Sağlıklı Probiyotikler Nelerdir?
Probiyotik nedir? Takviye şeklinde almak yerine hangi gıdalardan alabiliriz? İşte, sağlıklı probiyotik olarak bilinen, beslenmenize eklemeniz gereken 8 mucizevi besin:

Probiyotikler, tüketildiğinde sağlığa faydaları olan canlı mikroorganizmalardır. Genellikle faydalı bakteriler olarak adlandırılan probiyotikler, vücudunuz ve beyniniz için her türlü güçlü faydayı sağlar. Probiyotikler sindirim sağlığını iyileştirmeye, depresyonu azaltmaya, kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Probiyotiği ek takviye olarak alabilirsiniz ancak takviye almak yerine belirli fermente gıda ürünlerinden de ihtiyacınız olan probiyotiği alabilirsiniz. Sağlık için mükemmel olan bazı probiyotikleri sizler için listeledik.

  1. Yoğurt


Yoğurt, sağlığınızı iyileştirebilecek dost bakteriler olan en iyi probiyotik kaynaklarından biridir. Yoğurt, başta laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler olmak üzere probiyotikler tarafından fermente edilmiş sütten yapılır. Yoğurt yemek, gelişmiş kemik sağlığı da dahil olmak üzere birçok sağlık yararı ile ilişkilidir. Ayrıca yüksek tansiyonu olan kişiler için de faydalıdır. Yoğurt laktoz içerdiği halde laktoz intoleransı olan kişiler içinde uygun bir alternatif olabilir. Bunun nedeni, bakterilerin laktozun bir kısmını yoğurda ekşi tadını veren laktik aside dönüştürmesidir. Yoğurdu evde kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz, dışarıdan alacaksanız ise olabildiğince doğal olan alternatifleri seçmeye çalışın. 

  1. Kefir


Kefir, fermente probiyotik süt içeceğidir. İnek veya keçi sütüne kefir taneleri eklenerek yapılır. Kefir taneleri tahıl taneleri değil, biraz karnabahar gibi görünen laktik asit bakterileri ve maya kültürleridir. "Kefir" kelimesinin, yemek yedikten sonra kendini iyi hissetmek anlamına gelen Türkçe "keyif" kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Gerçekten de kefir, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Bazı sindirim sorunları olan kemik sağlığını, yardım artırmak ve karşı koruyabilir. Kefir, dost bakteri ve maya türü içerir, bu da onu çeşitli ve güçlü bir probiyotik yapar. Yoğurt gibi laktoz inteloransı olan kişilerin genellikle rahat tolere ettiği bir içecektir. 

  1. Lahana Turşusu


Lahana turşusu, laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş ince kıyılmış lahanadır. En eski geleneksel yiyeceklerden biridir. Lahana turşusu genellikle yemek yanı garnitür olarak servis edilir. Ekşi, tuzlu bir tada sahiptir ve hava geçirmez bir kapta aylarca saklanabilir. Lahana turşusu, probiyotik niteliklerine ek olarak lif, C ve K vitaminleri açısından da zengindir. Ayrıca sodyum oranı yüksektir ve demir ve potasyum içerir. Lahana turşusu ayrıca göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını da içerir.

  1. Kimchi


Kimchi, fermente edilmiş, baharatlı bir Kore garnitürüdür. Lahana genellikle ana bileşendir, ancak diğer sebzelerden de yapılabilir. Kimchi, kırmızı pul biber, sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve tuz gibi bir baharat karışımı ile tatlandırılır. Laktik asit bakterileri Lactobacillus kimchi'nin yanı sıra sindirim sağlığına fayda sağlayabilecek diğer laktik asit bakterilerini içerir. Lahanadan yapılan kimchi, K vitamini, B2 vitamini ve demir gibi bazı vitamin ve minerallerde yüksektir. 

  1. Miso


Miso, Japonya da yapılan geleneksel olarak soya fasulyesinin tuz ve koji adı verilen bir mantar türü ile fermente edilmesiyle yapılır. Miso, soya fasulyesinin arpa, pirinç ve çavdar gibi diğer bileşenlerle karıştırılmasıyla da yapılabilir. Bu macun en çok Japonya'da popüler bir kahvaltı yemeği olan miso çorbasında kullanılır. Miso, iyi bir protein ve lif kaynağıdır. Ayrıca çeşitli vitaminler, mineraller ve K vitamini, manganez ve bakır dahil olmak üzere bitki bileşikleri bakımından da yüksektir. Miso, bazı sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

  1. Kombucha


Kombucha, fermente edilmiş siyah veya yeşil çay içeceğidir. Bu popüler çay, dost bir bakteri ve maya kolonisi tarafından fermente edilir. Asya başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde tüketilmektedir. Marketlerde bulabilirsiniz ya da mayaya sahip olarak kendi kombuchanızı yapabilirsiniz. 

  1. Kornişon Turşu


Kornişon turşu, kendi doğal olarak bulunan laktik asit bakterilerini kullanarak bir süre mayalanmaya bırakılırlar. Ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir. Salatalık turşusu, sindirim sağlığını iyileştirebilecek büyük bir sağlıklı probiyotik bakteri kaynağıdır. Ayrıca kalorisi düşüktür. 

  1. Ekşi Maya


Ekşi maya, su ve undan oluşan sağlıklı probiyotikler içeren bir hamurdur. Su ve un eşit oranlarda her gün karıştırılarak bekletilir. Ekşi maya ile hamur işlerinin hemen hemen hepsi yapılır. Bu sayede sağlıklı bakterilerden faydalanmış olunur. 


Şunlara da göz atın;

  1. Sağlıklı yağ içeren besinler nelerdir?
  2. Dünyadaki en sağlıklı sebzeler
  3. En sağlıklı orman meyveleri
  4. Sağlıklı kemikler için 10 öneri
  5. Sağlıklı kış çorbaları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!