Sağlıklı Bronzluk İçin 6 Öneri
Bronzlaşmak için ne yapmak gerekir? Bronzlaşmak cilde zarar verir mi? İşte, güneş ışınlarından korunarak, sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak için uygulamanız gereken 6 öneri:

Güneşin yaydığı UV ışınları, cildimize değdiği anda üst tabakalara nüfuz ediyor. Cildin DNA sentezini negatif yönde etkileyen UV ışınlarına karşı, beden savunma mekanizmasını aktif ediyor. Cilt hücreleri melanin pigmenti üretmeye başlıyor. Bu pigmentler, UV ışınlarını absorbe ederken aynı zamanda cildin bronzlaşmasına neden oluyor. Hücreler kendini onarmaya başladığında ise bronzluk yavaş yavaş siliniyor. 

Bronzlaşmak Zarar Mı?

Bronzlaşma, cildin güneş kaynaklı DNA hasarı yaşamasının bir etkisi olarak gerçekleşiyor. Bu yüzden güneşlenmenin zararlı olduğu biliniyor. Özellikle güneş kremi kullanmadan, uzun ve kronik bronzlaşmanın sağlık açısından riskleri şu şekilde sıralanıyor;

Cilt üzerinde;

  1. Sedef, egzama gibi cilt hastalıkları
  2. Hiperpigmentasyon
  3. Çillenme
  4. Kolajenin parçalanması sonucu erken yaşlanma belirtileri

Sağlık üzerinde;

  1. Güneş yanığı
  2. Dehidrasyon
  3. Güneş çarpması
  4. Göz yanığı
  5. Bağışıklığın zayıflaması
  6. Cilt kanseri riskinin yükselmesi


Sağlıklı Bronzlaşmak İçin Ne Yapmalıyız?

Kontrolsüz bir şekilde bronzlaşmaya çalışmanın, sağlık üzerinde negatif etkileri vardır. Ancak güneşte 15 dakika kalmak, bedendeki D vitamini üretimini destekler. Serotonini yükselterek daha mutlu olmamızı sağlıyor. Ancak 15 dakika arzu edilen bronzluk seviyesi için yetersiz kalabilir. Tam da bu yüzden, sağlıklı bir şekilde bronzlaşmak ve güneşin zararlı etkilerini azaltmak için yapabileceklerinizi listeledik.

  1. Güneşlenmeden önce cildinizi hazırlayın.

Sürdürülebilir bronzluk için, pürüzsüz ve neme doymuş bir cilt gerekiyor. Bu yüzden güneşlenmeden önce, cildinizi ölü derilerden arındırın. Örneğin kese veya haftada bir kez peeling uygulayın. Daha sonra cildinizi bolca nemlendirin. Özellikle güneşe dayanıklı bir nemlendirici kullanın.


  1. Her zaman güneş kremi kullanın.

Güneş kremi, yalnızca güneşleneceğimiz zamanlarda değil, yaz ve kış aylarının tümünde kullanılması gereken bir ürün. Yüze ve vücuda uygun dereceli güneş kremlerini tercih edin. Kremi 3 saatte bir tazeleyin. Özellikle havuza veya denize girecekseniz, kremin suya dayanıklı olmasına özen gösterin.

  1. Güneşlenme vaktini seçin.

En önemli risk faktörleri arasında, güneşlenme vakti de bulunuyor. Güneş ışınlarının en dik olduğu saatlerde mümkünse kapalı bir yerde durun. Sabah 10:00'a kadar ve öğleden sonra 16:00'dan itibaren güneşlenmek, diğer saatlere göre daha uygun olacaktır.

  1. Pozisyonunuzu değiştirin.

Güneşlenirken uzun süre tek pozisyonda durmak, cildin o bölgelerinin daha çok hasar görmesine ve güneş yanıklarının yaşanmasına neden olur. Ayrıca bronzluk eşit görünümde olmayabilir. Bu yüzden 5 dakikada bir pozisyonunuzu değiştirin.


  1. Bol bol su için.

Araştırmalara göre beslenme ile alınan likopen ve beta karoten, vücudun güneşe karşı daha iyi korunmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden antioksidan açısından zengin kırmızı-sarı biber, kavun, karpuz, domates, havuç ve kayısı gibi beta karoten ve likopen açısından zengin besinleri, diyetinizden eksik etmeyin.


Bronzlaşma sonrası dehidrasyona maruz kalmamak için, günlük su tüketimini artırın. Güneş altında terlemek, su ve elektrolit kaybına yol açar. Bu da vücudun iç sistemindeki dengesini kaybetmesine neden olur. Güneşin etkileri daha sert ve sersemletici hissedilir. Bu yüzden gün boyu bol miktarda su için.


  1. Güneş sonrası bakımını ihmal etmeyin.

Bronzlaşma çabaları, genellikle soyulmalar ile birlikte geçiyor. Bunun nedeni ise nem kaybı. Güneşten sonra ılık-soğuk suyla duş alın. Her duştan sonra, tüm vücudunuzu mutlaka nemlendirin. 

Solaryum Zararlı Mı?

Solaryum, güneşin doğal UV ışınlarının 3 katını, yoğun bir şekilde cilde verir. Ve bu ışınların daha derin katmanlara ulaşmasına neden olur. Bu da, solaryumun doğal güneşlenmeden daha fazla hasar yaratmasına, cilt kanseri riskini artırmasına neden olur. Bu yüzden solaryum, tavsiye edilen bir yöntem değildir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Bronzlaştırıcı yağ tarifleri
  2. Cilt soyulmasına ne iyi gelir?
  3. Güneş lekelerine ne iyi gelir?
  4. Güneş kremi D vitaminini engeller mi?
  5. Güneş yanığı acısı ne kadar sürer?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
26 Aralık 2024 Masterchef: Son Ceket Verildi
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?