Safran Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?
Safran çayı, son zamanlarda popüler olan çay çeşitlerinden biridir. Peki, safran çayı nasıl yapılır ve neye iyi gelir? İşte, safran çayının faydaları ve yapılışı hakkında merak edilenler:

Safran, crocus sativus Linné çiçeklerinden elde edilen bir baharattır. Safran, Orta Doğu ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde yetişir. Yaygın olarak İran, Hindistan ve Yunanistan'da yetiştirilir. Ekim ve Kasım aylarında sadece yaklaşık üç ila dört hafta çiçek açar. Çiçek, elle dikkatlice çıkarılıp kurutulan koyu kırmızı stigmalar, yani iplikler üretir. Bunlar safran baharatı olarak kabul edilir. Safran ayrıca yemeklere renk ve lezzet katmak, kumaş boyası ve parfüm bileşeni olarak mutfak amaçlı da kullanılmıştır. Diğer birçok ot ve baharat gibi safran da çay olarak hazırlanabilir. Günümüzde safran, hem yemek pişirmede kullanılan bir baharat hem de çeşitli sağlık sorunları için alternatif bir tedavi olarak hala yüksek bir değere sahiptir. Bazı çalışmalar, baharatın çeşitli kullanımlar için etkili olduğunu göstermiştir.

Safran Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Safran, "güneş baharatı" olarak adlandırılmıştır. Ve bu sadece kırmızı ve bazen sarı renginden dolayı değildir. Baharatın ruh halini iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Bir inceleme, 18 yaş üstü yetişkinlerde depresyon tedavisinde safran kullanımını içeren birkaç çalışmayı incelemiştir. Araştırmacılar, safranın majör depresif bozukluğu olan kişilerde semptomları iyileştirdiğini bulmuşlardır.
  2. Safran birçok farklı kimyasal bileşene sahiptir. Bunlardan bazıları kan basıncını düşürmeye ve kalp hastalığına karşı koruma sağlamaya yardımcı olabilir. Eski bir insan çalışması, safranın kötü kolesterolün doku hasarına neden olma olasılığını azalttığını buldu. Araştırmacılar, safranın antioksidan özelliklerinin kalp hastalığı söz konusu olduğunda koruyucu bir etkiye sahip olabileceğine inanıyor.
  3. Premenstrüel sendrom (PMS), ruh hali değişimlerinden fiziksel rahatsızlıklara kadar çeşitli rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Bazı kadınlar diğerlerinden daha fazla etkilenir. Bir inceleme, PMS ve daha şiddetli olan premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) için bitkisel tedavilerin kullanımını inceledi. Her iki durum da bir kadında adet dönemi başlamadan bir ila iki hafta önce rahatsızlığa neden olur. İncelemede safran, semptomlar için etkili bir tedavi olarak listelenmiştir.

  1. Safran, araştırmacıların öğrenme ve hafıza işlevine yardımcı olabileceğine inandıkları iki kimyasal, krosin ve krosetin içerir. Phytotherapy Research'te yayınlanan bir araştırma, safranın öğrenme ve hafıza sorunlarını iyileştirebildiğini buldu. Bu umut verici araştırma, safranın Alzheimer ve Parkinson gibi beyni etkileyen hastalıkları tedavi etme potansiyeli olabileceğini gösteriyor.
  2. Safran hem antioksidanlar hem de flavonoidler açısından zengindir. Antioksidanlar vücudu zararlı maddelerden korumaya yardımcı olur. Flavonoidler bitkilerde bulunan ve bitkinin kendisini mantar ve hastalıklardan korumasına yardımcı olan kimyasallardır.

Safran Çayı Nasıl Yapılır?

Bir cezvede su kaynatın. 6-7 adet safran bitkisini french presse alın. Kaynayan suyu üzerine dökün ve yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. Safran çayı demlendikten sonra, içindeki safran ipliklerini süzün. İsteğe göre bal ekleyerek tatlandırın ve ılık bir şekilde tüketin. 

Not: Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınlar, safran çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Dut kurusu çayı nasıl yapılır?
  2. Gül çayının faydaları nelerdir?
  3. Elma kabuğu çayı nasıl yapılır?
  4. Yasemin çayı nasıl yapılır?
  5. Ayva çayı neye iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı