Potasyum, vücudun çeşitli işlemler için ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir. Vücut potasyum üretemediğinden, beslenme yoluyla potasyum alınması gerekir. Yeterli diyet potasyumu almak kemik ve kalp sağlığı için çok önemlidir. Yüksek tansiyonu olan insanlar için hayati önem taşır ve kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir. Sizler için beslenme yolu ile alabileceğiniz sağlıklı potasyum kaynaklarını sıraladık.
Fasulye ve mercimek, her ikisi de iyi potasyum kaynaklarıdır. 130 gram fasulye 400 mg potasyum içerir. Ayrıca lif olarak da, yüksek lif miktarı içerir. Patates, mevcut en iyi potasyum besin kaynaklarından biridir. Yaklaşık 300 gram patates 1.600 mg potasyum içerir. Potasyum bir patatesin hem içerisinde, hem de kabuğunda bulunduğundan, yıkanmış ve soyulmamış olarak tüketilmesi en faydalı tüketim şeklidir. Pancar, koyu kırmızı, mor ve beyaz gibi çeşitli renklerde mevcuttur. Bu kök sebze, doğal olarak tatlı bir tada sahiptir. 85 gram haşlanmış pancar 250 mg potasyum içerir. Pancar ayrıca folat ve manganez açısından da zengindir. Ayrıca, pancarlara zengin rengini veren pigment, oksidatif hasar ve iltihapla savaşmaya yardımcı olabilecek bir antioksidan görevi görür. Pancar ayrıca kan damarı işlevine, yüksek tansiyona ve egzersiz performansına fayda sağlayabilecek nitratlarda yüksektir. Pancarın potasyum içeriği ayrıca kan damarı işlevini iyileştirmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ispanak, son derece besleyici bir sebzedir. Pişmiş bir ıspanak su bardağı başına 820 mg potasyum içerir. Ayrıca A vitamini için günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katı, K vitamini için günlük ihtiyacın 10 katı, kalsiyum için günlük ihtiyacın yaklaşık %25'i ve manganez için günlük ihtiyacın yaklaşık %85'ini içerir. Ispanak gibi koyu yapraklı yeşil sebzeler de antioksidanlarla doludur. Beslenme düzeninize mutlaka eklemelisiniz. Pazı, oldukça besleyici olan yeşil yapraklı bir sebzedir. 175 gram pişmiş pazı, 961 mg potasyum içerir. Ayrıca A, K ve C vitaminleri, demir, ayrıca magnezyum, manganez ve lif içerir. Ispanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi pazı da hücrelerinizi korumaya yardımcı olmak için antioksidan görevi gören sağlıklı bitki bileşikleri içerir. Muzların iyi bir potasyum kaynağı olduğu bilinmektedir. Aslında, bir muzda 451 mg potasyum bulunur. Bu lezzetli meyve ayrıca C vitamini, B6 vitamini, magnezyum, lif ve antioksidanlar açısından da zengindir. Olgun muzlar şeker bakımından yüksek olma eğilimindeyken, yeşil muzlar, kan şekerini yönetmeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek dirençli nişasta bakımından daha düşük ve yüksektir. Muzu kolaylıkla beslenme düzeninize alabilirsiniz. Sade olarak ya da tatlılarınızda, içeceklerinizde kullanabilirsiniz. Avokado, inanılmaz derecede besleyici, lezzetli ve benzersizdir. Kalp sağlığına faydalı tekli doymamış yağlar bakımından yüksektir ve lif, antioksidanlar, C, K ve B6 vitaminleri, folat ve pantotenik asit bakımından çok zengindir. Avokado aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. 150 gram ezilmiş avokado, 1.120 mg potasyum içerir. Somon, son derece besleyici bir besindir. Yüksek kaliteli protein, sağlıklı omega-3 yağları ve potasyum dahil birçok vitamin ve mineral ile doludur. 178 gram somon fileto 648 mg potasyum içerir. Potasyum içeriğinin yanı sıra bol miktarda yüksek kaliteli protein, vitamin ve omega-3 yağları içerir. Yoğurt, harika bir kalsiyum, riboflavin ve potasyum kaynağıdır. 250 gram yoğurt 380 mg potasyum içerir. Yoğurt fermente bir gıda olduğu için bağırsak sağlığına fayda sağlayabilecek bakterileri de içerir. Meyve aromalı yoğurtlar çok fazla şekere sahip olma eğiliminde olduğundan, yoğurt satın alırken sade çeşitleri almaya özen gösterin. Portakal gibi turunçgiller yüksek C vitaminiyle bilinirler, ancak aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdırlar. 240 gram portakal suyu 490 mg potasyum içerir. Ayrıca folat, A vitamini, tiamin ve antioksidanlar açısından da zengindir. Kalsiyum ve D vitamini ile güçlendirilmiş portakal suyu tüketmek kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak portakal suyunun şeker bakımından daha yüksek olduğunu ve bütün meyveden daha az lif sağladığını unutmayın. Bu sebeple posasıyla birlikte portakal yemeyi tercih edebilirsiniz.