Ramazan ayı geldi. Ramazan ayı ile beraber oruç, beslenme ve orucu bozan durumlara ilişkin aramalar internette çok arananlar arasında. Bu yazıda sakız çiğnemek orucu bozar mı? Ağız spreyi sıkmak orucu bozar mı? sorularının yanıtına bakıyoruz.
Diyanet İşleri Başkanlığı orucu bozan durumlara ilişkin yaptığı açıklamada "Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir" diyor.
SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI? AĞIZ SPREYİ ORUCU BOZAR MI?
İnternette en sık aranan sorular arasında sakız çiğnemek orucu bozar mı ve ağız spreyi orucu bozar mı soruları da var. Diyanet bu sorulara şu yanıtı veriyor: Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.
Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.
AĞZI KOKUSU NEDEN OLUR?
Ağız kokusu ağız hijyeniyle ilgili bir durum ve bazı nedenleri şöyle:
ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?
Peki, oruç tutarken ağzın kokmaması için neler yapılabilir? Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir? İşte öneriler:
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR