Sağlıklı Yağ İçeren Besinler Nelerdir?
Yağ korkulanın aksine insan vücudunun ihtiyacı olan bir besin maddesidir. Bu yağı sağlıklı gıdalardan kontrollü dozlarda alındığında faydaları saymakla bitmez. İşte, sağlıklı yağ içeren 9 besin:

Yağ korkulanın aksine insan vücudunun ihtiyacı olan bir besin maddesidir. Bu yağı sağlıklı gıdalardan kontrollü dozlarda alındığında faydaları saymakla bitmez. Uzmanlar yağ tüketiminde doymuş yağları kısıtlar ve kalori alımınızın %10’u ile doymuş yağ alımınızı kısıtlamanız gerektiği söylenir. Sizlere sağlıksal açıdan faydalı yağları listeledik. Beslenme düzeninize kesinlikle eklemelisiniz. 

  1. Avokado


Avokado, meyve dünyasında benzersizdir. Çoğu meyve esas olarak karbonhidrat içerirken, avokado yağlarla yüklüdür. Aslında, avokado kalori olarak yaklaşık %80 yağ içerir ve bu da onları çoğu hayvansal gıdadan alınan yağlardan daha fazladır. Avokado çok iyi bir potasyum kaynağıdır. Ayrıca çeşitli antioksidan bileşikleri ile doludur. Sayısız sindirim, kalp sağlığı ve kilo yönetimi faydaları sunan harika bir lif kaynağıdır

  1. Peynir


Peynir, şaşırtıcı derecede besleyicidir. Harika bir kalsiyum, B12 vitamini, fosfor ve selenyum kaynağıdır ve başka birçok besin içerir. Aynı zamanda protein açısından da zengindir, 28 gram peynir, 6 gram protein içerir, neredeyse bir bardak sütün içeriği kadardır. 

  1. Bitter Çikolata


Bitter çikolata, lezzetli, besleyici bir besindir. Yağ oranı çok yüksektir ve yağ, kalorinin yaklaşık %65'ini oluşturur. Ek olarak, bitter çikolata lif ve bazı kişilerin yeterince almakta zorlanabileceği demir ve magnezyum dahil olmak üzere birçok önemli besin içerir. Bitter çikolata seçerken en az %70 kakao içeren çikolatayı seçmek önemlidir. 

  1. Yumurta


Bütün olarak yumurta tüketmek sağlıksız olarak kabul edilebilir. Çünkü yumurtanın sarısı yüksek kolesterol ve yağ içerir. Bununla birlikte, yeni araştırmalar, yumurtalardaki kolesterolün, en azından insanların çoğunda değil, kandaki kolesterolü olumsuz etkilemediğini göstermiştir. Ek olarak, yumurtalar, çeşitli vitamin ve mineraller içeren, son derece besleyici yoğundur. Yumurta aynı zamanda kilo vermeye yardımcı bir besindir. Bunlar, öğünler arasında daha tok kalmanıza ve fazla kalorileri azaltmanıza yardımcı olabilecek protein açısından yüksektir.

  1. Yağlı Balıklar


Yağlı balıklar, yaygın olarak mevcut en besleyici hayvansal protein kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Buna somon, alabalık, uskumru ve sardalya balığı gibi balıklar dahildir. Bu balıklar kalp dostu omega-3 yağ asitleri, yüksek kaliteli proteinler ve çeşitli vitamin ve minerallerle yüklüdür. Araştırmalar, düzenli yağlı balık tüketiminin bilişsel işlevi iyileştirebileceğini, kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor. Balık yiyemiyorsanız (veya yemiyorsanız), balık yağı takviyesi almak faydalı olabilir. 

  1. Kuruyemiş


Fındık inanılmaz derecede sağlıklıdır. Sağlıklı yağlar ve lif bakımından yüksektirler ve bitki bazlı iyi bir protein kaynağıdırlar. Kuruyemişler ayrıca E vitamini içerir ve çoğu insanın yeterince alamadığı bir mineral olan magnezyum ile yüklüdür. Araştırmalar, kuruyemiş yiyen kişilerin daha sağlıklı olma eğiliminde olduğunu ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Buna obezite, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahildir. 

  1. Chia Tohumu


Chia tohumları genellikle "yağlı" bir gıda olarak düşünülmez, ancak 28 gram chia tohumu aslında 11 gram yağ içerir. Ek olarak, chia tohumlarındaki karbonhidratların neredeyse tamamı liftir - bu nedenle içlerindeki kalorilerin büyük çoğunluğu aslında yağdan gelir. Bunlar da herhangi bir yağ değildir. Sağlıklı yağ bileşiklerinden oluşur. Chia tohumlarının ayrıca kan basıncını düşürme ve iltihap önleyici etkilere sahip olma gibi sayısız sağlık yararı olabilir. Ayrıca inanılmaz derecede besleyicidirler. Lif ve omega-3'lerle yüklenmenin yanı sıra chia tohumları da besinlerle doludur (27).

  1. Zeytinyağı


Hemen hemen herkesin sağlıklı olduğu konusunda hemfikir olduğu bir diğer yağlı gıda da sızma zeytinyağıdır. Bazı güçlü anti-inflamatuar özellikler sunan bir yağ asidi olan oleik asitte yüksektir. Bu yağ, kalp sağlığı, kan şekeri yönetimi ve kilo yönetimi ile ilgili sayısız sağlık yararına sahiptir. Yemek pişirmede her alanda kullanılabilir. Sebzelerde ve ev yapımı salata soslarının içerisinde kullanabilir, lezzetli zeytinyağlılar yapabilirsiniz.

  1. Yoğurt


Tam yağlı yoğurt besin açısından zengin olabilir. Diğer yüksek yağlı süt ürünleri ile aynı önemli besin maddelerine sahiptir. Bununla birlikte, sağlığınız üzerinde güçlü etkileri olabilecek sağlıklı probiyotiklerle de yüklüdür. Araştırmalar, yoğurdun sindirim sağlığını iyileştirebileceğini ve hatta kilo yönetimine ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ek olarak, araştırmalar, tam yağlı süt ürünlerinin, yağsız veya az yağlı süt ürünlerine kıyasla sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını göstermektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Serotonin içeren besinler nelerdir?
  2. Östrojen içeren besinler nelerdir?
  3. Arjinin içeren besinler nelerdir?
  4. C vitamini içeren besinler nelerdir?
  5. İyot içeren besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Evde White Chocolate Mocha Nasıl Yapılır?
Yer Fıstığı Nasıl Kavrulur: 2 Farklı Yöntem
Hamilelikte Levrek Yenir Mi?
3 Kasım 2024 Masterchef'e Kim Veda Etti?
Başparmak Ağrısı Neden Olur?
Manisa Kahvaltı Mekanları: Manisa'da Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı