklerin çürümesine yol açabilir. Sula sıklığını belirlemek için parmak testi yapabilirsiniz. Parmak testi; İşaret parmağınızı toprağın içine batırın. Eğer toprak kuruysa, sulama yapabilirsiniz. Eğer toprak nemliyse, sulama işlemini 1 gün sonrasına erteleyebilirsiniz. Bu süre yaz ve kış aylarında değişiklik gösterebilir. Özellikle sıcak havalarda toprağın nemini her gün kontrol edebilirsiniz. Çilek güneşi seven bir bitkidir. Bu yüzden günde 6 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletmeniz gerekir. 

Çilek Toplandıktan Sonra Budama İşlemi Nasıl Yapılır?

Tozlanma evresinden sonra meyve 30-35 gün içerisinde olgunlaşır. Meyveleri topladıktan sonra mutlaka budama işlemi yapılmalıdır. Budama için, meyveleri bitkiye zarar vermeyecek şekilde toplayın. Daha sonra bitkideki kurumuş yaprakları dikkatlice kopartın. Toprağın üzerine düşen kuru yaprakları da temizleyin. Son olarak toprağı ara sıra sulayarak nemlendirin. Böylece önümüzdeki yıllarda da çilek yetiştirmeye devam edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çilekli tarifler
  2. Vişne nasıl yetiştirilir?
  3. Evde bambu nasıl yetiştirilir?
  4. Saksıda limon nasıl yetiştirilir?
  5. Evde avokado nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Sufle’nin Tarihçesi ile Ortaya Çıkış Hikayesi
Hangi Burç Hangi Bitki Çayını Sever?
Teff Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir?
Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir?
Ançüez Nedir, Hangi Balıktan Yapılır?
Gıdalardaki Laktik Asit: İyi Mi Kötü Mü?