Sahurda Yoğurt Yenir Mi? Neden? Bir Uzman Yanıtlıyor...
Ramazan ayında oruç tutanlar sahurda farklı beslenme yöntemleri tercih ediyor. Çok değerli bir besin kaynağı olan yoğurt da pek çok kişi tarafından sahurda tüketiliyor. Peki sahurda yoğurt tüketmek faydalı mı? Birlikte bakalım...

Ramazan ayında dengeli ve düzenli beslenmek sağlık açısından oldukça önemli. Çünkü uzun açlık süresi ve vücudun yeni bir beslenme rutinine alışma süreci söz konusu. Bu nedenle uzmanlar sahurda doğru beslenmenin önemine vurgu yapıyor. Sağlık Bakanlığı sahur sofraları için şu öneriyi yapıyor: "Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir". Bu makalede yoğurt konusuna bakıyoruz. Peki, sahurda neden yoğur yenir? Kimler yemeli?

Yoğurt Hakkında

Yoğurtta sindirim sistemi ve bağırsak florası için faydalı probiyotikler vardır. Yoğurtta aynı zamanda kalsiyum, protein bakımından yüksektir. Yoğurt pek çok mineralin yanı sıra B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içermektedir. Kemik, diş, kas fonksiyonları için oldukça sağlıklı bir yiyecektir.

Sahurda Yoğurt Yenir Mi?

İstanbul Cerrahi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Sena Nazli ise sahurda yoğurt konusunda şunları söylüyor:

Süt ve süt ürünleri glisemik indeksi düşük besinlerdir ve aynı zamanda hem protein hem de karbonhidrat içerirler. Uzun süre tok tutacaktır. Bununla beraber dikkat edilmesi gereken bir konu var: Birçok kişinin muzdarip olduğu laktoz intoleransı. Sütte bulunan şeker olan laktozu sindiremeyen kişilerde bu besinler şişkinlik yaratabilmektedir. Bu durum oruç süresince rahatsız edeceğinden laktoz intoleransı olan bireylerin tercih etmemesi gerekir.

Süt ve süt ürünleri arasında en az laktoz içeren besin yoğurttur. Eğer laktoz intoleransı çok ileri bir boyutta değilse bazı bireyler yoğurdu sindirmekte zorlanmaz ve şişkinlik oluşmaz. Bu nedenle sahurda yoğurt tüketebilir. Ancak kişinin her zaman kendini gözlemlemesi gerekir. Bir besinin ona iyi geldiğini düşünüyorsa yiyebilir veya başka bir besin yediğinde farklı semptomlarla karşılaşıyorsa o besini tüketmemek iyi bir seçenektir. Çünkü her zaman dediğimiz gibi beslenme kişiye özeldir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sahurda menemen yenir mi?
  2. Ramazan İmsakiyesi 2023
  3. Kan vermek orucu bozar mı?
  4. Tekne orucu nasıl tutulur?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu