Saç kavurma, kuşbaşı şeklinde doğranmış dana etinin biber, domates, patlıcan, havuç gibi sebzelerle pişirilmesiyle hazırlanır. İsteğe göre sac veya yağsız tavada pişirilen bu yemeğin birçok farklı versiyonu vardır. Kalabalık sofraların da vazgeçilmezi olan saç kavurma, yanında hafif lezzetlerle birlikte sunulabilir. Özellikle zengin bir menü hazırlamak istiyorsanız, çorbadan pilava, salatadan mezeye farklı tarifleri bir araya getirmeyi düşünebilirsiniz.
Tamamlayıcı lezzetlere başlamadan önce, sebzeli saç kavurma tarifini defterinize kaydedebilirsiniz.
Saç kavurmadan önce besleyici ve sıcak bir başlangıç yapmak istiyorsanız, erişte, yoğurt ve nohut ile hazırlanan yoğurt çorbasını deneyebilirsiniz. Porsiyonu 80 kalori olan bu çorbayı, nane ile zenginleştirmeyi unutmayın.
Havuç, kırmızı biber, kabak ve brokoli ile hazırlanan sebze çorbası, krema ile zenginleştirilir. Kış aylarında sık sık tercih edilen bu çorba, ortalama 45 kalori değerindedir. 30 dakikalık pişirme süresinin ardından sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan pirinç pilavı, hemen her yemeğin yanına uyum sağlar. Saç kavurmayı, bir porsiyon pilav eşliğinde servis edebilirsiniz.
Sade pirinç pilavı yerine bol malzemeli bir pilav arıyorsanız, badem, kuş üzümü, kuru kayısı, fıstık ve kestane ile zenginleştirilen Osmanlı pilavını deneyebilirsiniz.
Saç kavurma et bazlı bir yemek olduğu için, yanında hafif sebzelere yer verilebilir. Rezene, soğan, limon ve kereviz ile hazırlanan bu yemeği, ılık bir şekilde servis edebilirsiniz.
Yaz kış demeden her mevsim tüketilen taze fasulyeyi, hem ana yemek eşlikçisi, hem de sofranın tamamlayıcısı olarak sunabilirsiniz. Dilerseniz, büyük bir servis tabağına koyarak masanın ortasında sunabilirsiniz.
Karnabahar, kaşar peyniri ve süt ile hazırlanan bu yemek, kalabalık sofralarda sunabileceğiniz lezzetlerden biridir. Hazırlaması 15, pişirmesi 30 dakika süren karnabahar grateni, çok fazla haşlamamaya dikkat edin.
Meze ağırlıklı bir sofra kurmayı düşünüyorsanız, saç kavurmanın yanında acılı ezme hazırlayabilirsiniz. Domates, soğan, biber, maydanoz ve nane ile hazırlanan acılı ezmenin videolu anlatımına göz atmayı unutmayın.
Saç kavurmayı daha şık ve doyurucu bir şekilde sunmayı düşünüyorsanız, patates püresi kurtarıcınız olacak tariflerden biridir. Servis tabaklarına patates püresi yatağı hazırlayıp etleri üzerine koyarak daha şık bir sunum elde edebilirsiniz.
Saç kavurmanın lezzetini bastırmayacak tarifler arıyorsanız, havuç tarator tam size göre. Rendelenmiş havuç, yoğurt ve sarımsak ile hazırlanan havuç taratoru, ceviz ile süsleyebilirsiniz.
Dana etinin yanına en çok yakışan lezzetlerin başında közlenmiş patlıcan gelir. Közlenmiş patlıcanı önce çatal yardımıyla ezip ardından yoğurt ve sarımsak ile karıştırarak nefis bir meze hazırlayabilirsiniz.
Sofranızda mevsim yeşilliklerine yer vermek istiyorsanız, roka, yeşil elma, cheryy domates, sirke ve zeytinyağı ile 15 dakikada hazırlanan roka salatasını, saç kavurmanın yanında sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;